Ολυμπιακός: Η αφοσίωση στον στόχο

H επιβλητική εμφάνιση του Ολυμπιακού επί του Άρη και ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας δείχνει την αφοσίωση της ομάδας για την κατάκτηση του Κυπέλλου.

Ολυμπιακός: Η αφοσίωση στον στόχο

Ο Ολυμπιακός ταξίδεψε στο Ηράκλειο της Κρήτης όντας το μεγάλο και ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση του Κυπέλλου. Έχει σημασία όμως όταν έχεις αυτόν τον ρόλο, να τον δείχνεις έμπρακτα και στο παρκέ. Υπάρχει διαφορά κλάσης ανάμεσα στους Πειραιώτες και τους «κιτρινόμαυρους», αλλά η αλήθεια είναι πως ο Άρης διαθέτει μία αθλητική ομάδα, η οποία έχει παρουσιάσει μία σύνθετη άμυνα ζώνης που ζορίζει αρκετούς αντιπάλους. Οι ερυθρόλευκοι ζορίστηκαν στα πρώτα λεπτά, αλλά με το που προσαρμόστηκαν στη νέα κατάσταση στον αγωνιστικό χώρο, πάτησαν... γκάζι. Μέτρησαν ένα επιβλητικό σερί 20-0 (24-4 στο 11'), πίεσαν με την καλή τους άμυνα τον αντίπαλο, τον ανάγκασαν να σουτάρει με χαμηλά ποσοστά (4/29 τρίποντα-13,8%) και απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο του αγώνα.

Είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό του Ολυμπιακού φέτος. Μπαίνει κάθε φορά στα παιχνίδια του με σοβαρότητα, συνέπεια, με καλά οργανωμένο πλάνο και σχεδόν πάντα ολοκληρώνει τις πρώτες περιόδους και τα πρώτα του ημίχρονα, έχοντας το προβάδισμα στο σκορ. Δεν χαλαρώνουν και δεν επαναπαύονται από το όνομα του αντιπάλου. Δεν κάνουν εκπτώσεις. Αντιμετώπισαν το ματς, ειδικά στο πρώτο μέρος, λες και επρόκειτο για ματς EuroLeague. H επιβλητική εμφάνιση του Ολυμπιακού επί του Άρη και ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας δείχνει την αφοσίωση της ομάδας για την κατάκτηση του Κυπέλλου. Όπως έχουμε αναφέρει, οι Πειραιώτες δεν έχουν χορτάσει από τίτλους στις εγχώριες διοργανώσεις (έχει 10 ο Ολυμπιακός και 20 Κύπελλα ο Παναθηναϊκός), ούτε έχουν την πολυτέλεια να υποτιμούν τρόπαια και διοργανώσεις. Υπάρχει μεγάλη «δίψα» για την δεύτερη σερί κατάκτηση του Κυπέλλου και σε βάθος χρόνου, για το δεύτερο σερί νταμπλ.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέρει πως για να κατακτήσει η ομάδα του τρόπαιο, θα πρέπει να έχει υψηλά επίπεδα ενέργειας για τρία ματς σε τρεις μέρες. Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή. Έκανε εύλογα, λοιπόν, γεμάτο ροτέισον, με τον κάθε παίκτη να αγωνίζεται μάξιμουμ για 20 λεπτά. Ο Έλληνας τεχνικός χρησιμοποίησε και τους 12 παίκτες που είχε στη διάθεσή του και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός πως μοίρασαν από τουλάχιστον 1 ασίστ οι 11 από τους 12 παίκτες. Συνολικά οι ερυθρόλευκοι μέτρησαν 26 ασίστ, παίζοντας για ακόμη μία φορά ομαδικό μπάσκετ, έχοντας εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας. Είναι εντυπωσιακός πλέον ο υψηλός βαθμός χημείας της ομάδας, βγάζοντας πλέον απολαυστικούς αυτοματισμούς στο παρκέ. Η μπάλα περνάει από πέντε-έξι χέρια και όλοι συμμετέχουν ενεργά στο επιθετικό και δημιουργικό παιχνίδι της ομάδας. Πρώτος πασέρ κόντρα στον Άρη ήταν ο σέντερ Μουσταφά Φαλ με 4 και ακολούθησαν με 3 οι Ουόκαπ, Σλούκας, Βεζένκοφ, Παπανικολάου και Πίτερς.

Ο Ολυμπιακός από το ξεκίνημα της σεζόν παίζει εξαιρετικά στην επίθεση, λειτουργεί γρήγορα, ψάχνει το καλάθι στον αιφνιδιασμό και λειτουργεί έξοχα στον τομέα της δημιουργίας. Στην πορεία βελτίωσε την άμυνά του και κυρίως άρχισε να γίνεται περισσότερο αποτελεσματικός στα ριμπάουντ. Το τελευταίο διάστημα βγαίνει νικητής σε όλες τις μάχες που δίνει. Το έπραξε και κόντρα στον Άρη, μαζεύοντας +15 (40-25) παραπάνω. Και ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό, είναι και ο αναβαθμισμένος ρόλος του Ταρίκ Μπλακ. Ήταν εξαιρετικός κόντρα στον Άρη (14 πόντοι, 7 ριμπάουντ), δικαιώνει όσους έλεγαν πως στην πορεία θα γίνει ο δεύτερος σέντερ της ομάδας και αποτελεί πολυτέλεια για τους Πειραιώτες να έχουν τρία «πεντάρια» (συν τους Μουσταφά Φαλ και Τζόελ Μπολομπόι) υψηλού επιπέδου.

Ο Σάσα Βεζένκοφ μας έχει συνηθίσει να κάνει τα δύσκολα-εύκολα. Μέτρησε 15 πόντους σε 19 λεπτά, συν 8 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Ακόμη μία γεμάτη εμφάνιση από τον Κώστα Παπανικολάου (9 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ, σε 21 λεπτά), επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά πως διανύει μία από τις καλύτερες περιόδους της καριέρας του. Ο Κώστας Σλούκας έπαιξε μόλις 13 λεπτά, καθώς είχε μείνει εκτός σχεδόν 20 μέρες. Είναι δεδομένο πως στον ημιτελικό θα μείνει στο παρκέ για περισσότερο χρόνο.