Ολυμπιακός: Κάτι παραπάνω από ένα Κύπελλο

Ο Ολυμπιακός έχει πολλούς λόγους για τους οποίους θέλει να κατακτήσει το Κύπελλο - Και οφείλει να ανταπεξέλθει στο ρόλο του φαβορί - Η ρεβάνς που ψάχνει ο Μπαρτζώκας. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Κάτι παραπάνω από ένα Κύπελλο

Ο Ολυμπιακός πήγε στο Ηράκλειο με ένα μεγάλο «πρέπει». Να κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας. Είναι το ξεκάθαρο φαβορί στο Final-Four και επιβάλλεται να δείξει έμπρακτα την αγωνιστική του ανωτερότητα. Ναι, έχει και το άγχος. Διότι είναι o μόνος διεκδικητής που αν χάσει το τρόπαιο θα χαρακτηριστεί αποτυχία. ΑΕΚ, Προμηθέας, Παναθηναϊκός, είναι ομάδες με αδυναμίες, με προβλήματα, με απουσίες, με πτωτική πορεία. Και σαφώς υποδυέστερες σε σύγκριση με την ποιότητα, την πληρότητα, την δυναμική, αλλά και την μέχρι τώρα πορεία τους σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Μπορεί το Κύπελλο να μην έχει την αίγλη του πρωταθλήματος, το κύρος μιας μεγάλης ευρωπαϊκής διάκρισης, αλλά δεν παύει να είναι ένας τίτλος. Και ο Ολυμπιακός στο μπάσκετ δεν έχει την πολυτέλεια να υποτιμά τρόπαια ή να παρουσιάζει έλλειψη υψηλού κινήτρου για το τουρνουά. Έχει να κατακτήσει τίτλο από το 2016, το Κύπελλο Ελλάδας από το 2011, ενώ συνολικά μετρά τρεις σερί χαμένους τελικούς (2012, 2013, 2018) στη διοργάνωση. Στην ιστορία του έχει κατακτήσει μόλις 9 φορές το συγκεκριμένο τρόπαιο.

Για αγωνιστικούς και επικοινωνιακούς λόγους

Ο Ολυμπιακός επιβάλλεται να κατακτήσει το συγκεκριμένο τρόπαιο για αρκετούς λόγους. Τόσο αγωνιστικούς, δείχνοντας στην πράξη την ξεκάθαρη αγωνιστική του υπεροχή, όσο και για επικοινωνιακούς. Είναι η πρώτη διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδας, με νέα διοίκηση στην ΕΟΚ, με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο και την παλιά ΚΕΔ να έχουν βγει στη... σύνταξη. Είναι μία ιδανική ευκαιρία για τους Πειραιώτες, κόντρα μάλιστα και στον Παναθηναϊκό, να δείξουν έμπρακτα πως το ελληνικό μπάσκετ έχει περάσει σε μία νέα εποχή. Ενδεχόμενη κατάκτηση του Κυπέλλου θα στείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Θα δώσει επιπλέον απαντήσεις σε πράγματα για τα οποία ο Ολυμπιακός εδώ και χρόνια φώναζε και διαμαρτυρόταν.

Οι «ερυθρόλευκοι» χρειάζονται την κατάκτηση του Κυπέλλου και για ψυχολογικούς λόγους. Ο ερχομός του τροπαίου θα φέρει ηρεμία στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, θα γιγαντώσει την αυτοπεποίθηση της ομάδας και θα απομακρύνει την εσωστρέφεια. Στο ενδεχόμενο που ο Ολυμπιακός πάρει το τρόπαιο, θα κάνει και το πρώτο βήμα για την κατάκτηση του Νταμπλ στην Ελλάδα, κάτι που έχει να συμβεί από το μακρινό 1997! Αυτός άλλωστε είναι φέτος ο μεγάλος στόχος. Κακά τα ψέματα, αν οι Πειραιώτες χάσουν το τρόπαιο θα πρόκειται για στραπάτσο ολκής και θα βάλουν τους εαυτούς τους σε δύσκολη θέση. Η νοοτροπία νικητή στις εγχώριες διοργανώσεις θα αμφισβητηθεί, όταν μάλιστα έχει προηγηθεί και ήττα στο ΣΕΦ στο πρωτάθλημα από το «τριφύλλι».

Η ρεβάνς του Μπαρτζώκα

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει φτιάξει μία εξαιρετική ομάδα φέτος, η οποία παίζει όμορφο μπάσκετ. Με ρόλους, χημεία, ομοιογένεια, που τις περισσότερες φορές συνδυάζει το θέαμα με το αποτέλεσμα. Με τα δεδομένα των μπάτζετ των συλλόγων στην EuroLeague, οι «ερυθρόλευκοι» τα πηγαίνουν περίφημα στην Ευρώπη. Καμία αντίρρηση. Ο Ολυμπιακός, όμως, στο μπάσκετ «διψά» για τίτλους. Τους έχει ανάγκη. Γιατί είναι εδώ και χρόνια μακριά από αυτούς. Είναι και θέμα γοήτρου.

Ακόμη και ο ίδιος ο Έλληνας κόουτς, ναι μεν έχει αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης με τους «κόκκινους» το 2013 στο Λονδίνο, αλλά δεν έχει κατακτήσει ποτέ εγχώριο τίτλο. Έχει και εκείνος το δικό του επιπλέον κίνητρο για να ξορκίσει τα «φαντάσματα» του παρελθόντος στη διοργάνωση. Είχε ηττηθεί στον τελικό του Κυπέλλου από τον Παναθηναϊκό το 2013, ενώ την επόμενη σεζόν έχασε στον ημιτελικό στο ΟΑΚΑ (23/12/2013), με τους «πράσινους» μάλιστα να σπάνε το τότε εντυπωσιακό αήττητο σερί (23-0) των «ερυθρολεύκων». Και φυσικά ο ερχόμενος αποκλεισμός από το Κύπελλο το 2014 στο ίδιο γήπεδο έφερε την απομάκρυνσή του από την ομάδα. Ώρα για ρεβάνς...

Έπαιξε όσο χρειαζόταν στον ημιτελικό

Η μεγάλη διαφορά δυναμικής ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, σε συνδυασμό και με τις αρκετές απουσίες της «Ένωσης», έκαναν τους Πειραιώτες να μοιάζουν όχι απλά φαβορί για τη νίκη, αλλά και να επικρατήσουν εύκολα απέναντι στους «κιτρινόμαυρους». Τελικά, όμως, έβαλαν δύσκολα για ακόμη μία φορά στους «ερυθρόλευκους». Βλέπετε, στο μπάσκετ τίποτα δεν χαρίζεται. Όλα κατακτιούνται. Ο Στέφανος Δέδας, κάνοντας ουσιαστικά ροτέισον με μόλις 8 παίκτες, ζόρισε τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα. Λίγο ο αργός ρυθμός, λίγο η άμυνα ζώνης της ΑΕΚ, λίγο η έλλειψη σκληράδας των Πειραιωτών στα μετόπισθεν (που δεν πίεζε στην περιφέρεια και άφηνε τον καθένα να πλησιάζει μέσα στη ρακέτα), έφερε τον Ολυμπιακό να έχει σκοράρει μόλις 32 πόντους στο ημίχρονο και να προηγείται με +3 απέναντι σε έναν υποδυέστερο αντίπαλο.

Ο Ολυμπιακός «ξέσπασε» στην τρίτη περίοδο. Έβαλε τρίποντα, βρήκε σουτ, έτρεξε στον αιφνιδιασμό, μοίρασε καλά τη μπάλα, έπιασε ρυθμό, πήρε τη διαφορά και ουσιαστικά με ένα καλό δεκάλεπτο πήρε το ματς. Έπαιξε όσο έπρεπε για να πάρει τη νίκη-πρόκριση. Γιατί όμως προβλημάτισε σε ένα μεγάλο μέρος της αναμέτρησης; Κράτησε δυνάμεις; Έλλειψη συγκέντρωσης; Υποτίμησε τον αντίπαλο; Είχε το μυαλό του στον τελικό; Άγγιξε η ΑΕΚ κάποιες αδυναμίες του με τον τρόπο που αγωνίστηκε; Ο Παναθηναϊκός ξέρει πως υστερεί απέναντι στους «κόκκινους» και είναι δεδομένο πως θα ψάξει και εκείνος «τρικ» για να «βραχυκυκλώσει» τον Ολυμπιακό, για να φέρει στα μέτρα του έναν ανώτερό του αντίπαλο. Κανείς δεν αμφισβητεί την «ερυθρόλευκη» υπεροχή. Κανείς όμως δεν μπορεί να έχει για δεδομένη τη νίκη του στον τελικό.

Στον τελικό δεν θα συγχωρεθούν τα ίδια λάθη

«Παγιδευτήκαμε στο παιχνίδι της ΑΕΚ» σχολίασαν μετά το τέλος του αγώνα οι Γιώργος Μπαρτζώκας και Κώστας Παπανικολάου. Στον τελικό, όμως, ο Παναθηναϊκός δεν θα συγχωρήσει παρόμοια λάθη. Ο Ολυμπιακός στην EuroLeague ναι μεν ισοπέδωσε τους «πράσινους» στο ΟΑΚΑ, αλλά οι Πειραιώτες θα έχουν πρόβλημα αν δείξουν στον τελικό την ίδια εικόνα που παρουσίασαν στον ημιτελικό απέναντι στην «Ένωση». Άγχος, εκνευρισμός, χαμένα λέι-απ, αστοχία (στο πρώτο ημίχρονο είχε 13/36 σουτ), εγκλωβισμός απέναντι στη ζώνη, μειωμένος βαθμός συγκέντρωσης και έντασης σε άμυνα και επίθεση.

Και απαγορεύεται κάθε ίχνος εφησυχασμού. Μόλις ο Ολυμπιακός φόρτσαρε στην τρίτη περίοδο, παίρνοντας τα ριμπάουντ, βάζοντας τα σουτ, κυκλοφορώντας καλύτερα τη μπάλα, έφερε τη διαφορά στο +14 και στο +18 στο 33'. Και κάπου εκεί νόμιζε πως το ματς τελείωσε, με την ΑΕΚ να επιστρέφει και να τον ζορίζει μέχρι το τέλος. Και άντε πάλι μέσα οι Κώστας Παπανικολάου και Σάσα Βεζένκοφ, οι κορυφαίοι παίκτες του Ολυμπιακού, οι οποίοι και κράτησαν όρθιους τους «ερυθρόλευκους». Παραπάνω λεπτά, έξτρα κούραση.

Πρέπει λοιπόν και οι παίκτες που έρχονται από τον πάγκο να είναι έτοιμοι και σε εγρήγορση. Ο Χασάν Μάρτιν υπήρχαν στιγμές που έδειχνε εκτός τόπου και χρόνου. Παραμένει πολυτέλεια για την ομάδα να έχει θεατές δύο ξένους (Ζαν-Σαρλ, Έισι) και είναι σημαντικό για τον Ολυμπιακό στον τελικό να έχει σε καλή κατάσταση τον Τάιλερ Ντόρσεϊ. Κόντρα στην "Ένωση" ήταν αγνώριστος.