Ολυμπιακός: Όταν ο ηγέτης Σπανούλης οδήγησε τον Ολυμπιακό στο ιστορικό back-to-back

Το «ΦΩΣ» καταγράφει τον κομβικό ρόλο που είχε ο MVP Βασίλης Σπανούλης στην κατάκτηση των δύο σερί ευρωπαϊκών τροπαίων σε Κωνσταντινούπολη (2012) και Λονδίνο (2013)

Ολυμπιακός: Όταν ο ηγέτης Σπανούλης οδήγησε τον Ολυμπιακό στο ιστορικό back-to-back

Αν ο Ντέιβιντ Ρίβερς ήταν ο άνθρωπος που ηγήθηκε και έβαλε τη... σφραγίδα του στο φάιναλ φορ της Ρώμης (1997), σε εκείνα της Κωνσταντινούπολης (2012) και του Λονδίνου (2013) το κεντρικό πρόσωπο εκείνων των ευρωπαϊκών τίτλων είναι αναμφίβολα ο Βασίλης Σπανούλης. Το καλοκαίρι του 2010, όταν οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλοι έκαναν τη μεταγραφή του... αιώνα, αποκτώντας από τον Παναθηναϊκό τον Λαρισαίο γκαρντ, είχαν ένα όνειρο. Να τον δουν να ηγείται της προσπάθειας, επαναφέροντας τους «ερυθρόλευκους» στην κορυφή σε Ελλάδα και Ευρώπη με εκκωφαντικό τρόπο.

Στην πρώτη του σεζόν, όμως, δέχθηκε αμφισβήτηση. Βλέπετε, προς το τέλος της σεζόν είχε ενοχλήσεις στους κοιλιακούς, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να αποδώσει σύμφωνα με τις ικανότητές του. Αυτόματα δέχθηκε κριτική, με ορισμένους να αμφιβάλλουν αν μπορεί να ηγηθεί και να κάνει τη διαφορά. Η απάντησή του, όμως, ήταν εκκωφαντική! Το καλοκαίρι έκανε την επέμβαση και δούλεψε εντατικά, τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο όσο και από πλευράς φυσικής κατάστασης.

Τα όποια αρνητικά σχόλια τον πείσμωσαν και τον γέμισαν με κίνητρο. Αποτέλεσμα; Να παρουσιαστεί καλύτερος από ποτέ, πραγματοποιώντας τις δύο κορυφαίες σεζόν της λαμπρής καριέρας του, οι οποίες συνδυάστηκαν με τα δύο σερί πρωταθλήματα Ευρώπης με την ερυθρόλευκη φανέλα. Ανέλαβε τον ρόλο του μπροστάρη, εκτόξευσε την απόδοσή του, φρόντιζε να κάνει (σχεδόν πάντα) τη διαφορά όποτε η μπάλα... έκαιγε και με τις σπουδαίες του εμφανίσεις συμπαρέσυρε και τους συμπαίκτες του ώστε να δώσουν το κάτι παραπάνω, αποδεικνύοντας πως είναι ο κορυφαίος ηγέτης στην Ευρωλίγκα.

Η σεζόν 2011-12: Στην αρχή έπαιζε σχεδόν... μόνος του!

Η σεζόν ξεκίνησε σεμνά και ταπεινά, έχοντας μικρές φιλοδοξίες. Κανείς δεν τολμούσε να αναφερθεί σε τίτλους και φάιναλ φορ και όλοι τόνιζαν πως στόχος είναι η πρόκριση στο Τοπ-16. Αρκετοί αμφέβαλαν για τις δυνατότητες της ομάδας, το ρόστερ δέχθηκε κριτική περί χαμηλής ποιότητας, με τον Βασίλη Σπανούλη να παραμένει κυρίως σιωπηλός σε εκείνη τη δύσκολη περίοδο. Σχεδόν δεν... χαμογέλαγε. Βλέπετε, ήθελε πρώτα να αποδείξει την αξία του μέσα στο γήπεδο (και) με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Να μιλήσει πρώτα εντός παρκέ! Και το έκανε πράξη περίφημα!

Στο ξεκίνημα εκείνης της αγωνιστικής χρονιάς ο αρχηγός των «ερυθρολεύκων» ήταν σχεδόν μία ομάδα μόνος του! Τρύπαγε σε κάθε ευκαιρία τις αντίπαλες άμυνες με τις εντυπωσιακές διεισδύσεις του, έβαζε μεγάλα σουτ από την περιφέρεια, κρίσιμα καλάθια όταν η μπάλα έκαιγε, οδηγώντας τους Πειραιώτες στην πρόκριση στο Tοπ-16. Στην πρώτη φάση της διοργάνωσης έβγαλε... μάτια, καθώς την ολοκλήρωσε έχοντας 19,8 πόντους (59,7% δίποντα, 44,1% τρίποντα, 88,1% βολές) και 4,9 ασίστ! Κορυφαία του εμφάνιση, το εκπληκτικό του παιχνίδι κόντρα στην Μπιλμπάο, όταν και «εκτέλεσε» τους Βάσκους με 29 πόντους και 6 ασίστ.

Ασταμάτητος και στο Tοπ-16

Με τις εκπληκτικές του εμφανίσεις στην πρώτη φάση, οι συμπαίκτες του άρχισαν σιγά σιγά να ανεβάζουν και εκείνοι την απόδοσή τους, με την ομάδα να βρίσκει ρυθμό. Από τον Φεβρουάριο και μετά, άλλωστε, ο Ολυμπιακός... εκτόξευσε την απόδοσή του. Οι «ερυθρόλευκοι» θα καταφέρουν να πάρουν την πρόκριση στα προημιτελικά, βγαίνοντας δεύτεροι στον όμιλό τους, με τον Βασίλη Σπανούλη να κάνει και πάλι... θραύση!

Μέτρησε 15,5 πόντους (53,8% δίποντα, 36% τρίποντα, 72,7% βολές), 3 ασίστ και 1,3 κλέψιμο ανά αγώνα, κερδίζοντας 6,7 φάουλ ανά παιχνίδι από τους αντιπάλους, οι οποίοι άρχισαν να του ρίχνουν... ξύλο. Στο κρίσιμο τελευταίο ματς στο ΣΕΦ κόντρα στη Γαλατασαράι, στο οποίο οι Πειραιώτες επικράτησαν 88-81, παίρνοντας το εισιτήριο για την επόμενη φάση, ήταν και πάλι ο κορυφαίος για την ομάδα του, κάνοντας σχεδόν τα πάντα στο παρκέ: 20 πόντοι (3/6 τρίποντα), 8 ασίστ, 3 κλεψίματα και 3 ριμπάουντ

Πλέι οφ: Έκανε τη διαφορά στο «μπρέικ» και στο 4ο ματς!

Στην προημιτελική φάση ο Ολυμπιακός πηγαίνει ως αουτσάιντερ να αντιμετωπίζει τη Σιένα, παίρνοντας... γλυκιά εκδίκηση για τον αποκλεισμό της προηγούμενης σεζόν. Οι Ιταλοί είναι υποψιασμένοι, παίζουν σκληρά τον Βασίλη Σπανούλη και αλλάζουν συνεχώς παίκτες πάνω του. Θα οδηγήσει όμως την ομάδα του στο «μπρέικ» του πρώτου αγώνα (75-82), έχοντας 15 πόντους και 2 ασίστ. Στις δύο επόμενες αναμετρήσεις οι αντίπαλοι κατάφεραν να τον περιορίσουν, αλλά η ουσία είναι πως οι Πειραιώτες πήγαν στο τέταρτο ματς στο ΣΕΦ με 2-1 νίκες. Και σε εκείνο το «καυτό» ματς ο αρχηγός των «ερυθρολεύκων» μαζί με τον Κάιλ Χάινς ήταν οι πρώτοι σκόρερ για τους Πειραιώτες με 19 πόντους, επαναφέροντας την ομάδα στα φάιναλ φορ, αν και είχε το μειονέκτημα έδρας.

Ο MVP του φάιναλ φορ στην Πόλη

Ο Ολυμπιακός πήγε στο φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης ως το απόλυτο αουτσάιντερ, αλλά κατόρθωσε να κατακτήσει το πρωτάθλημα Ευρώπης με παλικαρίσιο, εντυπωσιακό και συναρπαστικό τρόπο. Ο Βασίλης Σπανούλης ηγήθηκε της προσπάθειας. Και ήταν πραγματικά καθοριστικός στον πρώτο ημιτελικό κόντρα στην Μπαρτσελόνα, η οποία είχε ξεχάσει τι σημαίνει... ήττα σε εκείνη τη σεζόν.

Ο αρχηγός των «ερυθρολεύκων» θα πραγματοποιήσει μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του, τελειώνοντας το ματς με 21 πόντους και 6 ασίστ. Και φυσικά έβαλε τη... σφραγίδα του στο τέλος. Ευστόχησε σε ένα «καυτό» τρίποντο στο 1’10’’ πριν από τη λήξη (όταν διαμόρφωσε το 66-61), ενώ ακολούθως έδωσε καθοριστική και πανέξυπνη ασίστ στον Τζόι Ντόρσεϊ, με τους Πειραιώτες να παίρνουν την πρόκριση στον τελικό. Στον μεγάλο τελικό κόντρα στην ΤΣΣΚΑ μέτρησε 15 πόντους και 3 ασίστ, με την τελευταία να κρίνει και το τρόπαιο! Είδε έξυπνα αμαρκάριστο τον Γιώργο Πρίντεζη, του έδωσε πάσα και εκείνος με το «πεταχτάρι» του ολοκλήρωσε μία από τις πιο εντυπωσιακές ανατροπές στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ο Βασίλης Σπανούλης αναδείχθηκε MVP του φάιναλ φορ, ενώ βρέθηκε και στην καλύτερη πεντάδα της Ευρωλίγκας σε εκείνη τη σεζόν, ολοκληρώνοντας την αγωνιστική χρονιά έχοντας 16,7 πόντους (53,7% δίποντα, 38,6% τρίποντα, 82,7% βολές), 4 ασίστ και 2 ριμπάουντ ανά αγώνα, σε 29,4 λεπτά συμμετοχής.

Η σεζόν 2012-13: Ο MVP της Ευρωλίγκας!

Στη σεζόν 2012-2013 ο Βασίλης Σπανούλης δέχθηκε τη μεγαλύτερη διάκριση, καθώς αναδείχθηκε MVP της σεζόν στην Ευρωλίγκα! Το κατόρθωσε πραγματοποιώντας μία εξαιρετική σεζόν, έχοντας μέσον όρο 14,7 πόντους (46,3% δίποντα, 32,1% τρίποντα, 78,2% βολές) και 5,5 ασίστ σε 30 λεπτά συμμετοχής. Ακολούθως οδήγησε τον Ολυμπιακό και στην κατάκτηση του φάιναλ φορ στο Λονδίνο.

Στο ξεκίνημα της σεζόν ήταν και πάλι εντυπωσιακός! Έχοντας ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ηγήθηκε της ομάδας του ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση έχοντας 16 πόντους (50,8% δίποντα, 41,5% τρίποντα, 78,9% βολές), 5,9 ασίστ και 1 κλέψιμο, σε 28 λεπτά συμμετοχής. Koρυφαία του εμφάνιση σε αυτό το διάστημα, το ρεσιτάλ που έδωσε στο Μιλάνο κόντρα στην Αρμάνι, όταν οδήγησε την ομάδα του στην επικράτηση (71-84), έχοντας 23 πόντους (5/8 τρίποντα) και 9 ασίστ! Πολύτιμη και η συμβολή του στο διπλό (63-77) στο Κάουνας κόντρα στη Ζαλγκίρις, όταν και μέτρησε 16 πόντους και 6 ασίστ.

Τοπ-16: Προσοχή, δαγκώνει!

Το επίπεδο δυσκολίας στο Tοπ-16 μεγάλωσε! Ας μην ξεχνάμε πως ήταν και η πρώτη φορά με αυτό το νέο σύστημα στη διοργάνωση (με τις 8 ομάδες σε έναν όμιλο), αλλά ο Βασίλης Σπανούλης δεν δίστασε να κάνει και πάλι... θραύση, κόντρα σε ισχυρούς αντιπάλους. Ο Ολυμπιακός βγήκε δεύτερος στον όμιλό του (πίσω από την Μπαρτσελόνα), παίρνοντας την πρόκριση στα προημιτελικά έχοντας το πλεονέκτημα έδρας. Ο αρχηγός των Πειραιωτών μέτρησε 15,4 πόντους (46,2% δίποντα, 31,9% τρίποντα, 75% βολές) και 5 ασίστ, σε 30 λεπτά συμμετοχής.

Διέλυσε τη Μακάμπι στο Τελ Αβίβ (24 πόντοι, 4/9 τρίποντα, 4 ασίστ), πρωταγωνίστησε στο νέο διπλό στη Μόσχα επί της Χίμκι (19 πόντοι, 7 ασίστ), ενώ κόντρα στη Φενέρμπαχτσε έβαλε τη... σφραγίδα του. Σε ένα ματς όπου ουσιαστικά οι «ερυθρόλευκοι» σφράγισαν το αβαντάζ έδρας στα προημιτελικά, στα τελευταία δευτερόλεπτα πέτυχε ένα «καυτό» τρίποντο, το οποίο και έδωσε τη νίκη (73-78) για τον Ολυμπιακό μέσα στην Τουρκία. Τελείωσε τον αγώνα με 14 πόντους και 7 ασίστ, με τους γείτονες να υποκλίνονται στην κλάση του.

Πλέι οφ: Στο τέλος μιλά ο Σπανούλης

Στα προημιτελικά ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει με πλεονέκτημα έδρας την Αναντολού Εφές. Οι «ερυθρόλευκοι» κάνουν το 2-0 στο ΣΕΦ, με τον Βασίλη Σπανούλη στο δεύτερο ματς να βάζει τη... σφραγίδα του με 15 πόντους, 8 ασίστ και 4 ριμπάουντ, σε μία γεμάτη εμφάνιση. Στην Τουρκία, όμως, δείχνει επηρεασμένος, οι γηπεδούχοι τον περιορίζουν και η Εφές φέρνει τη σειρά στα ίσα (2-2).

Στο τελευταίο και πέμπτο παιχνίδι της σειράς, όμως, σε ένα ματς δίχως αύριο, ο αρχηγός των Πειραιωτών θα κάνει και πάλι τη διαφορά για την ομάδα του. Θα πρωτοστατήσει στην ανατροπή της αναμέτρησης (οι γηπεδούχοι βρέθηκαν στο -15 στο πρώτο ημίχρονο), θα ολοκληρώσει το ματς με 19 πόντους και 5 ασίστ και θα οδηγήσει τους «ερυθρόλευκους» σε δεύτερο σερί φάιναλ φορ.

Φάιναλ φορ: Όταν πήρε... φωτιά στον τελικό του Λονδίνου

Ο Ολυμπιακός πήγε στο φάιναλ φορ του Λονδίνου για να υπερασπιστεί τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης. Άπαντες αναμένουν την ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό να αντιδράσει, αλλά οι Πειραιώτες την «έπνιξαν» με την άμυνά τους (52-69), φτάνοντας εύκολα στον τελικό. Ο Βασίλης Σπανούλης μέτρησε 8 πόντους και 4 ασίστ, αλλά ήταν άστοχος από την περιφέρεια (0/6). Στον μεγάλο τελικό, όμως, θα αφήσει ανεξίτηλα το σημάδι του. Ξεκίνησε νωθρά στο πρώτο ημίχρονο, έδειχνε εκτός ρυθμού, οι Ισπανοί τού είχαν κλείσει τους διαδρόμους, με αποτέλεσμα να πάει στα αποδυτήρια έχοντας μηδέν πόντους!

Στο δεύτερο μέρος ήταν ασταμάτητος! Αποφάσισε να κάνει το βήμα μπροστά, ηγήθηκε της προσπάθειας και πήρε... φωτιά από την περιφέρεια! Άρχισε να ευστοχεί στο ένα μεγάλο τρίποντο μετά το άλλο, επανέφερε τους «ερυθρόλευκους» μπροστά στο σκορ, με τους Μαδριλένους να έχουν μείνει αποσβολωμένοι από την εκτελεστική δεινότητα του Λαρισαίου γκαρντ. Στο τέλος ο Βασίλης Σπανούλης ολοκλήρωσε το ματς έχοντας 22 πόντους με 5/9 τρίποντα (όλα σε ένα ημίχρονο) συν 4 ασίστ, οδηγώντας την ομάδα του στη μεγάλη νίκη (100-88), η οποία και διατήρησε τους «ερυθρόλευκους» στην κορυφή της Ευρώπης. Παράλληλα, ο Βασίλης Σπανούλης αναδείχθηκε MVP του φάιναλ φορ για ακόμη μία σεζόν, έχοντας μέσον όρο στο τουρνουά 15 πόντους και 4 ασίστ.

Σπανούλης: Έπρεπε να κάνω το βήμα μπροστά

Λίγο μετά το τέλος εκείνου του τελικού ο Βασίλης Σπανούλης είπε τα εξής για τη μεταμόρφωσή του στο δεύτερο ημίχρονο του τελικού: «Στο πρώτο ημίχρονο η Ρεάλ έπαιζε αρκετά πιεστική και σκληρή άμυνα πάνω μου, δεν μου άφηναν χώρους. Όταν στο ημίχρονο αντιλήφθηκα και κατάλαβα το πώς με παίζουν, τότε επιχείρησα να αλλάξω ορισμένα πράγματα και να τους χτυπήσω με διαφορετικό τρόπο. Στα αποδυτήρια έκανα την αυτοκριτική του, αντιλήφθηκα πως σε εκείνη τη δύσκολη στιγμή η ομάδα μου με χρειάζεται και επιβαλλόταν να κάνω το βήμα μπροστά.

Μπήκα στο δεύτερο ημίχρονο περισσότερο αποφασιστικός και επιθετικός και επιχείρησα να τους χτυπήσω κυρίως από την περιφέρεια. Βρήκα ρυθμό στα τρίποντα, είχα αυτοπεποίθηση, καταφέραμε να γυρίσουμε το ματς και να φτάσουμε στον τίτλο για δεύτερη σερί σεζόν. Είμαι πολύ περήφανος για αυτές τις στιγμές. Είμαστε η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης εδώ και μία διετία. Όχι, δεν αγχωθήκαμε όταν βρεθήκαμε πίσω στο σκορ. Είχαμε βρεθεί κι άλλες φορές πίσω στο σκορ με μεγάλες διαφορές, έγινε και με την Εφές στα πλέι οφ, έγινε και πέρσι με την ΤΣΣΚΑ στον τελικό, αλλά αυτή η ομάδα έχει μία τρομερή αυταπάρνηση, μία αστείρευτη μαχητικότητα, πνεύμα νικητή και έχει μάθει να κάνει ανατροπές».