Ολυμπιακός: Το ματς ζωής ή θανάτου - Όταν ο Θρύλος χάλασε στους Τούρκους το... πάρτι στην Πόλη

Η  Εφές είχε στις εξέδρες οπαδούς όλων των μεγάλων τουρκικών ομάδων, αλλά ο Ολυμπιακός, σε ένα ματς που δεν υπήρχε αύριο, βγήκε ζωντανός με τον «μπόμπερ» Σπανούλη. Ήταν 28 Μαϊου του 2017.

Ολυμπιακός: Το ματς ζωής ή θανάτου - Όταν ο Θρύλος χάλασε στους Τούρκους το... πάρτι στην Πόλη

Στη σεζόν 2016-17, ο Ολυμπιακός του Γιάννη Σφαιρόπουλου θα παρουσιάσει μία εξαιρετική ομάδα, που θα πάρει μεγάλες νίκες, τερματίζοντας στην 3η θέση της κατάταξης. Στα playoffs θα συναντήσει την Αναντολού Εφές. Οι Πειραιώτες θα κάνουν σχετικά εύκολα το 1-0 στη σειρά (87-72), αλλά στο δεύτερο ματς στο ΣΕΦ τα βρίσκουν δύσκολα, με αποτέλεσμα να υποστούν το break (71-73). Πλέον, οι Τούρκοι έχουν στο χέρι τους το πλεονέκτημα έδρας και στο τρίτο ματς της σειράς στην Κωνσταντινούπολη θα κάνουν το 2-1 (64-60).

Οι "ερυθρόλευκοι" βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Υπάρχει τεράστια πίεση και άγχος, καθώς κανείς στο μεγάλο λιμάνι δεν θέλει να σκέφτεται πως ο Ολυμπιακός θα χάσει την πρόκριση στο Final Four, αν και είχε το πλεονέκτημα έδρας, σπαταλώντας το καλό πρόσωπο που έδειξε σε ολόκληρη τη σεζόν.

Ο όρκος νίκης το προηγούμενο βράδυ

Το βράδυ πριν τον τέταρτο και κρίσιμο αγώνα, γίνεται ένα μεγάλο μίτινγκ στην ομάδα. Σε μία προσπάθεια ανασύνταξης, παρουσία παικτών-προπονητών, με τους ανθρώπους των Πειραιωτών να δίνουν όρκο νίκης! Οι "ερυθρόλευκοι" συσπειρώνονται και είναι έτοιμοι για το ματς ζωής ή θανάτου. Βλέπετε, δεν υπάρχει γυρισμός. Αν ο Ολυμπιακό έχασε στον τέταρτο αγώνα, οι "ερυθρόλευκοι" θα γύρναγαν σπίτι τους.

Στο γήπεδο φίλαθλοι όλων των τουρκικών ομάδων

Οι άνθρωποι της Εφές είναι ενθουσιασμένοι με την μεγάλη ευκαιρία που έχουν μπροστά τους. Με νίκη θα έπαιρναν την πρόκριση στο Final Four που θα διεξαγόταν τον επόμενο μήνα στην πόλη τους. Στις εξέδρες η ατμόσφαιρα είναι «καυτή». Τουρκικές σημαίες, οι φίλαθλοι φορούν μπλε μπλουζάκια με το μήνυμα «Τhis is Istanbull», ενώ στις κερκίδες βρίσκονται οπαδοί όλων των μεγάλων τουρκικών ομάδων, καθώς έβλεπες εμφανίσεις από Φενέρμπαχτσε, Γαλατασαράι και Μπεσίκτας. Για τους Τούρκους είναι και εθνική υπόθεση.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, η Αναντολού Εφές μπαίνει στο ματς με αυτοπεποίθηση, με αποτέλεσμα να βρει ρυθμό και να προηγηθεί στο σκορ στο 12' με +13 (27-14). Η πίεση όλο και αυξανόταν για τον Ολυμπιακό, τα περιθώρια είχαν στενέψει και το ζητούμενο ήταν η αντίδραση!

Κάπου εκεί, όμως, μίλησε η περίφημη "ερυθρόλευκη" αυταπάρνηση. Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου πείσμωσαν, αντέδρασαν, έβγαλαν πάθος, άρχισαν να παλεύουν με νύχια και με δόντια για κάθε κατοχή, άρχισαν να βάζουν μεγάλα σουτ, με αποτέλεσμα να μαζέψουν την διαφορά στο ημίχρονο (38-35) και να προηγηθούν στο 30' (54-55).

Το ρεσιτάλ του Βασίλη Σπανούλη:

Στην τελευταία περίοδο, μίλησε ο χαρακτήρας της ομάδας, η νοοτροπία πρωταθλητή που έχτισε τα τελευταία χρόνια και οι μεγάλες προσωπικότητες των παικτών της. Με επί μέρους σκορ 8-19, παίζοντας πιεστική άμυνα και σημειώνοντας κρίσιμα καλάθια, οι "ερυθρόλευκοι" θα... αποδράσουν από την Κωνσταντινούπολη και θα πάρουν τη νίκη (62-74), απαντώντας με break στο break. Ήταν 28 Μαϊου του 2017. Συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τότε.

Μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ο Βασίλης Σπανούλης. Για ακόμη μία φορά, ο αρχηγός του Ολυμπιακού έδειξε την κλάση του και την ικανότητα του να κάνει την διαφορά όταν η μπάλα... καίει. "Εκτέλεσε" τους Τούρκους με 18 πόντους, έχοντας 5/11 τρίποντα και 4 ασίστ.

Άξιος συμπαραστάτης του ο Γιώργος Πρίντεζης (11 πόντοι), έκανε σχεδόν τα πάντα στο παρκέ ο Κώστας Παπανικολάου (8 πόντοι, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα), ενώ ήταν πολύτιμη και η συνεισφορά των Κεμ Μπιρτς, Έρικ Γκριν και Ιωάννη Παπαπέτρου.

Την αποστολή είχαν ακολουθήσει και οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, οι οποίοι πανηγύρισαν τη μεγάλη νίκη της ομάδας τους, με τον Ολυμπιακό ακολούθως στο ΣΕΦ να "σφραγίζει" την πρόκριση για το Final Four της Πόλης.

Τα highlights της αναμέτρησης