Μπασκόνια: Μείωση της τάξεως του 30%

Ο πρόεδρος της Μπασκόνια Χοσεάν Κερεχέτα μίλησε για τον προϋπολογισμό της ομάδας, τα συμβόλαια και τα σχέδια της Euroleague.

Μπασκόνια: Μείωση της τάξεως του 30%

Μία-μία οι ομάδες της Euroleague ανακοινώνουν πως για την επόμενη σεζόν θα προχωρήσουν σε μείωση του μπάτζετ τους για να αντέξουν από την οικονομική πληγή που αφήνει πίσω του ο κορονοϊός και μετά τις Εφές και ΤΣΣΚΑ, σειρά πήρε και η Μπασκόνια.

Ο πρόεδρος της ομάδας Χοσεάν Κερεχέτα είπε: «Είναι ένα περίπλοκο θέμα και θα το αντιμετωπίσουμε τουλάχιστον για το μισό της επόμενης σεζόν. Θα πρέπει να κάνουμε τον αγωνιστικό σχεδιασμό και να σκεφτόμαστε συνεχώς τον προϋπολογισμό. Το σενάριο που διαμορφώνεται με κάνει μάλλον απαισιόδοξο.

Λείπουν οι μεταβλητές, αλλά δουλεύουμε, γνωρίζοντας πως θα παίξουμε χωρίς κόσμο. Έχουμε πολλά προβλήματα και σε επίπεδο χορηγών, με εταιρείες που βρίσκονται οι ίδιες σε δύσκολη κατάσταση, οπότε θα επενδύσουν λιγότερα σε διαφήμιση, ενώ υπάρχει και το σενάριο όπου τα χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, αν παραμείνουν κλειστά μπαρ και εστιατόρια, θα πέσουν. Μιλάμε για ένα ποσοστό μείωσης των εσόδων της τάξης του 30%. Για την Αλαβές (ανήκει στο γκρουπ Μπασκόνια) μιλάμε για ένα ποσό μεταξύ 19 και 22 εκατομμυρίων ευρώ».

Για το αν θα υπάρξει διαπραγμάτευση για τη μείωση του συμβολαίου του Σενγκέλια: «Πρέπει να πάρουμε μέτρα ιδιαίτερα. Σε γενικές γραμμές πιστεύω πως οι εργαζόμενοι είναι σε καλή θέση, αλλά αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι εγγυηθούμε το μέλλον. Στη Μπασκόνια και μέσω της Euroleague υπάρχει μια συμφωνία της τάξης του 20% μείωσης των συμβολαίων δεν συνεχιστεί το πρωτάθλημα και 15% αν συνεχιστεί. Όλοι θα πρέπει να σκεφτούμε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, αντιμετωπίζουμε όλοι και θα συνεχίσουμε να βιώνουμε. Δεν έχω αμφιβολία πως οι παίκτες θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Για τα σχέδια της Euroleague: «Αυτή τη στιγμή η Euroleague έδωσε ημερομηνίες και η ACB έναν τρόπο διεξαγωγής, χωρίς όμως ημερομηνίες. Οπότε βρισκόμαστε σε αναμονή, αν και ξέρουμε πως έχουν επιλέξει περίπου το ίδιο διάστημα. Όλοι προσπαθούν να βρουν μια λύση, όλος ο κόσμος, για το πως θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην αγωνιστική δράση. Οι παίκτες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να βρεθεί λύση σε ένα περίπλοκο πρόβλημα όπως αυτό των συμβολαίων. Υπό αυτό το πρίσμα μπορεί να εκτιμήσω και την καθοριστική συμβολή του Σενγκέλια ως αρχηγού σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Έβαλαν πλάτη για τις ομάδες τους όλοι».

Για την προοπτική να διεξαχθεί το επόμενο πρωτάθλημα της Liga Endesa με 20 ομάδες: «Είναι κάτι που ανησυχεί. Δεν υπάρχουν ούτε ομάδες, ούτε και ημερομηνίες για ένα τέτοιο πλάνο. Και δεν υπάρχουν και οι οικονομικές συνθήκες για κάτι τέτοιο. Το λογικό είναι να μην υπάρχουν ούτε υποβιβασμοί, ούτε άνοδος ομάδων».

Για τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς: «Πρόθεσή μου είναι να μείνει στη θέση του προπονητή και το λέω αυτό χωρίς να έχω αρχίσει τις συζητήσεις μαζί του. Μου κάνετε μια ερώτηση και σας απαντώ ευθέως. Προσωπικά θα ήθελα πολύ να παραμείνει και θα μιλήσουμε μαζί του».

Για τα συμβόλαια άλλων παικτών που λήγουν όπως των Ντιόπ, Σιλντς ή Γκαρίνο: «Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο περισσότερο, ώστε να δούμε πρώτα ποιο είναι το γενικότερο σενάριο για την επόμενη μέρα. Επίσης, το κασέ των παικτών θα πέσει σε όλη την Ευρώπη και πρέπει να έχουμε χρόνο για να ξεκινήσουμε να χτίζουμε την ομάδα».