Παρουσίαση Final-4: Ζαλγκίρις, όποιος την υποτιμήσει την πάτησε

Τελειώνουμε σήμερα την παρουσίαση των ομάδων του final four του Βελιγραδίου με την ομάδα που είμαι σίγουρος ότι στην αρχή της χρονιάς κανείς δεν πίστευε ότι θα βρισκότανε στο Βελιγράδι.

Παρουσίαση Final-4: Ζαλγκίρις, όποιος την υποτιμήσει την πάτησε

Και όμως η Ζαλγκίρις βρίσκεται εκεί κάνοντας μια εξαιρετική regular season και πλέι οφ ακόμα πιο πειστικά απέναντι στον Ολυμπιακό παίρνοντας δικαιότατα το εισιτήριο για το final four του Βελιγραδίου.

Η Ζαλγκίρις σίγουρα αποτελεί σαν όνομα το αουτσάιντερ της διοργάνωσης, όμως δεν νομίζω ότι βάσει της αγωνιστικής της εικόνας οι πιθανότητες της είναι τόσο μικρές, όσο ίσως νομίζουν οι περισσότεροι.

Αγωνιστικά η Ζαλγκίρις είναι μια εξαιρετικά δουλεμένη ομάδα από τον κόουτς Γιασικεβίτσιους , μια ομάδα με εξαιρετικό ομαδικό πνεύμα σε επίθεση και άμυνα.

Αμυντικά η Ζαλγκίρις αρέσκεται να αμύνεται πολύ επιθετικά χρησιμοποιώντας αρκετά τα hedge out στην αντιμετώπιση των αντίπαλων pick n’ roll και γενικά είναι πολύ πιεστική πάνω στη μπάλα και δίνει πολλές βοήθειες στις αντίπαλες διεισδύσεις ενώ πολλές φορές επιλέγει και την παγίδα στο χαμηλό ποστ όπως έκανε κατά κόρο πάνω στον Πρίντεζη στα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό και πέρσι και φέτος.

Κάπως έτσι καλύπτει τη σχετική έλλειψη πολλών ψηλών παικτών, αφού πίσω από τον πραγματικά ποιοτικό Ντέιβις είναι ο μάλλον μέτριος για το επίπεδο αυτό Καβαλιάουσκας και ο κατά συνθήκη σέντερ Γιανκούνας που δεν είναι ιδιαίτερα αθλητικός.

Πάνω από όλα επειδή η άμυνα είναι πάνω από όλα επιθυμία και πάθος το μεγάλο αμυντικό πλεονέκτημα της Ζαλγκίρις είναι η μεγάλη επιθυμία που βγάζει στην άμυνα και η ενέργεια.

Εδώ να διευκρινίσουμε ότι ο τρόπος που αμύνεται η Ζαλγκίρις συνήθως έχει ρίσκο απέναντι σε μια ομάδα που έχει καλή επιθετική λειτουργία και κυρίως απέναντι σε ομάδα που θα βάλει περιφερειακά σουτ.

Επιθετικά η Ζαλγκίρις έχει εξαιρετική λειτουργία και πλουραλισμό καθοδηγούμενη από έναν εξαιρετικό δημιουργό όπως είναι ο Πάνγκος που δίνει κατά μέσο όρο 13 πόντους στο παιχνίδι, με ποσοστό 47% από το τρίποντο αλλά και 6 ασίστ στο παιχνίδι. Ένα ακόμη νούμερο που δείχνει τον τρόπο που σκέφτεται αυτή η ομάδα είναι οι 20 ασίστ που δίνει σε κάθε παιχνίδι, νούμερο εξαιρετικά μεγάλο.

Η Ζαλγκίρις έχει έναν εξαιρετικό επιθετικό πλουραλισμό αφού έχει εξαιρετικό παιχνίδι pick n’ roll, είτε κεντρικό είτε πλάγιο, όπου παίρνει πολλά από το εξαιρετικό σουτ του Γιανκούνας από τα 4-5 μέτρα, έχει πολύ παιχνίδι στο χαμηλό ποστ και από τον Ντέιβις και τον Γιανκούνας αλλά κυρίως από τους ημίψηλους παίκτες της όπως είναι οι Ουλανόβας και Γουάιτ που έχουν την ικανότητα και να τελειώσουν φάσεις αλλά και να πασάρουν εξαιρετικά σε περίπτωση που η αντίπαλη ομάδα στείλει δεύτερο παίκτη επάνω τους.

Εκεί όμως που η Ζαλγκίρις πραγματικά ξεχωρίζει από όλες τις άλλες ομάδες είναι τα εξαιρετικά plays που έχει με σκριν μακριά από τη μπάλα, είτε στη δυνατή πλευρά, είτε στην αδύνατη πλευρά. Πραγματικά εκεί οι αυτοματισμοί της είναι εξαιρετικοί και αξίζει κάθε προπονητής να μελετήσει αυτό το κομμάτι της επίθεσης της.

Μέσα από αυτό το κομμάτι της επίθεσης της η Ζαλγκίρις παίρνει πολλούς πόντους από ανοιχτά σουτ και κυρίως από τον εξαιρετικό σουτέρ που λέγεται Μιλάκνις και είναι κλασσικός τρίποντος σουτέρ.

Στο ρόστερ της Ζαλγκίρις υπάρχουν ακόμη 2 εξαιρετικοί ρολίστες, ο πολύ αθλητικός Τουπάν και ο Μίσιτς, που αναλαμβάνουν συνήθως τους επικίνδυνους αμυντικούς ρόλους αλλά δεν είναι αμελητέα ποσότητα και στην επίθεση και βέβαια υπάρχει και πολύ έμπειρος και ποιοτικός Ούντριχ, που βέβαια δεν είναι αυτός που ήταν αλλά δίνει ένα δεκάλεπτο ανάσας στον Πάνγκος.

Αυτά είναι τα προτερήματα της Ζαλγκίρις που σίγουρα έχει και μειονεκτήματα. Πρώτο μειονέκτημά της η απειρία των παικτών της από τέτοιου είδους παιχνίδια και η έλλειψη παικτών με μεγάλη προσωπικότητα που συνήθως καθορίζουν την τύχη τέτοιων παιχνιδιών.

Δεύτερο μειονέκτημα η έλλειψη πολλών ψηλών παικτών που θα την δυσκολέψει με ομάδες που θα βάλουν τη μπάλα μέσα στο καλάθι αλλά και ταυτόχρονα θα έχει καλούς σουτέρ ούτως ώστε να ξεπεράσει τις πολλές βοήθειες που δίνει η Ζαλγκίρις στην άμυνα της.

Ένα ακόμα πρόβλημα είναι ότι αν μπλοκαριστεί ο Πάνγκος βραχυκυκλώνει σε σημαντικό βαθμό το επιθετικό της παιχνίδι αφου κανείς άλλος από τους περιφερειακούς της παίκτες , πλην του Ούντριχ, δεν έχει χαρακτηριστικά δημιουργού.

Αυτή είναι η Ζαλγκίρις με τα πλεονεκτήματά της και τα μειονεκτήματα της μα πάνω από όλα με τον ενθουσιασμό της , την φιλοδοξία της και την άγνοια κινδύνου που έχει αλλά πάνω από όλα το ότι είναι ΟΜΑΔΑ με όλη της σημασία της λέξης.

Με τη σημερινή παρουσίαση και της Ζαλγκίρις τελειώσαμε την παρουσίαση και των τεσσάρων ομάδων και περιμένουμε όλοι οι μπασκετόφιλοι την έναρξη των αγώνων που είμαι σίγουρος ότι θα μας προσφέρουν στιγμές συγκίνησης και θεάματος σε πολύ ψηλό βαθμό.

Την άλλη εβδομάδα θα είμαστε εδώ για να πούμε τι είδαμε. Καλή απόλαυση……