Ολυμπιακός: Οι μεγάλες προκρίσεις τον Απρίλιο στη Euroleague (vids)

Ο Απρίλιος είναι ο παραδοσιακός μήνας των πλέι οφ της Ευρωλίγκας και το «ΦΩΣ» θυμάται τις μεγάλες προκρίσεις που πήρε ο Ολυμπιακός μέσα στη δεκαετία που πέρασε στον δρόμο για τα φάιναλ φορ. 

Ολυμπιακός: Οι μεγάλες προκρίσεις τον Απρίλιο στη Euroleague (vids)

O Aπρίλιος ως μήνας έχει συνδεθεί με τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια. Πρόκειται για ένα διάστημα όπου παραδοσιακά δίνονται μεγάλες και κρίσιμες μάχες εντός παρκέ, έχοντας στόχο φυσικά τη μεγάλη πρόκριση στο φάιναλ φορ.

Η δυνατότητα να διεκδικήσεις το πρωτάθλημα Ευρώπης, ακόμη και αν δεν τα καταφέρεις, η συμμετοχή και μόνο στο τουρνουά δίνει αίγλη, φήμη και πρεστίζ στη δυναμική κάθε ομάδας.

Λόγω κορονοϊού, βέβαια, δεν υπάρχει αγωνιστική δράση και δεν έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε αυτή τη συναρπαστική σειρά αγώνων. Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στο τι έκανε ο Ολυμπιακός στη δεκαετία που πέρασε στα προημιτελικά της διοργάνωσης και συγκεκριμένα στις πέντε φορές που κατόρθωσε να πάρει το εισιτήριο για την τελική φάση.

2010: στο Παρίσι με 3-1 νίκες κόντρα στην Πρόκομ

Στην προημιτελική σειρά του 2010 ο Ολυμπιακός διαθέτει ένα πλούσιο, ισχυρό και βαθύ ρόστερ. Ο Μίλος Τεόντοσιτς είναι ο κορυφαίος παίκτης της διοργάνωσης, έχοντας δίπλα του το εκτελεστικό ένστικτο του Λίνας Κλέιζα, την αθλητικότητα του Τζος Τσίλντρες, το μυαλό του Θοδωρή Παπαλουκά, την εμπειρία του Νίκολα Βούιτσιτς, συν τους Γιάννη Μπουρούση και Σοφοκλή Σχορτσανίτη.

Οι Πειραιώτες θα συναντήσουν εκεί την αδύναμη Πρόκομ από την Πολωνία, η οποία παλεύει με έναν πρώην «ερυθρόλευκο», τον Κιντέλ Γουντς. Θα ζορίσουν τους «ερυθρόλευκους» στο πρώτο ματς στο ΣΕΦ, αλλά η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη θα κάνει το 2-0 (83-79, 90-72). Ακολούθως θα σημειώσει εκτός έδρας το 3-1 (70-86) στο τέταρτο ματς της σειράς, με τον τρομερό Τσίλντρες να σημειώνει 22 πόντους, 6 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα.

2012: το μπρέικ στην Τοσκάνη τον έστειλε στην Πόλη

Ο Ολυμπιακός θα πάει στην προημιτελική σειρά του 2012 ως το αουτσάιντερ για να παίξει κόντρα στη Σιένα. Οι «ερυθρόλευκοι» θα ψάξουν για... εκδίκηση, καθώς είχαν πέρσι αποκλειστεί από την ίδια ομάδα, αν και είχαν το πλεονέκτημα έδρας. Θα απαντήσουν με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, καθώς τώρα θα έπαιζαν με τους Ιταλούς έχοντας μειονέκτημα.

Οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται σε καταπληκτική κατάσταση, έχουν βρει τη φόρμα τους, έχουν ψυχολογία και έχει ήδη αρχίσει η αγωνιστική εκτόξευσή τους. Θα κάνουν το πολυπόθητο μπρέικ στο πρώτο ματς (75-82), έχοντας για κορυφαίο τον τρομερό Γιώργο Πρίντεζη (20 πόντοι, 5/9 δίποντα, 3/6 τρίποντα), ο οποίος έβαλε και ένα «καυτό» περιφερειακό σουτ προς το τέλος του αγώνα.

Οι παίκτες του Ντούσαν ‘Ιβκοβιτς έχασαν στις λεπτομέρειες το δεύτερο ματς (81-80) και στο ΣΕΦ δεν άφησαν περιθώρια στους Ιταλούς. Έκαναν το 2-1 εύκολα (75-55) και πήραν την πρόκριση για το φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης στο τέταρτο παιχνίδι (76-69), έχοντας πρωταγωνιστές τους Κάιλ Χάινς (19 πόντοι, 7 ριμπάουντ), Έισι Λο (8 πόντοι, 3 κλεψίματα, 2 ασίστ, 4 ριμπάουντ) και Βασίλη Σπανούλη (19 πόντοι, 2 ασίστ), με τις κερκίδες του ΣΕΦ να είναι κατάμεστες. Ακολούθως αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης στην Πόλη!

2013: από την... κόλαση στον παράδεισο!

Ο Ολυμπιακός το 2013 παίζει στα προημιτελικά έχοντας το πλεονέκτημα έδρας απέναντι στην Αναντολού Εφές. Οι «ερυθρόλευκοι» κάνουν σχετικά εύκολα το 2-0. Επικρατούν πρώτα με 67-62 και ακολούθως διαλύουν στο ΣΕΦ τους Τούρκους με 71-53, με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Σπανούλη (15 πόντοι, 8 ασίστ).

Στην Κωνσταντινούπολη όμως χάνουν ισάριθμες φορές (83-72, 74-73), με τον Τζαμόν Γκόρντον να κάνει το 2-2 στη σειρά με ένα απίθανο φόλοου στην εκπνοή. Στο πέμπτο ματς στο Φάληρο οι Πειραιώτες είναι το φαβορί, αλλά βρέθηκαν από την... κόλαση στον παράδεισο.

Οι φιλοξενούμενοι στο 15' προηγήθηκαν με σκορ 23-38, ελέγχοντας τον ρυθμό και βάζοντας έξτρα πίεση στους γηπεδούχους. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα όμως στη συνέχεια θα σημειώσουν μία από τις χαρακτηριστικές ανατροπές τους, ξεχειλίζοντας από αυταπάρνηση. Θα ανακτήσουν το προβάδισμα στην έναρξη της τέταρτης περιόδου (57-55) και στο τέλος θα πάρουν τη νίκη-πρόκριση στο φάιναλ φορ του Λονδίνου, επικρατώντας με σκορ 82-72. Ήταν 26 Απριλίου.

Η ομάδα του Πειραιά θα φτάσει στο θετικό αποτέλεσμα έχοντας κορυφαίους τους Βασίλη Σπανούλη (19 πόντοι, 5 ασίστ) και Γιώργο Πρίντεζη (15 πόντοι, 7 ριμπάουντ), με τον Έισι Λο νωρίτερα να ευστοχεί και σε ένα καθοριστικό τρίποντο που «σκότωσε» τους Τούρκους.

2015: το πρώτο διπλό στη Βαρκελώνη και ο... Άι-Γιώργης

Οι «ερυθρόλευκοι» το 2015 θα αντιμετωπίσουν με μειονέκτημα έδρας την Μπαρτσελόνα. Οι Πειραιώτες στο πρώτο ματς θα παίξουν κάκιστα, χάνοντας με 16 πόντους διαφορά (73-57). Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος την επόμενη μέρα θα ζητήσει η προπόνηση να γίνει στο γήπεδο της Μπανταλόνα, θέλοντας να απομονώσει και να συσπειρώσει την ομάδα του.

Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν και ένα καθοριστικό μίτινγκ εκείνη την ημέρα και στο δεύτερο ματς της σειράς έδειξαν υποδειγματική αντίδραση. Έχοντας για μεγάλους πρωταγωνιστές τους Γιώργο Πρίντεζη (22 πόντοι, 8/9 δίποντα, 9 ριμπάουντ) και Βασίλη Σπανούλη (16 πόντοι, 5 ασίστ), ο Ολυμπιακός θα παίξει καταπληκτικό μπάσκετ, κάνοντας το μπρέικ (63-76). Αυτό μάλιστα ήταν το πρώτο και ιστορικό διπλό για τον Ολυμπιακό στη Βαρκελώνη. Στο τρίτο ματς στο ΣΕΦ οι «ερυθρόλευκοι» θα κάνουν το 2-1 στη σειρά (73-71) και θα πάρουν την πρόκριση για το φάιναλ φορ της Μαδρίτης με συναρπαστικό τρόπο. Ήταν η 23η Απριλίου.

Με το σκορ στο 68-68, η κατοχή είναι στους γηπεδούχους. Απομένουν 6 δευτερόλεπτα. Ο Κώστας Σλούκας έδωσε πάσα στον ελεύθερο «Άγιο Γεώργιο» Πρίντεζη, ο οποίος με ένα «καυτό» τρίποντο (ανήμερα της γιορτής του) έδωσε τη νίκη-πρόκριση (71-68) στην ομάδα του. Στο ματς ξεχώρισαν ο Βασίλης Σπανούλης (17 πόντοι, 5 ασίστ) και ο έμπειρος πάουερ φόργουορντ (14 πόντοι), ο οποίος πριν από το καθοριστικό σουτ είχε 0/5 (!) από την περιφέρεια. Ήταν πολύτιμη και η παρουσία του Βαγγέλη Μάντζαρη (11 πόντοι, 3/4 τρίποντα).

2017: το ματς ζωής ή θανάτου στην Τουρκία

Η σειρά του 2017 ενδεχομένως να αποτελεί και μία από τις πιο σκληροτράχηλες που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία δεκαετία στην Ευρωλίγκα. Ένταση, αγωνία, ανατροπές, με την κάθε ομάδα να πληγώνει την άλλη στην έδρα της. Ο Ολυμπιακός έχει τον πρώτο λόγο στη σειρά απέναντι στην Εφές, διαθέτοντας και το πλεονέκτημα έδρας, έχοντας δείξει εξαιρετικό πρόσωπο στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν.

Επικρατεί άνετα στο πρώτο ματς (87-72), κάπου όμως εφησυχάζει με αποτέλεσμα να δεχθεί το μπρέικ στο δεύτερο ματς στο ΣΕΦ (71-73). Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα όταν η Αναντολού κάνει το 2-1 (64-60) στην Τουρκία. Πλέον έρχεται το ματς ζωής ή θανάτου. Οι Πειραιώτες είναι με την πλάτη στον τοίχο. Στο πέμπτο ματς οι κερκίδες... φλέγονται. Η Εφές με νίκη παίρνει την πρόκριση στο φάιναλ φορ που διεξάγεται στην πόλη της.

Οι «ερυθρόλευκοι» όμως θα σημειώσουν μία από τις πιο παλικαρίσιες εμφανίσεις τους. Με αποφασιστικότητα, θέληση, μαχητικότητα και αυταπάρνηση, παίζοντας εξαιρετική άμυνα και βάζοντας μεγάλα σουτ, θα παραμείνουν ζωντανοί, παίρνοντας μία μεγάλη νίκη με σκορ 62-74. Απάντησαν με μπρέικ στο μπρέικ, έχοντας κορυφαίους τους Βασίλη Σπανούλη (18 πόντοι, 5/11 τρίποντα, 4 ασίστ), Γιώργο Πρίντεζη (11 πόντοι) και Κώστα Παπανικολάου (8 πόντοι, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα). Ήταν 28 Απριλίου.

Στο πέμπτο και καθοριστικό ματς της σειράς δεν θα αφήσουν περιθώριο στους Τούρκους. Πήραν τη νίκη με 87-78 στο ΣΕΦ, με κορυφαίο τον αρχηγό τους (22 πόντοι, 6 ασίστ) και τον Κεμ Μπιρτς (9 πόντοι, 11 ριμπάουντ), καπαρώνοντας με αυτόν τον τρόπο το εισιτήριο για το φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης.

Όταν δεν τα κατάφερε...

Υπήρχαν όμως και στιγμές που ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε. Στα προημιτελικά του 2011 θα γνωρίσει πικρό αποκλεισμό από τη Σιένα με 3-1 νίκες, αν και η τότε ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς είχε το πλεονέκτημα έδρας. Στα πλέι οφ του 2014 αντίπαλος θα τεθεί η Ρεάλ. Οι Μαδριλένοι βρίσκονται σε τρομερή κατάσταση, αλλά ο Ολυμπιακός θα τους ζορίσει, στέλνοντας τη σειρά σε πέμπτο ματς στην Ισπανία. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα το πάλεψαν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Το 2016, όπως και το 2019, δεν συμμετείχαν στα προημιτελικά, ενώ το 2018 θα αποκλειστούν με 3-1 νίκες από τη Ζαλγκίρις, μη αξιοποιώντας το αβαντάζ που είχαν στο ΣΕΦ.