Final 8 στην Ελλάδα. Γιατί όχι;
Η Ευρωλίγκα ψάχνει απεγνωσμένα έναν τρόπο για να ολοκληρωθούν οι διοργανώσεις της και η Ελλάδα είναι μια από τις καλές λύσεις στα χέρια του Τζόρντι Μπερτομέου
Ο Τζόρντι Μπερτομέου προσπαθεί απεγνωσμένα να κρατήσει «ζωντανή» τη φετινή σεζόν και να ολοκληρωθούν με οποιοδήποτε τρόπο η Ευρωλίγκα και το Eurocup.
Συνεχώς εκείνος και οι συνεργάτες του επεξεργάζονται διάφορα σενάρια, ώστε να υπάρξει πρωταθλητής στις δύο διοργανώσεις και να μειωθεί το μέτρο του δυνατού η τρομερή απώλεια εσόδων τόσο για τους διοργανωτές, όσο κυρίως για τις ομάδες.
Ακόμα και στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Καταλανός ήταν πρόδηλη η πρόθεσή του να βρει κάθε τρόπο, ώστε να υπάρξει δράση.
Στην προσπάθειά του αυτή λοιπόν ο Μπερτομέου έχει αρκετά ψηλά στις επιλογές του τη διοργάνωση ενός Final 8 με συμμετέχουσες τις πρώτες 8 ομάδες του υπάρχοντος βαθμολογικού πίνακα σε μια πόλη, η οποία θα διαθέτει δύο γήπεδα, αλλά και όλες τις υπόλοιπες (ασφαλώς πιο σημαντικές) προϋποθέσεις για να «φιλοξενήσει» την διοργάνωση των αγώνων:
Να έχει το μικρότερο δυνατό πρόβλημα από την πανδημία του κορονοϊού, με λίγα κρούσματα, διασπορά του ιού και νεκρούς.
Αυτονόητο είναι πως οι αγώνες θα διεξαχθούν χωρίς την παρουσία φιλάθλων στις εξέδρες.
Θυμίζουμε ότι Εφές Αναντολού, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, ΤΣΚΚΑ Μ., Μακάμπι Τελ Αβίβ, Παναθηναϊκός, Χίμκι και Φενέρμπαχτσε βρίσκονταν στην πρώτη οκτάδα όταν διεκόπη η διοργάνωση κι ενώ απέμεναν 6 αγωνιστικές για να ολοκληρωθεί η κανονική περίοδος.
Μια από τις λύσεις που έχει ο Καταλανός είναι λοιπόν η Ελλάδα. Διαθέτει δυο γήπεδα εγκεκριμένα, ένα στον Πειραιά (ΣΕΦ) και ένα στην Αθήνα (ΟΑΚΑ), έχει πολύ καλές επιδόσεις, όπως τουλάχιστον διαπιστώνουν αρκετοί, στην αντιμετώπιση της πανδημίας και τουλάχιστον μέχρι στιγμής δείχνει πως μπορεί να ανταποκριθεί.
Παράλληλα ένα τέτοιο σενάριο είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει μια από τις δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να επιχειρήσει να «επικοινωνήσει» το αίσθημα ασφάλειας απέναντι στην πανδημία στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να προσελκύσει όσους περισσότερους τουρίστες μπορεί.
Ο κλάδος του τουρισμού, στον οποίο στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό η ελληνική οικονομία έχει ήδη δεχθεί ισχυρό πλήγμα και γίνονται προσπάθειες να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η απώλεια εσόδων.
Μια πιθανή διοργάνωση ενός μεγάλου αθλητικού event, έστω και χωρίς την παρουσία φιλάθλων τις εξέδρες, εκτιμάται πως θα αποτελέσει μια επιτυχημένη δράση υποστήριξης για τον μεγάλο στόχο το καλοκαιριού στη μετά-καραντίνας εποχή.
Την ίδια σκέψη κάνει και η Περιφέρεια των Κανάριων Νησιών, που επιμένει μέσω της Ένωσης Ξενοδόχων της να ζητά τη διοργάνωση ενός μεγάλου τουρνουά είτε στην ACB, είτε στη LaLiga…
Την ίδια στιγμή βέβαια υπάρχουν και προβλήματα, αφού θα πρέπει να φιλοξενηθούν τουλάχιστον 200 άτομα από πολλές διαφορετικές χώρες και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί στο πρώτο κρούσμα κορονοϊού, το οποίο θα παρουσιαστεί ενδεχομένως σε μια από τις αποστολές. Θα είναι πάρα πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση.
Ένα ακόμα πρόβλημα είναι το ποιος θα αναλάβει τα έξοδα μιας διοργάνωσης, η οποία θα έχει μόνο τηλεοπτικά και διαφημιστικά έσοδα κι όχι εισιτήρια. Εδώ ασφαλώς η Ευρωλίγκα θα πρέπει να επωμιστεί ένα σημαντικό μέρος των βαρών.
Ασφαλώς δεν είναι η μόνη επιλογή. Η Γερμανία, η Λιθουανία, ακόμα και η Μόσχα είναι στα υπόψη με αρκετά πλεονεκτήματα. Κι όμως η Ελλάδα θα ήταν ιδανική λύση…