EuroLeague: «Η διοργάνωση θα συνεχιστεί όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες - Ίσως και με νέο φορμάτ»

Η EuroLeague εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία αναφέρει αυτά που κουβέντιασαν οι ομάδες μεταξύ τους, τονίζοντας πως στόχος είναι να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο φορμάτ. 

EuroLeague: «Η διοργάνωση θα συνεχιστεί όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες - Ίσως και με νέο φορμάτ»

Οι εκπρόσωποι των ομάδων που αγωνίζονται στη φετινή EuroLeague, συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης, για την εξέλιξη και την κατάσταση στο πρωτάθλημα. Θα καταφέρει η φετινή διοργάνωση να ολοκληρωθεί; Υπάρχει διακοπή λόγω έξαρσης του κορονοϊού και αρκετές χώρες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με την πανδημία.

Η διοργανώτρια αρχή με ανακοίνωση της, πάντως, ξεκαθάρισε πως στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διοργάνωση, εφόσον βελτιωθεί βέβαια η κατάσταση, σε διαφορετική ημερομηνία, ενδεχομένως και με νέο φορμάτ-ανάγκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της EuroLeague μετά την τηλεδιάσκεψη:

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο των Μετόχων της Ευρωλίγκας συναντήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη 25 Μαρτίου για να αναλύσει την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19 και τις επιπτώσεις στις διοργανώσεις και στην παγκόσμια κοινότητα.

Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής συμφώνησαν ότι:

– Οι διοργανώσεις θα συνεχιστούν μόλις η κατάσταση επιτρέψει να υπάρχουν οι βέλτιστες συνθήκες υγείας και ασφάλειας για όλους τους συμμετέχοντες, σύμφωνα με τις συστάσεις των αρμόδιων υγειονομικών αρχών και των τοπικών κυβερνήσεων.

– Προτεραιότητα είναι να ολοκληρωθεί η σεζόν 2019/2020 στην Ευρωλίγκα, με την υπάρχουσα μορφή, που σημαίνει να γίνουν οι εναπομείνασες αγωνιστικές της κανονικής περιόδου, των Playoffs και του Final Four. Αυτό πιθανότατα θα σήμαινε ότι θα τελειώσει πέρα ​​από τις αρχικά προγραμματισμένες ημερομηνίες του Μαΐου, με συμπυκνωμένη συχνότητα των αγώνων εφόσον είναι απαραίτητο. Η ίδια προτεραιότητα υπάρχει για το EuroCup της σεζόν 2019/2020.

– Συνέχιση της ανάλυσης πιθανών εναλλακτικών format που θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν μόνο εάν η κατάσταση το απαιτούσε.

– Κοινές πολιτικές και αρχές που θα προταθούν στην Ένωση Παικτών Ευρωλίγκας και στο Προεδρείο των Προπονητών, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την πιθανή επιστροφή παικτών και προπονητών στις χώρες τους και τις υποχρεώσεις τους που θα προσαρμοστούν όπως και οι απολαβές τους κατά τη διάρκεια της αναστολής των αγώνων.

– Κάνοντας τους κανονισμούς Οικονομικής Σταθερότητας και Fair Play για τη σεζόν 2019/2020 πιο ευέλικτους, έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη βεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης.

– Η σημασία όλων των ενδιαφερομένων (λίγκα, σύλλογοι, παίκτες, προπονητές, διαιτητές, πρεσβευτές) να αναγνωρίσουν την ευθύνη τους ως σημεία αναφοράς και / ή ως πηγές έμπνευσης για πολλούς, να συμβάλλουν με συντονισμένο τρόπο στην καταπολέμηση του COVID-19 με κάθε δυνατό τρόπο. Αυτό μπορεί να συμβεί με την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, μένοντας όσο το δυνατόν πιο κοντά σε εκείνες τις κοινότητες που έχουν ανάγκη ή απλά παρέχοντας μέσω τους σπιτιού τους ψυχαγωγικό περιεχόμενο γύρω από το μεγαλύτερο πάθος τους, το μπάσκετ. Η καμπάνια #EUROLEAGUEUNITED θα συγκεντρώσει και θα επεκτείνει τις προσπάθειες που έχουν ήδη καταβληθεί από όλους τους ενδιαφερόμενους για την υποστήριξη συνεχιζόμενων παγκόσμιων καμπανιών, όπως #IStayHome ή #InThisTogether.

Τα συμπεράσματα της συνάντησης κοινοποιήθηκαν στη συνέχεια σε όλες τις υπόλοιπες ομάδες της Ευρωλίγκας και του EuroCup.