Oλυμπιακός: H «αφύπνιση» του Μπάικς και ο συσχετισμός ασίστ/λάθη

Ο Ντουάιτ Μπάικς «αφυπνίστηκε» αγωνιστικά, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει ενεργό έναν ακόμη πλέι-μέικερ, αλλά ο Ολυμπιακός καλείται να διαχειριστεί σωστά από εδώ και πέρα τον συσχετισμό του στο ασίστ/λάθη. 

Oλυμπιακός: H «αφύπνιση» του Μπάικς και ο συσχετισμός ασίστ/λάθη

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ εγκλιματίστηκε γρήγορα στον Ολυμπιακό, προσαρμόστηκε άμεσα και από νωρίς έδειξε στο παρκέ την μεγάλη γκάμα των δυνατοτήτων του. Ο Ντουάιτ Μπάικς, όμως, όντας επηρεασμένος από την αγωνιστική του απραξία στη Κίνα, χρειάστηκε χρόνο και παιχνίδια στα πόδια του ώστε να δείξει τις δυνατότητές του. Μπορεί οι Πειραιώτες να γνώρισαν την ήττα από την Εφές στην Κωνσταντινούπολη, αλλά είχαν για μεγάλο κέρδος την εξαιρετική εμφάνιση του 31χρονου Αμερικανού γκαρντ.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον εμπιστεύτηκε στο παρκέ, του έδωσε γεμάτο χρόνο συμμετοχής (26 λεπτά) και εκείνος έδειξε από νωρίς έτοιμος να προσφέρει! Ήταν από τους πρωταγωνιστές των «ερυθρολεύκων», ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση έχοντας 11 πόντους (2/3 δίποντα, 2/2 δίποντα, 1.1 βολές) και 8 ασίστ (πάρε-βάλε στους συμπαίκτες του και ειδικά στον Έλις), συνεισφέροντας τα μέγιστα σε σκορ και δημιουργία. Κέρδος το γεγονός για τους Πειραιώτες στις θέσεις των γκαρντ, καθώς είδαν να «αφυπνίζεται» ο Αμερικανός πλέι-μέικερ. Έμεινε εκτός ροτέισον (δεν έπαιξε καθόλου) ο Αντώνης Κόνιαρης, αλλά δεν γίνεται να παίζουν και όλοι.

Οι ασίστ και τα λάθη

Είναι γεγονός πως από την στιγμή που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού ο Γιώργος Μπαρταζώκας, οι Πειραιώτες έχουν βελτιωθεί αρκετά στον τομέα των ασίστ. Στα περισσότερα παιχνίδια τους έχουν +20 τελικές πάσες. Υπάρχει καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας, περνάει από περισσότερα χέρια, βλέπουμε συνεχής κίνηση στο παιχνίδι του μισού γηπέδου από τους αθλητές, έχοντας συνεισφορά στο κομμάτι της τελικής πάσας σχεδόν όλοι οι παίκτες. Ένα μπάσκετ περισσότερο ομαδικό. Το γεγονός το είδαμε και στο ματς κόντρα στην Εφές, με τους «ερυθρόλευκους» να μοιράζουν 21 ασίστ, έχοντας συμμετοχή οι 10 από τους 11 παίκτες που συμμετείχαν.

Πρέπει, όμως, οι «ερυθρόλευκοι» να προσέξουν και να περιορίσουν τα λάθη τους. Μέτρησαν 21 απέναντι στη Μακάμπι, 19 στην Πόλη κόντρα στην Εφές και 17 κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ. Είναι πάρα πολλά! Υπάρχει νευρικότητα ορισμένες φορές, βιασύνη από τους παίκτες και κακές αποφάσεις, με αποτέλεσμα τα λάθη να δίνουν το εύκολο καλάθι στον αντίπαλο.

Παρουσιάζει μία αδυναμία σε αυτό το κομμάτι η ομάδα του Πειραιά τις τελευταίες εβδομάδες και για αυτόν τον λόγο, για ακόμη μία φορά, ο Γιώργος Μπαρτζώκας συνέστησε προσοχή στους παίκτες του σε αυτόν τον τομέα. Είναι σημαντικό να διαχειρίζεται σωστά τον συγκεκριμένο συσχετισμό. Πολλές ασίστ, λίγα λάθη. Αυτό είναι το ζητούμενο. Γιατί μόνο έτσι ο Ολυμπιακός θα μπορέσει να ελέγξει καλύτερα τον ρυθμό του εκάστοτε παιχνιδιού.