Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Η… ρεβάνς του  Μπαρτζώκα!

Ο Ολυμπιακός έχει μεταμορφωθεί σε όλα τα επίπεδα και σε αυτό ευθύνεται ο προπονητής του, Γιώργος Μπαρτζώκας, ο οποιός μετά από έξι χρόνια πήρε τη ρεβάνς του απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο. Γράφει ο Γιάννης Κατσαρός

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Η… ρεβάνς του  Μπαρτζώκα!

Έξι χρόνια πέρασαν μετά το τελευταίο ντέρμπι του Γιώργου Μπαρτζώκα. Τότε ο Έλληνας κόουτς είχε προπηλακιστεί στο πάρκινγκ του ΣΕΦ από οπαδούς της ομάδας του για την ήττα-αποκλεισμό από τον αιώνιο αντίπαλο. Ήταν και το φινάλε της σχέσης ανάμεσα σε Μπαρτζώκα και Ολυμπιακό. Έξι χρόνια μετά όλα είναι διαφορετικά. Ο Ευρωπρωταθλητής τεχνικός επέστρεψε στο λιμάνι με περισσότερη εμπειρία. Γύρισε ως επαγγελματίας και όχι ως φίλαθλος σε μία κρίσιμη καμπή για το σύλλογο. Μαζί με τους συνεργάτες του στρώθηκε στη δουλειά, αρχικά για να θέσει αρχές, οι οποίες τα τελευταία δύο χρόνια ήταν άγνωστες στο Φάληρο και εν συνεχεία να σχεδιάσει τον Ολυμπιακό της επόμενης χρονιάς.

Όλοι ξέρουμε τι έγινε το τελευταίο διάστημα στο στρατόπεδο των «ερυθρόλευκων». Αλλοίωση του DNA, μεταγραφές παικτών που δεν μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος της φανέλας. Ένα καράβι με ταξίδι στο άγνωστο, και με βάρκα την ελπίδα. Ο Μπαρτζώκας κατάφερε σε λιγότερο από δύο μήνες να μεταμορφώσει τον Ολυμπιακό, σε τρία βασικότατα στοιχεία. Πρώτον την αμυντική του συμπεριφορά, δεύτερον την ομαδικότητα και τρίτον τον εγωισμό. Ναι αυτόν που κάποτε οι Πειραιώτες είχαν ως «όπλο». Στην αγωνιστική αλλαγή ευθύνονται και οι προσθήκες των Οκτάβιους Έλις και Σακίλ ΜακΚίσικ. Οι Αμερικανοί (πρωτάρηδες στην Ευρωλίγκα) έχουν αρπάξει την ευκαιρία απ’ τα μαλλιά και δείχνουν πως έχουν να προσφέρουν ακόμη περισσότερα. Το λέει η ψυχούλα τους.

Και πάμε στην αναμέτρηση της Τρίτης (3/3), σε αυτή που ο κόσμος του Ολυμπιακού περίμενε πως και πως μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στον περσινό ημιτελικό του Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν έχει στη διάθεση του τον Βασίλη Σπανούλη. Τον πρώτο σκόρερ όλων των εποχών στη διοργάνωση, τον ηγέτη αλλά και ενορχηστρωτή της ομάδος. Επίσης, είχε στα «πιτς» τον βασικό του άξονα στη ρακέτα. Η απουσία του Νίκολα Μιλουτίνοβ (πρώτος ριμπάουντερ) ήταν ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό να «χτυπήσει» στο «ζωγραφιστό» αλλά…

Αλλά ο προπονητής των Πειραιωτών, είχε τα δικά του σχέδια. Αφού χάλασε τη δημιουργία του Καλάθη με τις αλλαγές στην άμυνα, μπόρεσε να κατεβάσει στους 78 πόντους το συγκρότημα του Ρικ Πιτίνο. Θυμίζουμε πως ο ΠΑΟ έχει τη δεύτερη καλύτερη επίθεση της Ευρωλίγκας, δεεν είναι λίγο πράγμα. Ωστόσο, τις διαθέσεις στα μετόπισθεν, τις έχει δείξει εδώ και καιρό η αρμάδα του Μπαρτζώκα. Όσο για το μπροστινό κομμάτι του παρκέ, η επιλογή του Ράουτινς ήταν… βούτυρο στο ψωμί του ΜακΚίσικ. Και με αυτόν και με τον Φριντέτ, ο Σακ είχε εύκολο έργο, κάνοντας «πάρτι».

Οι αναμνήσεις του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν είναι ευχάριστες από το τελευταίο ματς με τους «πράσινους» και δικαιολογημένα. Πριν το ντέρμπι, είχε να αντιμετωπίσει τις βασικές απουσίες Σπανούλη και Μιλουτίνοφ. Κλήθηκε να βάλει γρήγορα στο κλίμα δύο νέους παίκτες αλλά και να μπορέσει να αποφορτίσει την πίεση για νίκη κόντρα στον αιώνιο. Τότε ηττήθηκε από τα «παιδιά» του Παναθηναϊκόυ, και τώρα τον κέρδισε με μια ομάδα που και δικιά του δεν είναι και τρανταχτές ελλείψεις είχε. Τα πήγε περίφημα, πήρε τη… ρεβάνς του αλλά όπως και ο ίδιος τόνισε στη συνέντευξη Τύπου: «Εγώ θα ήθελα να φύγω λίγο από αυτό και όλοι όσοι είναι μέλη της ομάδας μας να κάνουν το ίδιο. Έχει κουράσει αυτή η κατάσταση και ξέρετε τι εννοώ». Φυσικά και αναφέρθηκε στην αντιπαλότητα. Άλλωστε, έχει πει πολλές φορές πως πλέον λειτουργεί επαγγελματικά και όχι συναισθηματικά. Αυτό είναι καλύτερο και για εκείνον και για τους «ερυθρόλευκους».

Υ.Γ: Τώρα ξέρουμε πως την Παρασκευή (6/3) στην Πόλη θα δούμε έναν πραγματικό Ολυμπιακό. Με μέση, αρχή και τέλος στο παιχνίδι του. Μια ομάδα που θα δώσει τη «μάχη» της μέχρι το άκουσμα της κόρνας και άπαντες θα είναι ικανοποιημένοι από την προσπάθεια της, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.