Ολυμπιακός - Μακάμπι: Τρία λάθη έφεραν χαρακίρι στο Τελ Αβίβ

O Oλυμπιακός έχασε το μεγάλο «διπλό» στο Τελ Αβίβ επί της Μακάμπι κυρίως για τρεις λόγους στο τελευταίο λεπτό. Για δύο δικά του λάθη, αλλά και για μία κακή απόφαση των διαιτητών. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός - Μακάμπι: Τρία λάθη έφεραν χαρακίρι στο Τελ Αβίβ

To «διπλό» μέσα στο Τελ Αβίβ έμοιαζε απίθανο για τον Ολυμπιακό, καθώς είχε να αντιμετωπίσει μία Μακάμπι η οποία διαθέτει την πιο δυνατή έδρα στη φετινή EuroLeague. Έχει χάσει μόλις μία φορά από την Ρεάλ. Μία ενδεχόμενη ήττα, θα ήταν στις λεγόμενες... εντός προγράμματος. Όμως, οι Πειραώτες κοίταξαν στα μάτια τον αντίπαλο τους, δεν φοβήθηκαν, το πάλεψαν και ακόμη και όταν το ματς πήγε να τους στραβώσει, έφεραν τα πάνω-κάτω, φτάνοντας μία «ανάσα» από τη νίκη. Στη συνέχεια όμως έχασε το ματς... μέσα από τα χέρια του. Αυτόχειρας! Κρίμα και πάλι κρίμα, γιατί οι "ερυθρόλευκοι" έκαναν μία σπουδαία προσπάθεια, αλλά όπως εύστοχα σχολίασε ο Γιώργος Μπαρτζώκας στη συνέντευξη Τύπου «κάναμε ό,τι ακριβώς χρειαζόταν για να χάσουμε το ματς στο τέλος».

Ένα μας που κρίθηκε κυρίως από τρία λάθη. Δύο από πλευράς "ερυθρολεύκων", αλλά και από ένα των διαιτητών. Με το σκορ στο 65-69, στα 25'' πριν το τέλος, οι ρέφερι ναι μεν έδωσαν σωστά φάουλ στον Παπανικολάου, αλλά είναι αδιανόητο το γεγονός πως έδωσαν εντολή για τρεις (!) βολές στον Γουίλμπεκιν, καθώς η παράβαση έγινε πριν καν πάει για σουτ. Και είναι απορίας άξιο πως κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα οι διαιτητές, ενώ πήγαν να ελέγξουν την φάση στη γραμματεία στο ριπλέι, με το βίντεο να επιβεβαιώνει πως δεν υπάρχει λόγος να πάει ο γκαρντ των Ισραηλινών στη γραμμή των βολών.

Το δεύτερο, είναι η απερισκεψία του Γουέιντ Μπάλντγουϊν, ο οποίος νωρίτερα είχε μετρήσει και 1/2 βολές. Αποφάσισε να δώσει βοήθεια στο μαρκάρισμα του Ντόρσεϊ και άφησε ελεύθερο (!) τον Γουίλμπεκιν, ο οποίος με τρίποντο διαμόρφωσε και το τελικό σκορ της αναμέτρησης στα 10'' πριν το τέλος. Ήταν από τους πιο δραστήριους παίκτες του Ολυμπιακού στο ματς, έδωσε λύσεις, αλλά εδώ μέτρησε η απειρία του. Και δίποντο να έβαζε ο Ντόρσεϊ, το ματς θα πήγαινε στην παράταση. Με το περιφερειακό σουτ όμως του Γουίλμπεκιν θα έχανε και... έχασε!

Το τρίτο ήταν η κάκιστη διαχείριση της τελευταίας και καθοριστικής φάσης από τον Σακίλ ΜακΚίσικ. Ήταν ενδεχομένως ο κορυφαίος παίκτης του Ολυμπιακού στο ματς και λογικά πήγε η μπάλα σε εκείνον. Νωρίτερα πήρε πρωτοβουλίες, φρόντισε να δείξει την ικανότητα του στο να τελειώνει τις φάσεις με διεισδύσεις, δημιούργησε ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα και απέδειξε πως το λέει η ψυχή του. Εμφάνισε όμως και μία από τις αδυναμίες του. Το γεγονός πως κάνει εύκολα το λάθος και μέτρησε πέντε στο ματς. Και το χειρότερο ήταν το τελευταίο. Δεν είχε... καθαρό μυαλό στο να αποφασίσει. Αρχικά έδειξε πως πήγαινε να πάει για το σουτ της νίκης, ακολούθως το μετάνιωσε (μπροστά στον Χάντερ) και έδωσε μία πάσα στο.. πόδι του Πρίντεζη προς το τέλος του χρόνου, με αποτέλεσμα οι "ερυθρόλευκοι" να μην εκδηλώσουν ούτε καν επίθεση. Αυτό είναι και το πιο εκνευριστικό! Πάρε τουλάχιστον το σουτ και ας το χάσεις! Να μην εκδηλώνεις καν επίθεση γιατί βρέθηκες σε... τρικυμία στο μυαλό σου, είναι χαρακίρι.

Υπήρχαν όμως και ορισμένοι τομείς που ήταν λογικό να βάζουν... δύσκολα στον Ολυμπιακό στο να φτάσει στη νίκη η ομάδα. Οι Πειραιώτες τέλειωσαν το ματς έχοντας μόλις 55% (!) στις βολές, τελειώνοντας το ματς με 11/20. Μία από αυτές ήταν και κρίσιμη, αυτή που έχασε ο Μπάλντγουϊν στο τελευταίο λεπτό. Επίσης, με τόσο αρνητικό πρόσημο στον συσχετισμό ασίστ/λάθη είναι σχεδόν αδύνατον να νικήσεις. Οι Πειραιώτες τέλειωσαν το ματς έχοντας μόλις 9 ασίστ και 21 (!) λάθη. Αν και οι "ερυθρόλευκοι" στην τρέχουσα σεζόν, υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Μπαρτζώκα, έφτασαν στο σημείο να έχουν μέσο όρο 20 ασίστ ανά παιχνίδι, τώρα έπεσαν κάτω από τα μισά. Και αυτό τόσο γιατί στράφηκαν αρκετές φορές στο "ένας εναντίον ενός", όσο και επειδή είχαν αρκετές κακές αποφάσεις, πουλώντας αρκετές φορές χωρίς κόπο την μπάλα στον αντίπαλο (έκανε 14 κλεψίματα στο ματς), ο οποίος κάποια στιγμή μέτρησε σερί 14-0 στη δεύτερη περίοδο.

Ο Ολυμπιακός, πλέον, καλείται να αφήσει το παιχνίδι στο Τελ Αβίβ, όσο πικρό και αν είναι αυτό το αποτέλεσμα, χάνοντας το παιχνίδι μέσα από τα χέρια του και να στρέψει την προσοχή του στη «διαβολοβδομάδα» που έρχεται, η οποία είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Την Τρίτη το ματς με τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ, με τις όποιες ιδιαιτερότητες έχει ένα «αιώνιο» ντέρμπι, ενώ ακολούθως την Παρασκευή θα αντιμετωπίσει την κορυφαία ομάδα της διοργάνωσης, την Εφές στην Κωνσταντινούπολη. Το ευχάριστο είναι πως επιστρέψει στην ομάδα ο Νίκολα Μιλουτίνοφ και θα περιμένει να έχει σε μεγαλύτερη ετοιμότητα τους Μπράντον Πολ και Όγκουστιν Ρούμπιτ, οι οποίοι έδειξαν ελαφρώς επηρεασμένοι από την ίωση που τους ταλαιπώρησε. Θα χρειαστεί και σε μεγαλύτερη εγρήγορση τον Ντουάιτ Μπάικς, ο οποίος δείχνει πως δεν έχει ακόμη προσαρμοστεί στη φιλοσοφία της ομάδας. Παρά την ήττα από την Μακάμπι, οι Πειραιώτες παραμένουν "ζωντανοί" στο κυνήγι της πρόκρισης. Θα πρέπει, όμως, να σημειώσουν τουλάχιστον μία νίκη στην εβδομάδα που έρχεται.