Αυτός μάλιστα, είναι Ολυμπιακός!

Δεν ξέρουμε αν θα προλάβει τα Playoffs αλλά με εμφανίσεις σαν αυτές με ΤΣΣΚΑ και Βιλερμπάν, σηματοδοτούν την επιστροφή του. Τις παλιές, καλές εποχές που ξεχείλιζε από πάθος και ψυχή. Που ήταν Ολυμπιακός. Γράφει ο Γιάννης Κατσαρός.

 

Αυτός μάλιστα, είναι Ολυμπιακός!

Μερικές φορές δεν χρειάζονται οι προκρίσεις, νίκες απέναντι σε «μεγαθήρια» και τίτλοι, για να προσφέρουν συγκίνηση στον κόσμο. Μια εμφάνιση με ψυχή, πάθος και θέληση είναι αρκετή. Σαν αυτό που έκανε ο λαβωμένος Ολυμπιακός απέναντι στη Βιλερμπάν την Πέμπτη (20/2) και με την κάτοχο του τίτλου, ΤΣΣΚΑ. Με πέντε παίκτες (εκ των οποίων ο Μιλουτίνοφ υπέστη διάστρεμμα και αποχώρησε στη 2η περίοδο) και με δύο νεαρούς από το αναπτυξιακό τμήμα.

Οι παίκτες ξεπέρασαν τον εαυτό τους, έδωσαν τις «μάχες» τους μέχρι το φινάλε και τελικά κέρδισαν για 2η φορά φέτος, δύο σερί ματς στη Euroleague. Σε τούτη τη γωνιά, το έχουμε γράψει τόσες φορές. Όταν οι «ερυθρόλευκοι» έχουν προβλήματα και ζόρια, αντιδρούν. Κόντρα στα προγνωστικά. Έτσι είναι η φιλοσοφία τους, το DNA τους. Ένας die hard χαρακτήρας που τον είχαμε ξεχάσει τα τελευταία δύο χρόνια.

Στο λιμάνι δείχνουν πως τα παραπάνω στοιχεία αρχίζουν και τα αφομοιώνουν. Αυτό πρέπει να κάνουν άλλωστε, για να μπορέσουν να πατήσουν σε μια βάση ενόψει της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Δεν έχει σημασία αν θα προλάβει η όχι την οχτάδα. Πρωταρχικός στόχος είναι να ξεκινήσει το «χτίσιμο» του νέου Ολυμπιακού. Και για να γίνει οφείλει να έχει ως άξονες αυτά που τον έφεραν, τρις, στην κορυφή της Ευρώπης. Αυτά που τον «βάφτισαν» Θρύλο.

Και παρά τις παραφωνίες στην αρχή της σεζόν, στον Πειραιά είναι αποφασισμένοι να επιστρέψουν στις παλιές, καλές, εποχές. Εκείνες που και όταν έχανε ο Ολυμπιακός, εισέπραττε το χειροκρότημα. Γιατί πολύ απλά άπαντες είχαν ιδρώσει τη φανέλα και είχαν παλέψει για κάθε μπάλα. Κάθε κατοχή. Με αυταπάρνηση. Ευτυχώς, το κάνει από τώρα και σε αυτό ευθύνεται ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Δεν χωράει αμφιβολία πως ο Έλληνας τεχνικός μεταμορφώσει προς το καλύτερο τους Πειραιώτες.

Ο Ολυμπιακός έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση με τις δύο εμφανίσεις κόντρα σε Ρώσους και Γάλλους. Ειδικά σε εκείνους που τον είχαν ξεγράψει και τον θεωρούσαν…τελειωμένο. Τώρα ξέρουν πως όταν τον βρουν μπροστά τους, δεν θα αντιμετωπίσουν ένα συνονθύλευμα παικτών αλλά μια ομάδα με όλα τα γράμματα κεφαλαία. Θα τους βάλει δύσκολα και αυτό το φοβούνται όλοι.

Η αναμέτρηση στο Τελ Αβίβ με τη Μακάμπι είναι ένα καλό διαγώνισμα για τους «ερυθρόλευκους», κυρίως για να παρουσιαστούν το ίδιο ανταγωνιστικοί σε μια «καυτή» έδρα απέναντι στην πιο φορμαρισμένη ομάδα της διοργάνωσης. Να δουν σε τι επίπεδο έχουν φτάσει, να μετρήσουν τις δυνάμεις τους. Και με τον…περονόσπορο να θερίζει το ΣΕΦ, με 7 ή και 9 παίκτες (λογικά θα αγωνιστούν Μπάικς και ΜακΚίσικ) ήρθε η ώρα να κοιταχτεί στον καθρέφτη.

Υ.Γ: Πόσο έλειψε από τον Ολυμπιακό ένας «Έλις». Ένα αθλητικό «πεντάρι» να σκεπάζει τα καλάθια. Να δίνει «ξύλο» και να γεμίζει τη ρακέτα. Ίσως αν είχε έρθει πιο νωρίς να ήταν διαφορετικά και τα πράγματα στη βαθμολογία.