Ολυμπιακός: Από τώρα για του χρόνου

Οι "ερυθρόλευκοι" δεν θα πρέπει να αφήσουν για την τελευταία στιγμή την ενίσχυση του ρόστερ τους για τη νέα σεζόν και επιβάλλεται να δώσουν προτεραιότητα στη θέση των γκαρντ. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Από τώρα για του χρόνου

Ο Ολυμπιακός μπαίνει σιγά-σιγά σε ρυθμούς ΕuroLeague, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη (στις 19:15, καθώς την ίδια μέρα παίζει η ποδοσφαιρική ομάδα με την Άρσεναλ στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης") θα αντιμετωπίσει στο ΣΕΦ την Βιλερμπάν. Με αφορμή το γεγονός πως ήδη κάποιες ομάδες έχουν αρχίσει τόσο να ανανεώνουν τα συμβόλαια τους με παίκτες (η Μακάμπι με τον Οθέλο Χάντερ, η ΤΣΣΚΑ με τον Ντάνιελ Χάκετ) ή ακόμη και να κλείνουν μπασκετμπολίστες ενόψει της νέας σεζόν, θα πρέπει από νωρίς να δραστηριοποιηθεί και η ομάδα του Πειραιά.

Καμία αντίρρηση πως η αγωνιστική χρονιά δεν έχει ακόμη τελειώσει, ενώ ακόμη και οι Αγγελόπουλοι, έχουν βάλει αρκετές φορές το χέρι στην τσέπη τους τελευταίους μήνες. Ας μην ξεχνάμε πως έδιωξαν τον Ντέιβιντ Μπλατ, ακολούθως έδωσαν τέλος στη συνεργασία τους με τον Κεστούτις Κεμζούρα και έφεραν τον Γιώργο Μπαρτζώκα δίνοντας αρκετά χρήματα.

Οι Αγγελόπουλοι κάνουν ό,τι μπορούν για να σώζουν την σεζόν

Παράλληλα, ενίσχυσαν το ρόστερ με τον Γουίλι Ριντ, ήρθαν σε συμφωνία με τον Τέιλορ Ρότσεστι, ενώ ακόμη και όταν αποχώρησε ο Ριντ, απάντησαν με την απόκτηση του Οκτάβιους Έλις. Πρόσθεσαν στο ρόστερ τον Σακίλ ΜακΚίσικ, ενώ είναι θέμα χρόνου και η έναρξη της συνεργασίας με τον Ντουάιτ Μπάικς. Έγιναν λάθη το καλοκαίρι, η σεζόν δεν κυλά ομαλά, οι "ερυθρόλευκοι" έχουν χάσει έδαφος στην κατάταξη, υπάρχουν αρκετοί τραυματισμοί, αλλά η ΚΑΕ Ολυμπιακός, θα πρέπει να παραδεχτούμε, πως δεν το βάζει κάτω, ούτε και έχει παρατήσει την προσπάθεια. Κάνει ό,τι μπορεί για να σώσει την αγωνιστική χρονιά.

Όμως, το μεγάλο ζητούμενο είναι η ερχόμενη αγωνιστική χρονιά (2020-21). Και όπως έχουμε πει, αν είναι να θυσιαστεί η τρέχουσα αγωνιστική σεζόν, ας θυσιαστεί αν είναι να υπάρξει αγωνιστική ανάκαμψη στην επόμενη. Θα πρέπει όμως από τώρα ο Ολυμπιακός, σιγά-σιγά, να κοιτάζει παίκτες και για του χρόνου. Όχι απαραίτητα να έρθει σε συμφωνία, αλλά να εκφράσει (τουλάχιστον) το ενδιαφέρον του σε κάποιους πρωτοκλασάτους παίκτες ώστε να έχουν στο μυαλό τους την ομάδα του Πειραιά. Δεν γίνεται να ξεκινήσει τις συζητήσεις, τις διαπραγματεύσεις τον... Ιούνη. Γιατί τότε ενδεχομένως να είναι αργά. Οι παίκτες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή θα έχουν υπογράψει και οι "ερυθρόλευκοι" θα ψάχνουν από το.... δεύτερο ράφι.

Όπως έχουμε τονίσει, η πιο κομβική θέση στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ (αρέσει ή δεν αρέσει αυτό) είναι εκείνη του "άσου" και αυτή στο "πέντε". Προφανώς και είναι σημαντικό να έχεις εξαιρετικούς φόργουορντ, αλλά αν δείτε τις ομάδες που πρωταγωνιστούν στην EuroLeague τα τελευταία χρόνια, και για παράδειγμα φέτος, όλες έχουν από δύο (τουλάχιστον) πρωτοκλασάτα γκαρντ!

Oι ομάδες που πρωταγωνιστούν έχουν πρωτοκλασάτα γκαρντ

Η Aναντολού Εφές έχει τους σπουδαίους Σέιν Λάρκιν και Βασίλιε Μίτσιτς, συν τον Ροντρίγκ Μπομπουά, ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης ποντάρει στους Φακούντο Καμπάτσο, Σέρχιο Γιουλ και Φαμπιέν Κοζέρ. Να πάμε στη πανίσχυρη περιφερειακή γραμμή της Μπαρτσελόνα; Διαθέτει τους Κέβιν Πάνγκος, Τομά Ερτέλ, Κόρι Χίγκινς και Μάλκολμ Ντιλέινι! Η ΤΣΣΚΑ έχει τους Μάικ Τζέιμς, Ντάνιελ Χάκετ και Γιάνις Στρέλνιεκς, η Μακάμπι τους Σκότι Γουίλμπεκιν και Τάιλερ Ντόρσεϊ και ο Παναθηναϊκός τους Νικ Καλάθη, Ταϊρίς Ράις και Τζίμερ Φρεντέτ.

Αυτές είναι έξι πρώτες ομάδες στη κατάταξη της Ευρωλίγκας, με την Αρμάνι Μιλάνο πιο κάτω να έχει επενδύσει στη ποιότητα του Σέρχιο Ροντρίγκεθ, ενώ η Φενέρμπαχτσε διαθέτει τους Νάντο Ντε Κολό, Κώστα Σλούκα και Μπόμπι Ντίξον. Και ο Ολυμπιακός; Πέρα από τον Βασίλη Σπανούλη που είναι στα 37,5, δεν διαθέτει άλλον πρωτοκλασάτο γκαρντ!

Άποψη μας πως προτεραιότητα του Ολυμπιακού το καλοκαίρι θα πρέπει να είναι η ενίσχυση του ρόστερ με τουλάχιστον έναν πρωτοκλασάτο γκαρντ ώστε να ηγηθεί της προσπάθειας, συν ένα ακόμη ποιοτικό πλέι-μέικερ, ώστε να αναβαθμιστεί η περιφερειακή γραμμή της ομάδας. Κάποτε είχε τον Σπανούλη στα φόρτε του, τον Σλούκα, τον Λο και τον Μάντζαρη στα καλά του, φτάνοντας στη κορυφή της Ευρώπης για δύο σερί σεζόν. Τώρα;

Αν ρίξετε μία ματιά στο σύστημα αξιολόγησης της EuroLeague, με τους κορυφαίους παίκτες κατά την διάρκεια της σεζόν, στο TOP-15, οι 9 είναι γκαρντ: Στο "1" είναι ο Λάρκιν, στο "3" ο Τζέιμς, στο "5" ο Σβεντ, στο "6" ο Καλάθης, στο "9" ο Ντε Κολό, στο "10" ο Καμπάτσο, στο "11" ο Σλούκας, στο "14" ο Γουίλμπεκιν, στο "15" ο Μίτσιτς. Αν ψάξετε, δεν θα βρείτε γκαρντ του Ολυμπιακού ούτε στο TOP-50!