Ολυμπιακός: Φτιάξε το «αύριο» της ομάδας

Μετά τον διασυρμό στο Κάουνας, ο Ολυμπιακός μείωσε ακόμη περισσότερο τις ελπίδες πρόκρισης, αλλά η ουσία είναι η αναδόμηση της ομάδας για τη νέα σεζόν. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Φτιάξε το «αύριο» της ομάδας

Aυτό που συμβαίνει στη τρέχουσα σεζόν με την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού δεν έχει προηγούμενο. Μαρτύριο! Από τη χαρά στη λύπη, από νίκη σε ήττα, με τους Πειραιώτες να αδυνατούν να βρουν ρυθμό, να αποκτήσουν διάρκεια και να σταθεροποιήσουν την απόδοση τους. Εδώ, στην τρέχουσα σεζόν, δεν έχουμε να κάνουμε με ένα διάστημα κακών εβδομάδων, με έναν προβληματικό μήνα. Από τον Οκτώβρη μέχρι τον Φλεβάρη που μπήκε, οι "ερυθρόλευκοι" έχουν κατορθώσει σε αυτές τις 23 αγωνιστικές να σημειώσουν δύο σερί θετικά αποτελέσματα μόλις δύο φορές. Εκείνο το "διπλό" στο Βερολίνο, με την επικράτηση κόντρα στο Μιλάνο στο ΣΕΦ που ακολούθησε.

Όλη η σεζόν όμως πάει από "W" σε "L", με την ήττα να έχει γίνει συνήθεια. Παίρνει "διπλό" στη Βαλένθια, αναθαρρεί και χάνει στον Πειραιά από την Άλμπα! Αντιδρά μετά κόντρα στη Μπάγερν, θεωρητικά έχει εύκολο έργο με την Ζενίτ στη Ρωσία, αλλά ηττάται και εκεί. Παίζει ωραίο μπάσκετ και επικρατεί κόντρα στην Μπασκόνια, ταξιδεύει στο Κάουνας απέναντι σε μία προβληματική φέτος Ζαλγκίρις και γνωρίζει την... συντριβή. Η εικόνα του ήταν απογοητευτική. Υπάρχουν δικαιολογίες για την σημαντική απουσία του Πρίντεζη, για τους τραυματισμούς των Ρότσεστι-Σπανούλη, για την μόλις λίγων ημερών προσθήκη του Έλις, αλλά και πλήρης να ήταν η ομάδα, με τέτοιο χάλι που παρουσίασε στο Κάουνας, το πολύ να έχανε με μικρότερη διαφορά.

Όταν, όμως, αλλάζεις τρεις προπονητές μέσα σε μία σεζόν και κοντά στους δέκα παίκτες, προσπαθώντας να διορθώσεις τις αρκετές αστοχίες που έγιναν στην στελέχωση του ρόστερ το καλοκαίρι, όλα αυτά δεν θα πρέπει να μας ξαφνιάζουν. Μην επαναλάβουμε να γράφουμε για τα λάθη που έγιναν στο χτίσιμο της ομάδας. Τα έχουμε τονίσει τόσες φορές, που έχουμε κουραστεί και εμείς να τα γράφουμε, αλλά και εσείς να τα διαβάζετε. Ό,τι έγινε, έγινε και σημασία έχει το "τώρα" και κυρίως" το "αύριο" της ομάδας.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν είναι μάγος, ούτε μπορεί να κάνει τώρα θαύματα. Έχει όμως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αξιολογήσει το έμψυχο δυναμικό της ομάδας, να δουλέψει με τους παίκτες του, να περάσει την φιλοσοφία του και να βάλει κάποιες βάσεις ώστε από την άνοιξη (και όχι από το καλοκαίρι) να αρχίσει να δημιουργεί τον Ολυμπιακό του 2021. Το τονίζουμε αυτό, διότι από τις 9 Απριλίου που θα ολοκληρωθεί η σεζόν, οι Πειραιώτες θα πρέπει να αρχίσουν σιγά-σιγά να κάνουν επαφές με παίκτες, να δείχνουν το ενδιαφέρον τους, ώστε να πάρουν μπασκετμπολίστες από το πρώτο ράφι και όχι της... σειράς.

Ας μην γελιόμαστε, το ρόστερ τη νέα σεζόν δεν θέλει μόνο έναν πρωτοκλασάτο γκαρντ, αλλά δύο, αν θέλεις να επιστρέψεις στην ελίτ της Ευρώπης. Πως να το κάνουμε; Αυτή είναι η πιο κομβική θέση στο σύγχρονο μπάσκετ και όχι οι φόργουορντ. Αν ρίξετε μία ματιά στο TOP-10 των κορυφαίων παικτών στην τρέχουσα σεζόν στην EuroLeague (στο σύστημα αξιολόγησης), οι έξι είναι γκαρντ: Λάρκιν, Τζέιμς, Καλάθης, Σβεντ, Ντε Κολό, Γουίλμπεκιν, με τους Σλούκα, Καμπάτσο, Μίτσιτς και Φρεντέτ να ακολουθούν στο TOP-20. Για να καταλάβετε, γκαρντ του Ολυμπιακού δεν βρίσκεται ούτε στο TOP-50 (!) με τον Μιλουτίνοφ στο "5" και τον Πρίντεζη στο "18".

Καμία αντίρρηση πως υπάρχουν ακόμη 11 αγωνιστικές, θεωρητικά τίποτα δεν έχει τελειώσει, η ομάδα του Ολυμπιακού συνεχίζει να έχει ελπίδες (γιατί χάνουν και οι άλλοι), αλλά αυτό το σύνολο παικτών δεν εμπνέει εμπιστοσύνη πως μπορεί να πετύχει το κάτι παραπάνω. Κυρίως γιατί δεν μπορεί να αποκτήσει διάρκεια και σταθερότητα στην απόδοση της. Και η Φενέρμπαχτσε ξεκίνησε άσχημα, αλλά στα τελευταία έξι παιχνίδια της έχει πέντε νίκες. Γιατί έχει ποιότητα παικτών υψηλού επιπέδου, και σε καλή ηλικία (Ντε Κολό, Σλούκας, Βέσελι, Γουίλιαμς, Ντατόμε) με αρκετούς από αυτούς να παίζουν χρόνια μαζί. Δεν ισχύει το ίδιο για τους Πειραιώτες, οι οποίοι με την ήττα τους στο Κάουνας έχασαν και την ισοβαθμία με την Ζαλγκίρις.

Οι "ερυθρόλευκοι" κόντρα στη Ζαλγκίρις πραγματοποίησαν την ενδεχομένως χειρότερη εμφάνιση τους στην τρέχουσα σεζόν. Εικόνα τραγική στο κομμάτι της άμυνας, με τους Πειραιώτες να εμφανίζουν έλλειψη σκληράδας, με αποτέλεσμα να δεχτούν και πάλι +90 πόντους σε παιχνίδι τους. Είναι απορίας άξιο το πως κατάφερε αυτή η ομάδα, η οποία φημιζόταν για την "γρανιτένια της άμυνα", να έχει μετατραπεί στη... χαρά του κάθε αντιπάλου όταν επιτίθεται. Οι Λιθουανοί έκαναν... πάρτι από την περιφέρεια, τελειώνοντας το ματς με 63% στο τρίποντο.

Η άμυνα δεν είναι τόσο θέμα τακτικής, όσο θέμα διάθεσης, συγκέντρωσης και επιθυμίας και οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειχναν να μην... μπορούν. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα έχασαν τις περισσότερες μονομαχίες, αλλά και τις διεκδικούμενες μπάλες, με τους "πράσινους" να παίζουν παθιασμένα, λες και διεκδικούσαν πρόκριση στο Final Four! Έκλεισαν και τους χώρους μέσα στη ρακέτα, περιόρισαν τον Μιλουτίνοφ, δεν υπήρχε και Πρίντεζης για σημείο αναφοράς μέσα στη ρακέτα και οι φιλοξενούμενοι στράφηκαν κυρίως στο περιφερειακό σουτ όπου τα... έσπασαν (23.1%).

Καλά κάνει το προπονητικό-τιμ και τονίζει πως ο Ολυμπιακός κοιτάζει μόνο το επόμενο παιχνίδι, να διεκδικήσει τις ελπίδες πρόκρισης, αλλά άποψη μας πως το μυαλό τους θα πρέπει να είναι από τώρα και στην αναδόμηση της ομάδας για τη νέα σεζόν.