Ολυμπιακός: O Oκτάβιους είναι αυτό που θ-Έλις

Το προφίλ του νέου Αμερικανού σέντερ του Ολυμπιακού, ο οποίος θα ενισχύσει την προσπάθεια της ομάδας για το υπόλοιπο της σεζόν και όχι μόνο. Αυτός είναι ο Οκτάβιους Έλις. 

Ολυμπιακός: O Oκτάβιους είναι αυτό που θ-Έλις

Το ρόστερ του Ολυμπιακού "διψούσε" για έναν σέντερ, όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και ποσοτικά, ύστερα και από την αποχώρηση του Γουίλι Ριντ. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας με τους συνεργάτες του κοίταξαν την αγορά του εξωτερικού, έψαξαν περιπτώσεις ψηλών τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Κίνα, αλλά κατέληξαν σε μία επιλογή από την εγχώρια αγορά. Στον 27χρονο (10/3/1993) Αμερικανό σέντερ, Οκτάβιους Έλις, ο οποίος αγωνίζεται στον Προμηθέα από το 2017.

Πρώτο πέρασμα στο Μαυροβούνιο

Έχει ήδη 2,5 σεζόν στο ελληνικό πρωτάθλημα, έχει εξοικειωθεί στην χώρα μας, έχει παρουσιάσει εξαιρετικά δείγματα γραφής, ενώ και από θέμα χαρακτήρα/νοοτροπίας οι άνθρωποι των Πειραιωτών άκουσαν τα καλύτερα λόγια. Ας ρίξουμε όμως μία ματιά στο προφίλ του παίκτη. Ήρθε στην Ευρώπη για πρώτη φορά το 2016. Έπαιξε στο Μαυροβούνιο και στην Μόρναν Μπαρ, σημειώνοντας καλές εμφανίσεις στην Αδριατική Λίγκα. Είχε μέσο όρο 10,1 πόντους, 5,4 ριμπάουντ, 1,6 μπλοκ, 1 ασίστ και 1 κλέψιμο. Από εκεί τον εντόπισε ο Προμηθέας, ο οποίος και τον έφερε στην Πάτρα.

Έκανε... θραύση στον Προμηθέα

Στην πρώτη του χρονιά (2017-18) στο ελληνικό πρωτάθλημα τα πήγε περίφημα ((7,8 πόντους με 72% στα δίποντα, 5,2 ριμπάουντ, 0,9 μπλοκ), ενώ την επόμενη σεζόν στο Champions League έδειξε πως μπορεί να σταθεί και στην Ευρώπη (5.9 πόντους 3,2 ριμπάουντ, 0,9 μπλοκ σε 14 ματς). Την περασμένη σεζόν, με τον Προμηθέα να φτάνει έως και τους τελικούς του πρωταθλήματος, είχε μέσο όρο 10 πόντους, 6,5 ριμπάουντ, 1,3 μπλοκ και 1 ασίστ. Όσο ο καιρός περνούσε, τόσο και ανέβαζε την απόδοση του. Είναι χαρακτηριστικό πως στην τρέχουσα σεζόν στο EuroCup έχει μέσο όρο 10,8 πόντους, 6,3 ριμπάουντ, 1,1 μπλοκ και 1,1 κλεψίματα.

Αθλητικός Λειτουργικός στο πικ-εν-ρολ και στις αλλαγές

Αυτά με τους αριθμούς του, οι οποίοι είναι εξαιρετικοί, αλλά ποιο είναι το αγωνιστικό του προφίλ; Ο Οκτάβιους Έλις είναι ο χαρακτηριστικός αθλητικός σέντερ, από αυτούς που αρέσουν στον Γιώργο Μπαρτζώκα, αλλά και από εκείνους που έχει μάθε να έχει ο Ολυμπιακός στην ομάδα του τα τελευταία χρόνια. Είναι λειτουργικός στο πικ-εν-ρολ (σε άμυνα και επίθεση), γρήγορος, μπορεί να λειτουργήσει άψογα στις αλλαγές στα σκριν, είναι εξαιρετικός στην άμυνα ψηλά, διαθέτει ικανότητα στο παιχνίδι πάνω από το στεφάνι, είναι πάντα ενεργός στα ριμπάουντ και αριθμεί υψηλά ποσοστά ευστοχίας στα δίποντα, έχοντας καλή επαφή με το αντίπαλο καλάθι.

Είναι θέμα η σκληράδα και η αστάθεια στις βολές

Σε τι υστερεί; Δεν διαθέτει παιχνίδι με πλάτη (σκοράρει κατά κύριο λόγο παίζοντας κατά μέτωπο), δεν έχει μακρινό σουτ, δεν φημίζεται για την σκληράδα του (τον σπρώχνουν κάπως εύκολα οι αντίπαλοι ψηλοί και θέλει δουλειά στο γυμναστήριο) και είναι ασταθής στις βολές. Είναι πάντως παίκτης ομάδας και παίζοντας δίπλα σε παίκτες έμπειρους και υψηλού επιπέδου, υπάρχει η άποψη πως μπορεί να αναδείξει ακόμη περισσότερο τις δυνατότητές του. Παράλληλα, είναι ένας άνθρωπος που λατρεύει την χώρα μας και δεν θα χρειαστεί ιδιαίτερο χρόνο προσαρμογής.

Έλις και για του χρόνου!

Να τονίσουμε πως ο Οκτάβιους Έλις δεν έρχεται στον Ολυμπιακό σαν προσωρινή λύση, oύτε σαν... μπάλωμα ανάγκης. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έψαχνε και έναν ψηλό, ο οποίος θα έχει τις ικανότητες και τις προδιαγραφές να βοηθήσει την ομάδα όχι μόνο φέτος, αλλά και του χρόνου και εκτιμά πως ο μέχρι πρότινος σέντερ του Προμηθέα, διαθέτει τα απαραίτητα στοιχεία για να τα καταφέρει. Για αυτόν τον λόγο, ο παίκτης θα υπογράψει συμβόλαιο 1,5 έτους με τους "ερυθρόλευκους" και όχι μέχρι το τέλος της σεζόν. Οι Πειραιώτες κατέβαλαν το σχετικό buy-out (100.000 ευρώ) στον Προμηθέα και τον έκαναν δικό τους.