Ολυμπιακός: H άμυνα... χωνί και ο Άγιος Βασίλης

Ο Ολυμπιακός που έχει παθητικό τους 94 πόντους στα τελευταία 6 παιχνίδια του, η ασυνεννοησία στην άμυνα, τα ριμπάουντ και ο Θρύλος του Θρύλου Βασίλης Σπανούλης. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος.  

Ολυμπιακός: H άμυνα... χωνί και ο Άγιος Βασίλης

Λίγες μέρες πριν το παιχνίδι κόντρα στην Φενέρμπαχτσε στο ΣΕΦ, σας είχαμε τονίσει πως η αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού φωνάζει... SOS. Γιατί στις τελευταίες πέντε αναμετρήσεις του, στις οποίες είχε μετρήσει τέσσερις ήττες, είχε παθητικό τους 93.6 (!) πόντους. Και όλα αυτά για μία ομάδα που παραδοσιακά την τελευταία οκταετία φημίζεται για την σκληράδα της, αλλά και για την αποτελεσματικότητά της, στα ανασταλτικά της καθήκοντα.

VIDEO: Όλοι, πλην Ομπράντοβιτς αγκάλιασαν τον Σπανούλη!

Και τι έκαναν οι Πειραιώτες απέναντι στους Τούρκους; Δέχτηκαν 30 πόντους στη δεύτερη περίοδο, 52 στο ημίχρονο και 96 σε ολόκληρο το ματς, ξεπερνώντας δηλαδή τους 93.6 πόντους που ήθελαν να ρίξουν. Όταν έχεις μέσο όρο στην άμυνα 94 (!) πόντους στα τελευταία έξι παιχνίδια σου (στα οποία πλέον μετράς πέντε ήττες), είναι ξεκάθαρο πως βαδίσεις σε δύσβατο μονοπάτι, αλλά και πως υπάρχει ξεκάθαρο πρόβλημα που βγάζει... μάτι στην άμυνα. Έχουμε και λέμε: 99 o Παναθηναϊκός, 93 η Ρεάλ, 98 η Χίμκι, 88 ο Ερυθρός Αστέρας, 90 η Μπαρτσελόνα και 96 η Φενέρμπαχτσε. Ε, δεν έχει και ο Ολυμπιακός το επιθετικό ταλέντο να κερδίζει με "100άρες" κάθε ματς.

Πολλά τα λάθη στην άμυνα

Οι "ερυθρόλευκοι", στα τελευταία τους παιχνίδια, πέρα από το γεγονός πως έχουν γίνει κάπως μαλθακοί στο κομμάτι της άμυνας, μη βγάζοντας την επιθυμητή, ενέργεια, σκληράδα και διάθεση, έχουν ξεκάθαρη αδυναμία (και) στο κομμάτι της τακτικής και της συγκέντρωσης. Γίνονται πολλά λάθη! Μπερδεύονται στις αλλαγές στην άμυνα, χάνουν τους παίκτες τους στα προσωπικά τους μαρκαρίσματα, έλλειψη συνεννόησης στις περιστροφές και στιγμές που τους έβλεπες να κουτουλάνε μεταξύ τους. Είδαμε και περιστατικά που ο ένας παίκτης έσπρωχνε τον άλλον ώστε να τρέξει στον αντίπαλο, γιατί είχε ξεχαστεί! Υπάρχει θέμα επικοινωνίας, χημείας και ομοιογένειας στα μετόπισθεν. Όχι μόνο στην προσωπική άμυνα, αλλά και στην ομαδική.

Η ομάδα δεν είναι "μία γροθιά" στο ανασταλτικό κομμάτι, όπως ήταν τουλάχιστον κάποτε. Αποτέλεσμα; Η Φενέρμπαχτσε να τιμωρεί κάθε λάθος (γιατί διαθέτει την ποιότητα και τις προσωπικότητες παικτών ώστε να το κάνει) και να βρίσκει πλειάδα ελεύθερων σουτ. Έχει αξιόλογους εκτελεστές πίσω από τα 6.75 μέτρα, βρέθηκε και σε καλή μέρα και... σκότωσε τον Ολυμπιακό με 16/29 (55.2%) τρίποντα, σκοράροντας οι επτά από τους οκτώ που αγωνίστηκαν από την περιφέρεια. Παράλληλα, δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο του αγώνα (με εξαίρεση λίγο στην αρχή) να περιορίσει την δραστηριότητα του Νάντο Ντε Κολό, ο οποίος σταμάτησε στους 32 πόντους, έχοντας 6/9 δίποντα, 5/8 τρίποντα και 5/6 βολές. Βρίσκεται σε καταπληκτική κατάσταση από την αρχή της σεζόν, έχει τρομερή έφεση στο σκορ, είναι παίκτης πρωτοκλασάτος, όλα αυτά τα ξέρεις, αλλά τι έκανες; Μία... τρύπα στο νερό.

Η ατάκα του Κεμζούρα για τα ριμπάουντ

Ριμπάουντ; Η Φενέρμπαχτσε πήρε 11 επιθετικά, σκοράροντας συνεχώς με δεύτερες προσπάθειες. Συνολικά πήρε 20 πόντους από αυτές τις φάσεις. Μία ομάδα μάλιστα η οποία είναι τελευταία σε αυτό το κομμάτι στην διοργάνωση. «Για αυτό, όμως, δεν μπορώ να πάρω ευθύνη εγώ, δεν μπορώ να κάνω εγώ box out. Είναι είτε εμείς, είτε αυτοί», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο Κεστούτις Κεμζούρα. Σε αυτό δεν έχει άδικο, αλλά είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει πρόβλημα στο πως να προετοιμάσει, να εμπνεύσει ή να μεταδώσει τουλάχιστον την φιλοσοφία του για την άμυνα στους παίκτες του. Οι παίκτες του δείχνουν συνεχώς μπερδεμένοι.

Μπορεί ο Ολυμπιακός να βελτιωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα; Μένει να το δούμε στην πράξη. Έδειξε εξαιρετικά στοιχεία τον Νοέμβρη, σημείωσε νίκες, βελτιώθηκε σε σκορ και δημιουργία, ακόμη και στις ήττες του ήταν... σκληρό καρύδι, αλλά πλέον είτε χάνει εύκολα, είτε αδυνατεί να γυρίσει τα παιχνίδια στα οποία βρίσκεται πίσω στο σκορ. Μόνη εξαίρεση η επικράτηση επί της Χίμκι με το... στανιό στην παράταση. Τελευταία του νίκη στη κανονική διάρκεια της αναμέτρησης ήταν στις 29 Νοεμβρίου κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο στο ΣΕΦ. Από και μετά άρχισε η... κατηφόρα.

Πήγε... στράφι ο πλουραλισμός και οι ασίστ

Ρίχνοντας κάποιος μία ματιά στην στατιστική, θα δει με ικανοποίηση τον επιθετικό πλουραλισμό των Πειραιωτών, έχοντας επτά παίκτες (Πολ, Σπανούλης, Τσέρι, Μιλουτίνοφ, Πρίντεζης, Παπανικολάου, Ριντ) με διψήφιο αριθμό πόντων. Ομαδικό μπάσκετ από τους "ερυθρόλευκους" κάτι που αποτυπώθηκε στις 23 ασίστ που μέτρησαν, οι οποίες προήλθαν από 9 παίκτες τους. Με εξαιρετικό ποσοστό στα δίποντα (68.8%) και με τίμια συμπεριφορά από την περιφέρεια (8/20-40%).

Είπαμε όμως: το πρόβλημα, η αδυναμία, η αχίλλειος πτέρνα του τις τελευταίες εβδομάδες, είναι η απογοητευτική του συμπεριφορά στην άμυνα. Αν δεν διορθωθεί άμεσα σε αυτόν τον τομέα, είναι αδιανόητο να πιστεύει πως έχει ελπίδες πρόκρισης στα προημιτελικά. Πλέον, είναι 13ος στη κατάταξη, τον έπιασε στην ισοβαθμία η Φενέρμπαχτσε, η οποία θα έχει να τον φιλοξενήσει και στην Κωνσταντινούπολη. Η επόμενη αγωνιστική έχει Βαλένθια στην Ισπανία και δύο σερί ματς στο ΣΕΦ με Άλμπα και Μπάγερν. Το "τρία στα τρία" είναι μονόδρομος, αλλιώς... αντίο σεζόν.

Ο Θρύλος του Θρύλου

Στη πρόσφατη ψηφοφορία στο fosonline.gr για τον κορυφαίο αθλητή του Ολυμπιακού στον 21ο αιώνα, σε αυτή την πρώτη εικοσαετία του, αναδείχθηκε με συντριπτικό ποσοστό ο Βασίλης Σπανούλης. Και πως να μην βγει; Πρόκειται για έναν εκ των κορυφαίων αθλητών στην ιστορία του συλλόγου. Ένας μπασκετμπολίστας εγνωσμένης αξίας, ο οποίος σε όποιο γήπεδο της Ευρώπης και αν πάει, θα συναντήσει σε αυτά ουρές ανθρώπων ώστε να βγουν μία φωτογραφία μαζί του, για να πάρουν ένα αυτόγραφο. Έχουμε ταξιδέψει μαζί με την ομάδα στο εξωτερικό και έχουμε γίνει μάρτυρες του γεγονότος και της λατρείας που χαίρει από ξένους φιλάθλους.

Ο άνθρωπος που άλλαξε το ρου της ιστορίας στο ελληνικό μπάσκετ, ο ηγέτης που αναγέννησε το τμήμα μπάσκετ των "ερυθρολεύκων", επαναφέροντας την ομάδα στην κορυφή σε Ελλάδα και Ευρώπη με εκκωφαντικό τρόπο. Ο μπροστάρης που ήξερε να κάνει την διαφορά στα δύσκολα. Ο αρχηγός μιας ομάδας που κέρδισε τις συμπάθειες φίλων και εχθρών με το συναρπαστικό μπάσκετ που έπαιξε, αλλά και με τις μεγάλες επιτυχίες που σημείωσε, νικώντας στον διάβα της θεούς και δαίμονες.

Ήταν πρώτος στις ασίστ, στο σύστημα αξιολόγησης, πλέον, έγινε και ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της EuroLeague. Μετά το τέλος της αναμέτρησης, δήλωσε ευλογημένος για τα όσα λαμπρά έχει καταφέρει στην σπουδαία καριέρα του. Ευλογημένοι όμως είμαστε και εμείς. Που ζήσαμε τις επιτυχίες αυτής της ομάδας μαζί του καλύπτοντας το ρεπορτάζ των "ερυθρολεύκων" και φυσικά ο φίλαθλος κόσμος του Ολυμπιακού που απόλαυσε αυτό τον παίκτη να διαπρέπει στο μεγάλο λιμάνι, γιγαντώνοντας (ξανά) εντός παρκέ το Olympiacos B.C σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Θρύλος του Θρύλου, ο... Άγιος Βασίλης του.