Ολυμπιακός: Το ματς-τελικός με Φενέρ, η μάχη Πρίντεζη-Γουίλιαμς και η προσοχή στην άμυνα

Το «πρέπει» για νίκη που έχει ο Ολυμπιακός κόντρα στη Φενέρμπαχτσε, η μονομαχία Πρίντεζη με Γουίλιαμς, τα ριμπάουντ, αλλά και η προσοχή που θα πρέπει να δείξουν οι Πειραιώτες στην άμυνα. 

Ολυμπιακός: Το ματς-τελικός με Φενέρ, η μάχη Πρίντεζη-Γουίλιαμς και η προσοχή στην άμυνα

Ο Ολυμπιακός αυτή την στιγμή βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, στην προσπάθεια του να πάρει την πρόκριση στα πλέι-οφς της διοργάνωσης. Δεν το κατάφερε πέρσι, γνωρίζοντας έναν πικρό και απογοητευτικό αποκλεισμό από νωρίς και θα είναι ό,τι χειρότερο για το (περήφανο) πρεστίζ αυτής της ομάδας, να μείνει για δεύτερη σερί σεζόν εκτός προημιτελικών. Τι θα πρέπει να κάνει για να τα καταφέρει; Να αρχίσει να παίρνει και πάλι τα πάνω της, επιστρέφοντας στις καλές εμφανίσεις και κυρίως στις νίκες. Γιατί αυτή την στιγμή, στη θέση που βρίσκεται, "διψάει" για θετικά αποτελέσματα.

Ύστερα από 16 αγωνιστικές, οι Πειραιώτες βρίσκονται στην 12η θέση, έχοντας ρεκόρ 6-10. Απόψε (21:00) θα δώσουν ένα σημαντικό παιχνίδι κόντρα στη Φενέρμπαχτσε στο ΣΕΦ. Ένας αντίπαλος με μεγάλο μπάτζετ, που διαθέτει βασικό κορμό, παίκτες πρωταγωνιστές, αλλά και έναν εγνωσμένης αξίας προπονητή, που συμμετέχουν ανελλιπώς στα Φάιναλ Φορ τα τελευταία χρόνια. Όμως, στη φετινή σεζόν... πελαγοδρομεί, όντας στην 15η θέση με ρεκόρ 5-11.

Και οι δύο ομάδες, οι οποίες κοντραρίστηκαν στον τελικό του 2017 στην Πόλη, αυτή την στιγμή είναι πληγωμένες. Εδώ όμως υπάρχει και ένα τεράστιο "πρέπει" για τους παίκτες του Κεστούτις Κεμζούρα. Επιβάλλεται να κερδίσουν, τόσο ώστε να... ανασάνουν στην κατάταξη, όσο και για να πάρουν προβάδισμα απέναντι σε έναν από τους βασικούς τους αντιπάλους, στην προσπάθεια τους να μπουν στην οκτάδα. Σε αντίθετη περίπτωση, τα δεδομένα θα ζορίσουν αρκετά για τον Ολυμπιακό.

Στα τελευταία πέντε του παιχνίδια, έχει γνωρίσει τέσσερις ήττες, βιώνοντας μία πτωτική πορεία. Τώρα, όμως, κυρίως λόγω ΣΕΦ, έχει την ευκαιρία να αντιδράσει. Και το λέμε αυτό καθώς στα επόμενα τέσσερα παιχνίδια του, τα τρία από αυτά θα τα δώσει στον Πειραιά (Φενέρ, Άλμπα, Μπάγερν) και με την συμπαράσταση του φίλαθλου κόσμου του, θα έχει την την δυνατότητα να κάνει επανεκκίνηση.

Ο τομέας των ριμπάουντ

Ο Ολυμπιακός έχει προτερήματα και ελαττώματα, αλλά ένα από τα μεγάλα του όπλα φέτος, είναι η αποτελεσματικότητά του στα ριμπάουντ. Είναι από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρωλίγκα σε αυτό το κομμάτι, έχοντας μέσο όρο 36.1 ανά παιχνίδι. Η Φενέρμπαχτσε, μάλιστα, είναι η χειρότερη σε αυτόν τον τομέα (29.4). Παράλληλα, θα πρέπει να βρει ρυθμό από την περιφέρεια (είχε μόλις 28.6% στη Βαρκελώνη) και να προσέξει τα λάθη του (είχε 16 με την Μπαρτσελόνα, ώστε να φτάσει πιο κοντά στη νίκη. Παράλληλα, θα πρέπει να προσέξει την δραστηριότητα του Νάντο Ντε Κολό, ο οποίος έχει 19.2 πόντους, αλλά και το δημιουργικό ταλέντο του Κώστα Σλούκα (6.3 ασίστ)

Πρίντεζης εναντίον Γουίλιαμς

Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η μονομαχία του Γιώργου Πρίντεζη κόντρα στον Ντέρικ Γουίλιαμς στην θέση "4". Όποιος βγει νικητής από αυτή την μάχη, θα έχει δώσει σημαντική ώθηση στην ομάδα του ώστε να φτάσει στο θετικό αποτέλεσμα. Ο Αμερικανός πάουερ-φόργουορντ της Φενέρμπαχτσε, πραγματοποιεί καλή σεζόν, αξιοποιώντας τα αθλητικά του προσόντα, αλλά και την επιθετικότητά του.

Έχει μέσο όρο 11.6 πόντους (57.3%), δοκιμάζοντας συχνά το χέρι του από την περιφέρεια (34.3%), ενώ εμφανίζει αδυναμία στις βολές (57.4%). Αποτελεσματικός στα ριμπάουντ (4.5), ενώ συνεισφέρει σε δημιουργία (1.1 ασίστ) και άμυνα (1.5 κλεψίματα). Όσον αφορά τον Γιώργο Πρίντεζη, έχει 11.5 πόντους (55.2% δίποντα, 30.4% τρίποντα, 73.5% βολές), 3.8 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ ανά παιχνίδι. Ήταν καταπληκτικός κόντρα σε Χίμκι (26 πόντοι, 7 ριμπάουντ), καλός απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα (14 πόντοι, 8 ριμπάουντ), αλλά κινήθηκε σε... ρηχά νερά κόντρα στην Μπαρτσελόνα (6 πόντοι). Είναι δεδομένο πως θα θελήσει να αντιδράσει.

Προσοχή στην άμυνα!

Ίσως έχει περάσει στα... ψιλά, αλλά ο Ολυμπιακός στις τελευταίες πέντε αγωνιστικές αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στην άμυνα. Ωραία η επίθεση, αναμφίβολα η ομάδα έχει βελτιωθεί σε σκορ και δημιουργία, αλλά κάπου έχει χαθεί η προσήλωση και η συγκέντρωση στην άμυνα. Καμία αντίρρηση πως όταν παίζεις πιο γρήγορο μπάσκετ, πηγαίνοντας σε περισσότερες κατοχές, είναι λογικό να ανεβαίνει και ο δείκτης του σκορ.

Όμως, στα τελευταία πέντε παιχνίδια τους, οι Πειραιώτες έχουν χάσει την σκληράδα τους στα μετόπισθεν και ο καθένας κάνει... πάρτι. Γιατί το λέμε αυτό; Επειδή σε αυτό το διάστημα, έχουν παθητικό 93.6 (!) πόντους. Έτσι, δεν πας πουθενά! Μάλιστα, πλέον, διαθέτουν και την πέμπτη χειρότερη άμυνα στην διοργάνωση, με 83.5 ποντους συνολικά σε αυτές τις 16 αγωνιστικές. Δεν γίνεται να βγεις νικητής, αν σε κάθε ματς δέχεσαι 90 πόντους. Προσέξτε: δέχτηκαν 99 από τον Παναθηναϊκό, 93 από την Ρεάλ, 98 από την Χίμκι, 88 από τον Ερυθρό Αστέρα και 90 από την Μπαρτσελόνα. Κάτι πρέπει να γίνει....