Euroleague: Η Εφές και οι άλλοι!

Το «ΦΩΣ» ακτινογραφεί την Ευρωλίγκα έως τώρα.

Euroleague: Η Εφές και οι άλλοι!

Ποιος να το πίστευε πριν από κάποιο καιρό -όχι πολύ μακριά- ότι θα βάζαμε τέτοιο τίτλο σε κομμάτι για την Ευρωλίγκα. Κι όμως, η Εφές είναι αυτή τη στιγμή η καλύτερη ομάδα στη διοργάνωση και εκ των φαβορί για να σηκώσει το τρόπαιο! Πέρσι έφτασε στο φάιναλ φορ ύστερα από χρόνια και φέτος δείχνει έτοιμη να φτάσει μέχρι τέλους.

Αν κάποιος νιώθει δικαιωμένος, περισσότερο από κάθε άλλον, είναι ο Εργκίν Αταμάν. Αν και δεν είχε κάνει και λίγα στην καριέρα του, οι «ειδικοί» τον κορόιδευαν -ίσως και λόγω του παρουσιαστικού του (καλή ώρα όπως με τον Λάσο)- και πλέον παίρνει τη δική του εκδίκηση. Έχει κάνει… πελάτη τον Ομπράντοβιτς, ενώ το μπάσκετ που παίζει η Εφές είναι υποδειγματικό. Του βγάζουμε το καπέλο.

Η σταθερή αξία Ρεάλ

Η Ρεάλ είναι η σταθερή αξία της Ευρωλίγκας. Έχοντας τον ίδιο κορμό τα τελευταία χρόνια και με μετρημένες κινήσεις κάθε καλοκαίρι, η «βασίλισσα» δείχνει έτοιμη να παίξει στο φάιναλ φορ για 4η συνεχόμενη χρονιά. Με τον Λούκα Ντόντσιτς θα ήταν σίγουρα αχτύπητη, ακόμη κι έτσι όμως είναι δύναμη στο παρκέ. Ο Πάμπλο Λάσο ξέρει να παίρνει το 100% από τους παίκτες του και πάρτε ως παράδειγμα τον Καμπάτσο, που από… ατομιστής έγινε παίκτης-ορχήστρα.

Κρατάει η ΤΣΣΚΑ

Λείπει ο Μάρτης απ’ τη Σαρακοστή; Γίνεται φάιναλ φορ χωρίς την ΤΣΣΚΑ; Δεν γίνεται. Μπορεί φέτος να μην παρουσιάζεται ακλόνητο φαβορί η ομάδα του Στρατού, όμως είναι μαθημένη στα δύσκολα και προσωπικά θεωρούμε ότι θα είναι πάλι στο φάιναλ φορ. Η απουσία του Κλάιμπερν είναι σημαντική, αλλά ο Δημήτρης Ιτούδης διαχειρίστηκε σωστά το υπόλοιπο ρόστερ. Ε, κι αν έχεις τον Μάικ Τζέιμς όλα είναι πιο εύκολα!

Δίψα για φάιναλ φορ η «Μπάρτσα»

Η Μπαρτσελόνα θέλει να είναι η 4η της παρέας στην Κολονία. Αγνοώντας το φάιναλ φορ τα τελευταία χρόνια, η «Μπάρτσα» νιώθει έτοιμη να τα καταφέρει. Ο Νίκολα Μίροτιτς είναι ο ηγέτης που της έλειπε, κι αν ησυχάσουν στη Βαρκελώνη με τον Πέσιτς και αποβάλουν το σύνδρομο του λούζερ, τότε ο δρόμος θα είναι ανοιχτός για τη Γερμανία.

Η μεγάλη απογοήτευση Φενέρ

Έπειτα από μια πενταετία, η Φενέρμπαχτσε κινδυνεύει περισσότερο από κάθε άλλη φορά να μην είναι στο φάιναλ φορ. Ο Ντε Κολό μάλλον μπέρδεψε την ομάδα, τα οικονομικά προβλήματα έπαιξαν τον ρόλο τους και η Φενέρ βολοδέρνει στις τελευταίες θέσεις. Το πληγωμένο λιοντάρι πάντως να το φοβάστε, ο Ομπράντοβιτς είναι Ομπράντοβιτς κι εμείς ακόμη πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι ξανά στο φάιναλ φορ η Φενέρ!

Η επιστροφή της Μακάμπι!

Η Μακάμπι είναι αναμφίβολα η ευχάριστη έκπληξη της φετινής Ευρωλίγκας. Λίγοι την περίμεναν, όμως το σύνολο του Γιάννη Σφαιρόπουλου τρελαίνει κόσμο με τις εμφανίσεις του! Θα αντέξει μέχρι το τέλος; Καλό ερώτημα. Δείχνοντας να έχει άστρο η φετινή Μακάμπι, μπορεί να βρίσκεται στο φάιναλ φορ έπειτα από χρόνια!

Οι δικοί μας

Το έχουμε γράψει πολλές φορές, τα περασμένα μεγαλεία ας τα ξεχάσουμε για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Στόχος πλέον είναι η είσοδος στα πλέι οφ, ο Παναθηναϊκός δείχνει να έχει περισσότερες πιθανότητες, όμως όπως είναι η φετινή διοργάνωση, δεν αποκλείουμε ακόμη και τον Ολυμπιακό να τρυπώνει στην οχτάδα. Οι διαφορές ανάμεσα στις ομάδες που κυνηγούν τα πλέι οφ είναι μικρές, οπότε όλα είναι πιθανά!

Θέλουν, μπορούν;

Στις ομάδες της πρώτης ταχύτητας μπορούμε να συγκαταλέξουμε και τις Ολίμπια Μιλάνο, Χίμκι. Με πολλές φιλοδοξίες αμφότερες, θα ήθελαν να φτάσουν ψηλά, το θέμα είναι αν μπορούν. Στη Χίμκι δεν αρκεί μόνο ο Σβεντ, στο Μιλάνο ο Μεσίνα κατάλαβε ότι έχουν αλλάξει αρκετά στην Ευρώπη

Ξεθύμανε η Ζαλγκίρις

Η μπογιά της Ζαλγκίρις πέρασε. Δεν είναι κάθε μέρα του Άι-Γιαννιού και οι Λιθουανοί είχαν πιάσει ταβάνι τα προηγούμενα χρόνια. Τα ταχυδακτυλουργικά του Γιασικεβίτσιους δείχνουν να στέρεψαν. Ε, αν τώρα εκτεθούμε και φέτος, θα αλλάξουμε επάγγελμα!

Οι υπόλοιπες…

Η Βιλερμπάν στις ευχάριστες εκπλήξεις κι αυτή, αλλά δύσκολα θα είναι στην οχτάδα, στις απογοητεύσεις η Μπασκόνια, για να δούμε τι θα κάνει με τον Ιβάνοβιτς. Με σκαμπανεβάσματα η Μπάγερν, το ίδιο και η Άλμπα. Περίεργη χρονιά για τον Ερυθρό Αστέρα, καλύτερα του αναμενομένου τα πάει η Βαλένθια. Η Ζενίτ λίγα πράγματα…

Τα Όσκαρ του α’ γύρου

Καλύτερος παίκτης: Μονομαχία Λάρκιν – Τζέιμς, στα σημεία θα επιλέξουμε τον δεύτερο! Τόσα έχει ακούσει ο Μάικ Τζέιμς, δείχνει ότι μπορεί να είναι ηγέτης και σε μια ομάδα όπως η ΤΣΣΚΑ.

Καλύτερος Αμερικανός: Σέιν Λάρκιν. Οδηγεί την Εφές, έσπασε φέτος το ρεκόρ πόντων σε ένα παιχνίδι (49).

Καλύτερος Ευρωπαίος: Νίκολα Μίροτιτς. Θέλει να γίνει ο άνθρωπος που θα οδηγήσει ξανά την «Μπάρτσα» στην κορυφή της Ευρώπης.

Καλύτερος προπονητής: Γιάννης Σφαιρόπουλος. Έκανε ξανά τη Μακάμπι… Μακάμπι. Το νέο πλουσιοπάροχο συμβόλαιο που υπέγραψε ήταν επιβράβευση για την εξαιρετική δουλειά του.

Καλύτερη έδρα: Μόνες απόρθητες έως τώρα Μαδρίτη και Τελ Αβίβ, η ψήφος μας στο «Γιαντ Ελιάου», που θυμίζει κι αυτό τα παλιά!

Ο Γιατράς για τη φετινή Ευρωλίγκα

Επειδή όμως οι άνθρωποι του μπάσκετ τα ξέρουν καλύτερα από εμάς, αποφασίσαμε να μιλήσουμε και με έναν προπονητή. Τι καλύτερο από τον Μάκη Γιατρά, τον κορυφαίο προπονητή αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ο οποίος δέχτηκε με χαρά να μιλήσει στο «ΦΩΣ».

Για τη φετινή Ευρωλίγκα, λοιπόν, ο τεχνικός του Προμηθέα είπε:
«Φέτος έχουμε να κάνουμε με μια πολύ δυνατή διοργάνωση, διαφορετική από τις προηγούμενες λόγω της αύξησης των ομάδων. Τα παιχνίδια πλέον είναι περισσότερα, όπως και τα ταξίδια. Φαινομενικά μπορεί να είναι 2 ταχυτήτων, αλλά βλέπουμε πολλές εκπλήξεις και αποτελέσματα μη αναμενόμενα. Όλοι μπορούν να κερδίσουν παντού, όπως και να χάσουν παντού. Υπάρχει έτσι μια άλλη ομορφιά».

Για το ποιες ομάδες ξεχωρίζει και αν βλέπει κάποια επικρατέστερη να το σηκώσει φέτος, ο Γιατράς ανέφερε: «Δεν θα πρωτοτυπήσω. Στην πρώτη ταχύτητα είναι φυσικά η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα, η Εφές, η ΤΣΣΚΑ και μαζί τους φέτος η Μακάμπι. Φαβορί για το ποιος θα το σηκώσει, είναι νωρίς ακόμη. Όλα κρίνονται τον Απρίλιο. Δύο μεταγραφές, κάποιοι τραυματισμοί μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο. Δεν παίρνω έτσι το ρίσκο να χαρακτηρίσω κάποια φαβορί. Μετράνε και οι διασταυρώσεις στα πλέι οφ».

Για τη Φενέρμπαχτσε, ο Πατρινός τεχνικός σχολίασε: «Είναι σίγουρα η απογοήτευση έως τώρα. Έχει χάσει βέβαια πολλά παιχνίδια στον πόντο, κάτι σπάνιο για τον Ζοτς. Ζει μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Υπάρχει όμως ακόμη ένας γύρος και πολλά παιχνίδια. Θα τα δώσει όλα για να προλάβει το τρένο της οχτάδας. Αν τα καταφέρει, θα είναι τότε κίνδυνος για όλους στα πλέι οφ».

Ποια θεωρεί ευχάριστη έκπληξη; «Τη Βιλερμπάν. Όλοι πίστευαν ότι θα είναι σάκος του μποξ. Παίζει όμως πολύ ωραίο μπάσκετ και έχει έναν πολύ καλό προπονητή (σ.σ. Μίτροβιτς). Μ’ αρέσει ο τρόπος που παίζει. Δείχνει ότι δεν είναι το παν το μπάτζετ. Καλά τα πάει και ο Ερυθρός Αστέρας».

Πάμε και στους δικούς μας. Για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, ο Γιατράς σημείωσε: «Θα πρέπει και οι δύο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Δεν παίζουν πια τα λεφτά του παρελθόντος. Ο Παναθηναϊκός είναι καλύτερος από πέρυσι, αν βρει σταθερότητα θα έχει τύχη να είναι στην οχτάδα. Ο Ολυμπιακός άλλαξε σχεδόν όλη την ομάδα το καλοκαίρι, δεν έχει καμία σχέση με την περσινή ομάδα. Απογοητεύει έως τώρα, αλλά πιστεύω ότι θα το παλέψει κι αυτός για τα πλέι οφ»

Έχει θέση στην Ευρωλίγκα και ο Προμηθέας; «Δεν το κρύβουμε, είναι στους μελλοντικούς μας στόχους. Δεν πρέπει να βιαζόμαστε όμως. Βήμα βήμα, να φτάσουμε και παραπάνω. Είμαστε στον σωστό δρόμο. Χρειάζονται όμως αρκετά για να παίξεις στην Ευρωλίγκα, όχι μόνο αγωνιστικά αλλά και οργανωτικής φύσεως. Να μείνουμε ταπεινοί και όταν έρθει με το καλό η ώρα, να είμαστε έτοιμοι να παίξουμε».

Οι κορυφαίοι των αριθμών

ΠΟΝΤΟΙ
Σβεντ (Χίμκι) 20,93
Λάρκιν (Εφές) 20,20
Τζέιμς (ΤΣΣΚΑ) 20,00
Ντε Κολό (Φενέρμπαχτσε) 19,17
Μίροτιτς (Μπαρτσελόνα) 18,88

ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ
Μιλουτίνοβ (Ολυμπιακός) 9,27
Τζεκίρι (Βιλερμπάν) 8,67
Μίροτιτς (Μπαρτσελόνα) 7,19
Ταβάρες (Ρεάλ) 6,75
Ντούμπλιεβιτς (Βαλένθια) 6,63

ΑΣΙΣΤ
Καλάθης (Παναθηναϊκός) 8,63
Καμπάτσο (Ρεάλ) 6,69
Σλούκας (Φενέρμπαχτσε) 6,31
Μίσιτς (Εφές) 6,00
Σίβα (Άλμπα) 5,80

ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ
Γιόβιτς (Χίμκι) 1,64
Καμπάτσο (Ρεάλ) 1,63
Γκιεντράιτις (Άλμπα) 1,63
Σίνγκλετον (Εφές) 1,56
Ουίλιαμς (Φενέρμπαχτσε) 1,50

ΚΟΨΙΜΑΤΑ
Ταβάρες (Ρεάλ) 1,75
Μίκι (Ρεάλ) 1,13
Μπακό (Βιλερμπάν) 1,00
Φολ (Μπασκόνια) 1,00
Έισι (Μακάμπι) 1,00

INDEX
Λάρκιν (Εφές) 23,07
Μίροτιτς (Μπαρτσελόνα) 21,69
Τζέιμς (ΤΣΣΚΑ) 21,69
Μιλουτίνοβ (Ολυμπιακός) 21,00
Ντε Κολό (Φενέρμπαχτσε) 20,17

ΔΙΠΟΝΤΑ
Ταβάρες (Ρεάλ) 71,93%
Γκιλ (Χίμκι) 71,93%
Σανλί (Εφές) 70,69%
Λαμπεϊρί (Βαλένθια) 69,70%
Νουά (Βιλερμπάν) 69,70%

ΤΡΙΠΟΝΤΑ
Γκίφεϊ (Άλμπα) 57,89%
Γιόβιτς (Χίμκι) 54,55%
Μαχμούτογλου (Φενέρμπαχτσε) 52,83%
Ράντολφ (Ρεάλ) 50,00%
Λάρκιν (Εφές) 49,45%

ΒΟΛΕΣ
Ντε Κολό (Φενέρμπαχτσε) 98,04%
Φριντέτ (Παναθηναϊκός) 95,00%
Ροντρίγκεθ (Ολίμπια Μιλάνο) 94,87%
Σλούκας (Φενέρμπαχτσε) 94,55%
Στρέλνιεκς (ΤΣΣΚΑ) 93,75%