Ιτούδης: Η απουσία του Κλάιμπερν και ο Τζέιμς που πρέπει να μπει σε καλούπι

Ο Δημήτρης Ιτούδης παραχώρησε συνέντευξη μιλώντας για την φετινή ομάδα της ΤΣΣΚΑ. Η απουσία του πολύτιμου Γουίλ Κλάιμπερν, οι τραυματισμοί, αλλά και ο Μάικ Τζέιμς που πρέπει να μάθει να λειτουργεί μέσα στο σύστημα της ομάδας. 

Ιτούδης: Η απουσία του Κλάιμπερν και ο Τζέιμς που πρέπει να μπει σε καλούπι

Για το αν του δίνει κίνητρο το γεγονός πως φέτος η ΤΣΣΚΑ δεν είναι φαβορί, είπε: "Έχω πάντα κίνητρο, ανεξαρτήτως των πιθανοτήτων που έχουν οι άλλες ομάδες απέναντι στη δική μας. Είναι αλήθεια ότι μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Γουίλ (Κλάιμπερν) και τη μαζική ανανέωση που έγινε στο ρόστερ, ειδικά στην περιφέρεια, είμαστε μια πολύ διαφορετική ομάδα. Γι αυτό ο κόσμος μάς αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο. Μου αρέσει όμως...".

Για τους τραυματισμούς που αντιμετωπίζει και φέτος η ομάδα του, δήλωσε: "Δεν μπορείς να κάνεις πολλά σε αυτό το κομμάτι. Ο Γιάνις (Στρέλνιεκς) ήρθε μετά από τραυματισμό, που τον άφησε εκτός δράσης για αρκετούς μήνες, ο Κώστας (Κουφός) έχασε την αρχή της προετοιμασίας, ενώ ακόμη δεν έχουμε στην ομάδα τον Μιχαΐλ (Κουλάγκιν). Σε κάποια παιχνίδια δεν είχαμε τον Τζόελ (Μπολομπόι), τον Ντάνιελ (Χάκετ) και τον Νταρούν (Χίλιαρντ). Δεν τα λέω αυτά ως δικαιολογία, αλλά είναι κάποια εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουμε. Θα το κάνουμε, γι αυτό είμαι σίγουρος. Θα υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω στη σεζόν, αυτό είναι αναπόφευκτο, αλλά στην ομάδα είμαστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε όλα".

Για την απουσία του Γουίλ Κλάιμπερν, δήλωσε: "Ο Γουίλ έπαιξε πέρσι στο Final Four με ένα πόδι. Τραυματίστηκε στον αστράγαλο στον ημιτελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης, ήταν αμφίβολος για τον τελικό της EuroLeague. Η κατάσταση ήταν κρίσιμη εκείνες τις ώρες. Δεν ήταν ξεκάθαρο αν θα παίξει ή όχι. Την ημέρα του τελικού με την Αναντολού Εφές, μίλησα μαζί του και του είπα ότι πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Έπρεπε να ξέρω αν τον υπολογίζω ή όχι. Η απάντησή του ήταν ξεκάθαρη: "Κόουτς, θα παίξω ακόμη με ένα πόδι, αν χρειαστεί".

Έτσι αποφάσισα να τον συμπεριλάβω στη δωδεκάδα. Έδειξε μεγάλο κίνητρο και φιλοδοξία να πετύχουμε ως ομάδα. Η Αναντολού Εφές τού έδωσε χώρο στην επίθεση, ξέροντας ότι δεν ήταν απόλυτα έτοιμος να επιτεθεί προς το καλάθι. Οπότε εκείνος πήρε όλα τα σουτ που βρήκε. Ήταν ο MVP, μας βοήθησε να πετύχουμε.

Μόλις τελείωσε το Final Four, έπρεπε να αποθεραπευτεί και να "καθαρίσει" τον αστράγαλό του. Υπεβλήθη σε επέμβαση και καταρτίσαμε ένα πλάνο για την επιστροφή στην δράση. Όπως μας είπαν οι γιατροί, εστίασε τόσο πολύ σε άλλα σημεία του σώματός του, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν τα γόνατά του. Αυτό που ευχόμαστε τώρα είναι να γυρίσει πίσω πιο δυνατός".

Για την φετινή παρουσία του Μάικ Τζέιμς: "Είναι πολύ... coachable. Όπως κάνω πάντα με τους παίκτες μου, έτσι και με αυτόν είχα πολλές συζητήσεις. Προσπαθώ να δώσω ρόλους σε κάθε έναν στη διάρκεια της σεζόν. Δεν μπορώ να παραβλέπω πως ο Μάικ έχει πολύ ταλέντο και μπορεί να είναι χρήσιμος. Θα χρειαστεί χρόνο; Σίγουρα, το ίδιο κι εμείς. Έχει δείξει ότι μπορεί να ηγηθεί σε πολλές περιπτώσεις. Πρέπει να μάθει το σύστημα, τη φιλοσοφία. Είμαστε στο σωστό μονοπάτι. Εύχομαι να παραμείνει υγιής και να μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους μας".

Για το τι χρειάζεται κάποιος για να γίνει προπονητής: "Πρέπει να είσαι έτοιμος να απαντήσεις σε ερωτήσεις, να λύσεις προβλήματα, να ηγηθείς, να σκέφτεσαι όλη μέρα για να βρεις λύσεις και να φτιάξεις την στρατηγική σου. Η εμπειρία είναι κάτι που δεν αγοράζεται. Είναι ένα μείγμα του ταλέντου, της γνώσης και της ικανότητας να λύνεις προβλήματα και να βρίσκεις εναλλακτικές. Ένας ταλαντούχος προπονητής πρέπει επίσης να έχει διαίσθηση και να πιστεύει σε αυτή. Πρέπει να είσαι προσηλωμένος σε ό,τι κάνεις, να ξέρεις τις αδυναμίες και τα δυνατά σημεία σου, όπως επίσης του αντιπάλου σου".