Ολυμπιακός: Το TOP-10 της ομάδας της δεκαετίας

Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα της δεκαετίας στην EuroLeague, έχοντας πέντε συμμετοχές σε τελικούς και δύο κατακτήσεις τροπαίων. Το fosonline ξεχωρίζει τις 10 κορυφαίες στιγμές των «ερυθρολεύκων» σε Ελλάδα και Ευρώπη. 

Ολυμπιακός: Το TOP-10 της ομάδας της δεκαετίας

10) H εκδίκηση βάφτηκε... κόκκινη (2012)

Την προηγούμενη σεζόν, ο Ολυμπιακός είχε γνωρίσει αποκλεισμό-σοκ από την Σιένα, μένοντας εκτός Final Four, αν και είχε το πλεονέκτημα έδρας. Η εκδίκηση των Πειραιωτών όμως ήταν άμεση! Την άνοιξη του 2012, αν και μεγάλο αουτσάιντερ, οι «ερυθρόλευκοι» απάντησαν ακριβώς με το ίδιο νόμισμα. Έκαναν το break μέσα στην ιταλική πόλη στα playoffs της EuroLeague και ακολούθως πήραν την πρόκριση στη τελική τετράδα της διοργάνωσης με 3-1 νίκες, έχοντας για κύριους πρωταγωνιστές τους Σπανούλη, Πρίντεζη και Χάινς. Οι υπερβάσεις, όμως, για εκείνη την περήφανη ομάδα, θα είχαν και συνέχεια...

9) Επιστροφή στους τελικούς ύστερα από 13 χρόνια (2010)

Η λάμψη, οι επιτυχίες και η χημεία του Ολυμπιακού των Σπανούλη-Πρίντεζη, είναι αυτή που σημάδεψε την δεκαετία, αλλά νωρίτερα υπήρχε και μία σπουδαία ομάδα που είχε και εκείνη την επιτυχία της. Οι "ερυθρόλευκοι" του υψηλού μπάτζετ και των πολλών σούπερ-σταρ, με τους Παπαλουκά, Τεόντοσιτς, Κλέιζα, Τσίλντρες να πρωταγωνιστούν, επανέφεραν το τμήμα μπάσκετ του συλλόγου σε τελικό επιπέδου EuroLeague, ύστερα από 13 χρόνια. Έχασαν τον τελικό από την Μπαρτσελόνα, ενώ νωρίτερα στον ημιτελικό πήραν μία επεισοδιακή πρόκριση απέναντι στην Παρτιζάν.

8) Ο Άη-Γεώργιος Πρίντεζης! (2015)

Στα playoffs του 2015, ο Ολυμπιακός είχε βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, καθώς είχε να αντιμετωπίσει με μειονέκτημα έδρας την Μπαρτσελόνα, σε ένα γήπεδο που παραδοσιακά τον δυσκόλευε. Ο Πρίντεζης, όμως, με μία ονειρική εμφάνιση στο δεύτερο ματς της σειράς, έδωσε το break στην ομάδα του, ενώ στο τέταρτο ματς της σειράς ντύθηκε... Άη-Γεώργιος! Με το αλησμόνητο buzzer-beater τρίποντο που πέτυχε στην εκπνοή της αναμέτρησης, σε ένα ματς που είχε συναρπαστικό φινάλε, έδωσε τη νίκη-πρόκριση στους "ερυθρόλευκους" για το Final Four της Μαδρίτης.

7) Η παράδοση που έγινε λατρεία! (2017)

Στον ημιτελικό του Final Four το 2017 στη Πόλη (του), ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει για τέταρτη φορά την ΤΣΣΚΑ. Η ρωσική ομάδα είναι ξανά το φαβορί, είναι μπροστά στο σκορ για 30 λεπτά, αλλά στη τελευταία περίοδο οι Πειραιώτες έκαναν (και πάλι) την μεγάλη ανατροπή. Πρωταγωνιστές; Οι τέσσερις Έλληνες (σωματοφύλακες). Σπανούλης, Πρίντεζης, Παπανικολάου, Μάντζαρης, έβαλαν μεγάλα σουτ, τράβηξαν την ομάδα στην επίθεση, έφεραν τα πάνω-κάτω, οδηγώντας τους "ερυθρόλευκους" στον τέταρτο τελικό τους στη διοργάνωση μέσα σε έξι χρόνια.

6) Όταν ο Σπανούλης «εκτέλεσε» την ΤΣΣΚΑ (2015)

Από τις εμφανίσεις παίκτη που έχουν σημαδέψει την διοργάνωση. Η επιτομή του παίκτη πρωταγωνιστή, του ηγέτη που ξέρει να κάνει την διαφορά όταν η μπάλα «καίει». Μέχρι το 36' είχε 0/11 (!) σουτ, αλλά ακολούθως πήρε... φωτιά! Τι έκανε; Απάντησε με τέσσερα σερί μεγάλα σουτ, με τα τρία από αυτά να είναι τρίποντα, με τον Βασίλη Σπανούλη να οδηγεί τον Ολυμπιακό στην επική πρόκριση απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, με μία νέα συναρπαστική ανατροπή, στον ημιτελικό του Final Four της Μαδρίτης. Ολόκληρη η Ευρώπη υποκλίθηκε στο μεγαλείο του αρχηγού των «ερυθρολεύκων».

5) Το «σκούπισμα» στον Παναθηναϊκό με Σφαιρόπουλο (2015)

Στους τελικούς του 2015, έχοντας χάσει δύο σερί χρονιές τον τίτλο, ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε αποφασισμένος και ισοπεδωτικός απέναντι στον Παναθηναϊκό, επιστρέφοντας στην κορυφή με επιβλητικό τρόπο. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου δεν άφησε περιθώρια στους «πράσινους» και κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Ελλάδα με 3-0 νίκες, κάνοντας επίδειξη κυριαρχίας και ανωτερότητας με εκείνο το περίφημο sweep. Στο τελευταίο ματς στο ΣΕΦ επικράτησε με 93-74, με τον Σπανούλη να μετρά 23 πόντους και 5 ασίστ.

4) Πρωτάθλημα μετά από 15 χρόνια (2012)

Ο Ολυμπιακός είχε έρθει με... φόρα από την Κωνσταντινούπολη, έχοντας κατακτήσει με συναρπαστικό τρόπαιο το Ευρωπαϊκό. Οι Πειραιώτες ήθελαν να ολοκληρώσουν με εντυπωσιακό τρόπο την χρονιά, κατακτώντας και το πρωτάθλημα στην Ελλάδα, γεγονός που το έκαναν πράξη. Υπερασπίστηκαν το ΣΕΦ, έπαιξαν εξαιρετικό μπάσκετ και στον πέμπτο τελικό στο «σπίτι» τους έδειξαν πως το 2012 τους ανήκει. Επικράτησαν με 82-76, με τον τρομερό Σπανούλη να σημειώνει 23 πόντους και τον Πρίντεζη να καρφώνει με μανία την μπάλα στο καλάθι στο τέλος, ξεσηκώνοντας το κοινό στις εξέδρες.

3) Το Πρωτάθλημα μέσα στο ΟΑΚΑ (2016)

Πρόκειται για τους κατά γενική ομολογία πιο εντυπωσιακούς και συναρπαστικούς τελικούς όλων των εποχών στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Εκείνοι του 2016, στους οποίους και σημειώθηκαν τρία break. Ο Σπανούλης έβαλε την... σφραγίδα του. Αφού πρώτα έκανε την σειρά 1-1 με ένα "καυτό" τρίποντο στο τέλος μέσα στην "έδρα" του Παναθηναϊκού, ακολούθως το επανέλαβε! Το "τριφύλλι" ήταν μπροστά στο σκορ με 81-79, η τελευταία κατοχή στον αρχηγό του Ολυμπιακού, ο οποίος μπροστά στον Διαμαντίδη ευστόχησε σε ένα μεγάλο σουτ, δίνοντας το πρωτάθλημα στην ομάδα του μέσα στο ΟΑΚΑ.

2) Το ιστορικό back-to-back στο Λονδίνο (2013)

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε για δεύτερη σερί σεζόν την EuroLeague το 2013 και παραμένει η τελευταία ομάδα που το έχει καταφέρει. Στο Λονδίνο έπαιξε ολοκληρωτικό και εντυπωσιακό μπάσκετ. «Έπνιξε» την ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό με τρομερή άμυνα και διέλυσε την Ρεάλ στην Μαδρίτη με τον επιθετικό του πλουραλισμό, έχοντας για αιχμή του δόρατος (και πάλι) τον απολαυστικό Σπανούλη. Ο αρχηγός πήρε... φωτιά στο δεύτερο ημίχρονο, ευστόχησε σε πέντε τρίποντα και... ξέρανε τους Ισπανούς, οι οποίοι όχι μόνο υποκλίθηκαν στο ταλέντο του, αλλά και στην ποιότητα εκείνης της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα.

1) Το... θαύμα της Κωνσταντινούπολης και το «πεταχτάρι» (2012)

Η σεζόν 2011-2012, ήταν μία παραμυθένια σεζόν για τον Ολυμπιακό, στην οποία οι Πειραιώτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς ξεκίνησαν την ξέφρενη πορεία τους με εντυπωσιακό τρόπο, βάζοντας την «σφραγίδα» τους μέσα στη δεκαετία. Το... θαύμα των θαυμάτων, η απόλυτη υπέρβαση. Ο «Δαυίδ» που έριξε νοκ-άουτ τον «Γολιάθ». Τι και αν βρέθηκε στο -17 στο 28' απέναντι στην πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ; Οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς, με περίσσια αυταπάρνηση, έκαναν μία εντυπωσιακή ανατροπή, φτάνοντας στην κατάκτηση του τίτλου με ένα συναρπαστικό φινάλε, με αποκορύφωμα το buzzer-beater «πεταχτάρι» του Πρίντεζη.