Ολυμπιακός: (Ξανά) ανάλυσέ το…

Ο Ολυμπιακός δείχνει να έχει ξεκάθαρο πρόβλημα φέτος στις θέσεις των γκαρντ τόσο στη άμυνα, όσο και στην επίθεση. Γιατί οι αντίπαλοι «κοντοί» κάνουν συχνά πάρτι και πως το επιθετικό παιχνίδι των «ερυθρόλευκων» μέσα στη ρακέτα επηρεάζει αρνητικά την άμυνά του…

Ολυμπιακός: (Ξανά) ανάλυσέ το…

Για μια ακόμα φορά στο Βελιγράδι γίναμε μάρτυρες του ίδιου έργου. Ο Ολυμπιακός αν και φαινόταν ότι μπορεί να φύγει με τη νίκη από την έδρα του Ερυθρού Αστέρα τελικά σε μόλις δύο περιόδους είδε το αντίπαλο γκαρντ να κάνει… πάρτι και να χαρίζει στην ομάδα του μια νίκη σημειώνοντας 34 πόντους.

Αυτή είναι η μεγάλη φετινή «πληγή» της ομάδας του Πειραιά. Ότι αν ο αντίπαλος «κοντός» πιάσει καλή απόδοση, τότε δεν υπάρχει τρόπος να τον σταματήσει κάποιος με αποτέλεσμα στο τέλος του 40λεπτου τις περισσότερες φορές οι Πειραιώτες να φεύγουν από το παρκέ με το κεφάλι σκυμμένο.

Το βράδυ της Παρασκευής ήταν η σειρά του Μπράουν να «πληγώσει» τους παίκτες του Κεμζούρα με τους πόντους που σημείωσε. Γιατί όμως ο Ολυμπιακός αδυνατεί να ελέγξει τα περισσότερα γκαρντ που βρίσκει στον δρόμο του; Θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε την απάντηση σύμφωνα με τα όσα έχουμε δει στις πρώτες 15 αγωνιστικές:

Ο Μιλουτίνοφ

Τις περισσότερες φορές που οι αντίπαλοι εκδηλώνουν επίθεση, όταν ο Μιλουτίνοφ βγαίνει πάνω στον οργανωτή στις αλλαγές τον χάνει. Ο Σέρβος σέντερ δεν έχει γρήγορα πόδια και αδυνατεί να «κυνηγήσει» αποτελεσματικά το αντίπαλο γκαρντ, με αποτέλεσμα αυτό να σκοράρει είτε από τα 6.75 είτε με διείσδυση.

Ο Νίκολα έχει δει φέτος πολλούς παίκτες να ζητούν να «πέσουν πάνω του» και συνήθως το αποτέλεσμα τους δικαιώνει. Φυσικά, αυτό είναι και ευθύνη του Κεζμούρα που παρά το γεγονός ότι την έχει πατήσει πολλές φορές έτσι, δεν αλλάζει πλάνο. Π.χ. με τον Ερυθρό Αστέρα ο Σάκοτα «πήρε την ταυτότητα» του Λιθουανού με μια μόλις κίνηση: Έβαλε τον Γκιστ που είναι ελαφρύ πεντάρι κι έχει γρήγορα πόδια με αποτέλεσμα ο Αστέρας να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα στις αλλαγές του Ολυμπιακού στην άμυνα.

Ίσως αν ο Κεμζούρα έπαιζε σε αυτό το διάστημα με πεντάρι τον Πρίντεζη, οι «ερυθρόλευκοι» του Πειραιά να είχαν φθείρει τον Γκιστ και ο Αμερικάνος να μην έκανε τόσο καλό παιχνίδι. Επιπλέον, θα ήταν πιο εύκολο στον Γιώργο να βγαίνει αυτός στις αλλαγές πάνω στον Μπράουν και να τον παίξει αποτελεσματικότερα στην άμυνα από τον Μιλουτίνοφ.

Γκαρντ περιορισμένων δυνατοτήτων

Δεν είναι μυστικό ότι παρά το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή έχει στο ρόστερ του έξι γκαρντ (Σπανούλης, Ρότσεστι, Μπάλντγουιν, Τσέρι, Κόνιαρης και Πάντερ), με εξαίρεση τον αρχηγό του που αποτελεί πλέον ένα μύθο της διοργάνωσης, οι υπόλοιποι έχουν χτυπητές αδυναμίες.

Ο Ρότσεστι και ο Πάντερ χρειάζονται τρομερή βελτίωση στην άμυνα, ο Κόνιαρης ακόμα είναι στο στάδιο που «σκληραγωγείται» στην Ευρωλίγκα, οι Μπάλντγουιν και Τσέρι τα πάνε μια χαρά στην άμυνα αλλά επιθετικά υστερούν με αποτέλεσμα όποτε είναι στο παρκέ ο Ολυμπιακός να χάνει σε δημιουργία. Πρέπει λοιπόν ο Κεμζούρα είτε να βρει έναν γκαρντ με διαφορετικά χαρακτηριστικά, είτε να βρει έναν τρόπο να συνδυάσει ένα αμυντικό γκαρντ με ένα πιο ταλαντούχο στην επίθεση προκειμένου να μην υπάρξουν άλλοι Λάρκιν, Σβεντ, Μπράουν, Ράις να του κάνουν τόσο μεγάλη ζημιά.

Πρόβλημα και η επίθεση!

Όμως τα αγωνιστικά προβλήματα της ομάδας δεν σταματούν εκεί, αντίθετα επεκτείνονται και στην επίθεση! Το παιχνίδι του Ολυμπιακού όταν επιτίθεται βασίζεται στους Μιλουτίνοφ και Πρίντεζη. Η μπάλα περνάει συνεχώς μέσα στη ρακέτα, οι δύο αυτοί παίκτες συνήθως πετυχαίνουν τους περισσότερους πόντους όμως αυτό δεν είναι πάντα θετικό για τους Πειραιώτες. Αρχικά, όταν ο γκαρντ του Ολυμπιακού έχει στο μυαλό του πώς να περάσει την μπάλα στον ψηλό, αυτόματα αποκλείει το ενδεχόμενο να πέσει πάνω στον αντίπαλο «κοντό» και να τον κουράσει σωματικά αλλά και να τον φθείρει με φάουλ.

Αν δείτε τους αγώνες που οι «ερυθρόλευκοι» έχουν δει τους αντιπάλους τους να κάνουν «πάρτι» στη συγκεκριμένη θέση, θα το διαπιστώσετε κι εσείς. Ο Μπράουν την Παρασκευή τελείωσε τον αγώνα με μόλις δύο φάουλ. Στην ήττα από τη Μακάμπι όπου οι Γουίλμπεκιν και Ντόρσεϊ σημείωσαν από 19 πόντους, δεν χρειάστηκε καν να κάνουν φάουλ στα γκαρντ του Ολυμπιακού. Με την Εφές ο Λάρκιν είχε 24 πόντους και μόλις ένα φάουλ, ενώ ο Μίσιτς 27 πόντους και τρία φάουλ (ο μόνος γκαρντ που έχει κάνει φέτος ζημιά και είχε πάνω από δύο φάουλ). Καταλαβαίνει κανείς εύκολα ότι όταν οι αντίπαλοι «κοντοί» είναι τόσο άνετοι στην άμυνα, μπορούν να αποδώσουν και καλύτερα στην επίθεση αφού δε νιώθουν καμία πίεση και δεν έχουν άγχος μήπως χάσουν λεπτά από τον αγώνα λόγω του κίνδυνου των πολλών φάουλ!

Συνολική η ευθύνη

Έχει γραφτεί από πολλούς και πολλές φορές φέτος ότι η ομάδα του Ολυμπιακού θα είναι ή του ύψους ή του βάθους! Είναι έτσι δομημένο το ρόστερ που οι παίκτες του Κεμζούρα είναι ικανοί για το καλύτερο, αλλά και για το χειρότερο. Αυτό έχει να κάνει με την ημέρα στην οποία θα βρίσκονται κάποιοι παίκτες κλειδιά της ομάδας όπως οι Σπανούλης, Πολ, Πρίντεζης, Παπανικολάου και Μιλουτίνοφ.

Όταν ο Ολυμπιακός έχει ικανοποιητικά ποσοστά από την περιφέρεια, τότε παίρνει νίκες. Θυμηθείτε τη μεγαλειώδη εμφάνισή του στη Μόσχα, εκεί όπου νίκησε την ΤΣΣΚΑ. Εκείνη την ημέρα λοιπόν τα σου έμπαιναν και οι παίκτες συνεχώς αποκτούσαν ολοένα και περισσότερη αυτοπεποίθηση. Υπάρχουν όμως και μέρες που η μπάλα δεν κάνει το… χατίρι τους.

Πρόσφατο το παράδειγμα με τον Ερυθρό Αστέρα όπου στο δεύτερο ημίχρονο οι αθλητές του Κεμζούρα σχεδόν ξέχασαν πώς να… σουτάρουν! Το χειρότερο πάντως προχθές στο Βελιγράδι δεν ήταν η αστάθεια που έδειξε και πάλι η ομάδα στο σκοράρισμα, αλλά το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός πριν δύο μέρες είχε πάρει μια σπουδαία νίκη με φοβερή ανατροπή επί της Χίμκι κι αντί να κοιτάξει να «χτίσει» πάνω σε αυτή, έδωσε μια κλωτσιά και τα διέλυσε όλα!

Τα δεδομένα για αλλαγές στο ρόστερ

Αν υπάρχει μια πιθανότητα αυτή τη στιγμή να γίνει κάποια αλλαγή στο ρόστερ, αυτή φυσικά θα αφορά τα γκαρντ. Την ώρα που γράφονται τούτες εδώ οι λέξεις από τον Ολυμπιακό αυτό που έβγαινε προς τα έξω είναι ότι δεν υπάρχει σκοπός να γίνει κάποια αλλαγή. Ωστόσο οι τελευταίες επιλογές του Κεστούτις Κεμζούρα δείχνουν ότι ο Κέβιν Πάντερ μάλλον θα αποχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά.

Η διοίκηση έχει ανοίξει τις κεραίες της και δεν θα πει όχι σε περίπτωση που βρεθεί ένας γκαρντ με χαρακτηριστικά που δεν έχουν οι υπόλοιποι. Το ότι ο Ολυμπιακός χρειάζεται ενίσχυση είναι κάτι που βλέπουν όλοι όσοι παρακολουθούν την ομάδα φέτος. Λέγεται ότι ήδη έχουν προκριθεί τα ονόματα δύο παικτών που έχουν προταθεί.

Δεν αποκλείεται λοιπόν με το νέο έτος να δούμε και νέο παίκτη στην ομάδα του Πειραιά.