Ολυμπιακός: Πολύ σκληρός για να πεθάνει!

Η ομάδα που αρνείται να χάσει, επέστρεψε και είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει! Τα μεγάλα σουτ, η «δαγκωνιά» στον λαιμό στην παράταση και η «αγία τριάδα» του Ολυμπιακού. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Πολύ σκληρός για να πεθάνει!

Λίγο μετά το τέλος της αναμέτρησης κόντρα στη Χίμκι στο ΣΕΦ, ο Αντώνης Κόνιαρης δήλωσε συγκινημένος από τον τρόπο που έκανε το εντυπωσιακό come-back ο Ολυμπιακός προς το τέλος της κανονικής διάρκειας του παιχνιδιού. Βλέπετε, ήταν 16 στα 17 όταν παρακολουθούσε αποσβολωμένος τους Πειραιώτες να αναδεικνύονται πρωταθλητές στην EuroLeague το 2012 και το 2013, κατακτώντας τα τρόπαια με επικές ανατροπές κόντρα σε ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ αντίστοιχα.

Επτά χρόνια μετά, βλέπει τον εαυτό του να παίζει για πρώτη φορά στη κορυφαία διοργάνωση. Να ξεκινά στη βασική πεντάδα αυτής της ομάδας, να παίζει δίπλα στους Βασίλη Σπανούλη, Γιώργο Πρίντεζη και Κώστα Παπανικολάου και να βιώνει μαζί τους μία από τις πολλές μεγάλες νίκες με συναρπαστικές ανατροπές που μας έχει χαρίσει αυτή η παρέα μέσα σε αυτή την δεκαετία. Εδώ σχεδόν συγκινηθήκαμε και εμείς, οι ρεπόρτερ αυτής της ομάδας, που παρακολουθούμε από την αρχή τα κατορθώματα της. Γιατί τον τελευταίο χρόνο είχαμε σχεδόν ξεχάσει να βλέπουμε τον Ολυμπιακό να μάχεται με αυταπάρνηση και να παλεύει μέχρι το τέλος, μη δείχνοντας καταδικασμένος. Η ομάδα θύμισε παλιές και καλές εποχές, εμφανίζοντας στοιχεία που την έφεραν στην ελίτ της EuroLeague.

Η ομάδα που αρνείται να χάσει

Η ομάδα που αρνείται να χάσει, που πεισμώνει, που δεν τα παρατάει ποτέ, νιώθοντας ο εαυτός της όταν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, επέστρεψε! Με ένα τρομερό come-back, βγαλμένο από τα πρόσφατα περήφανα περασμένα χρόνια της, στα οποία αποτέλεσε τον φόβο και τον τρόμο ολόκληρης της Ευρώπης, χτίζοντας τον μύθο της. Οι «συμμορίτες» του Πειραιά έχουν αλλάξει, εν μέρει έχουν μεγαλώσει, αλλά συνεχίζουν να έχουν μεγάλη καρδιά και έστειλαν μήνυμα σε όλην την EuroLeague πως είναι πολύ σκληροί για να πεθάνουν. Γιατί για... τελειωμένους τους είχαμε όταν η Χίμκι προηγήθηκε με +9 (85-94) στο 1'24'' πριν τη λήξη. Όμως, κάπου εκεί, μίλησε το περήφανο dna αυτής της παρέας. Το ένστικτο επιβίωσης της, το μαχητικό της πνεύμα, η νοοτροπία νικητή, αλλά και οι σπουδαίες προσωπικότητές παικτών που διαθέτει, με αποτέλεσμα να απαντήσει με ένα επί μέρους σκορ 11-2, στέλνοντας το ματς στην παράταση. Απίθανα πράγματα, τεράστια ψυχικά αποθέματα.

Πέρα από τις τακτικές και τα συστήματα, είναι μεγάλο κέρδος για τον Ολυμπιακό όχι μόνο η νίκη, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ήρθε. Πολύτιμη ψυχολογική τόνωση ενόψει της συνέχειας, η οποία ενισχύει την αυτοπεποίθηση, αλλά και το πληγωμένο ηθικό αυτής της ομάδας, η οποία έζησε πολλά και διάφορα μέσα στο ταλαιπωρημένο 2019. Άλλες φορές μέσα στη χρονιά, σε παρόμοιες περιπτώσεις, οι "ερυθρόλευκοι" συνήθιζαν να παρατούν τα παιχνίδια, να αποδέχονται την μοίρα τους και να καταρρέουν. Τώρα όμως, έβγαλαν αντίδραση, θυμό, αποφασιστικότητα και έφεραν τα πάνω-κάτω, λειτουργώντας ενωμένοι, σαν μία "γροθιά", με την νοοτροπία "όλοι για έναν και ένας για όλους", όπως γράφει εδώ και χρόνια το περίφημο μότο της ομάδας μέσα στα αποδυτήρια. To περίφημο "ερυθρόλευκο" τσουνάμι αντίδρασης έκανε σμπαράλια την Χίμκι.

Τα μεγάλα σουτ και η «δαγκωνιά» στην παράταση

Στο διάστημα της ανατροπής, στο τελευταίο λεπτό, ο Ολυμπιακός έβαλε τρία σερί τρίποντα με τους Πρίντεζη, Πολ και Σπανούλη. Ο πρώτος είχε 1/5 σουτ πίσω από τα 6.75 μέτρα στο ματς και ο δεύτερος 1/7, αλλά αμφότεροι έβαλαν εκείνο όταν η μπάλα... έκαιγε! Τέτοια σουτ δείχνουν χαρακτήρα και σφυρηλατούν νοοτροπίες νικητή. Και αν ο Πρίντεζης το έχει αποδείξει πολλάκις στο παρελθόν, το γεγονός είναι κέρδος για τον Πολ ενόψει της συνέχειας, ο οποίος νωρίτερα με αυτοθυσία έβγαλε και καθοριστική άμυνα.

Για τον αρχηγό των Πειραιωτών τι να πούμε; Είναι τόσα πολλά τα μεγάλα και καθοριστικά τρίποντα στα οποία και έχει ευστοχήσει στην λαμπρή καριέρα του, κάνοντας την διαφορά για την ομάδα του. Το έκανε ξανά κόντρα στην Χίμκι, δείχνοντας πως και στα 37 του συνεχίζει να έχει την κλάση, την ποιότητα, τον χαρακτήρα, την ηγετική φυσιογνωμία, αλλά και την νοοτροπία του νικητή ώστε να κρίνει την εξέλιξη των παιχνιδιών. Έκανε το σκριν ο Παπανικολάου, ο Σβεντ τον... έχασε και αυτά τα δύο δευτερόλεπτα ήταν υπέρ αρκετά για τον «εκτελεστή», ο οποίος με κρύο αίμα, δίχως δεύτερη σκέψη, "πυροβόλησε" από τα 8 μέτρα, στέλνοντας το ματς στην παράταση.

Και αν στον έξτρα χρόνο κόντρα στην Ζενίτ στο ΣΕΦ δεν είχε ενέργεια, μένοντας χωρίς δυνάμεις, γνωρίζοντας την ήττα στο τέλος, αυτή την φορά κόντρα στην Χίμκι έδειξε τα... δόντια του! "Δάγκωσε" από τον λαιμό τους Ρώσους και δεν τους άφησαν να πάρουν... ανάσα. Φάνηκε και από το γεγονός πως το σκορ στο πεντάλεπτο έγραψε 13-2 (!) με τους φιλοξενούμενους να πετυχαίνουν μόλις ένα καλάθι! Εδώ, ο Ολυμπιακός έδειξε την τεράστια «δίψα» του για τη νίκη, μη δείχνοντας έλεος στον αντίπαλο του, τον οποίο και έβγαλε με συνοπτικές διαδικασίες νοκ-άουτ στη παράταση. Και με ωραίο μπάσκετ! Με πιεστικές άμυνες, αναγκάζοντας τους φιλοξενούμενους να υποπίπτουν σε λάθη. Με υπέροχη κυκλοφορία της μπάλας, με εντυπωσιακά καρφώματα ύστερα από έξυπνες συνεργασίες μεταξύ των παικτών και με μεγάλα σουτ από την περιφέρεια.

Η "αγία τριάδα" και η οκτάδα

Ο Βασίλης Σπανούλης όχι μόνο φάνηκε ανεπηρέαστος από τον πρόσφατο τραυματισμό που αντιμετώπισε, αλλά απέδειξε για ακόμη μία φορά πως βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση το τελευταίο διάστημα. Το πρώτο του φετινό νταμπλ-νταμπλ κόντρα στην Χίμκι, μετρώντας 18 πόντους και 10 ασίστ, συνεισφέροντας και πάλι τα μέγιστα σε σκορ και δημιουργία. Στα τρία τελευταία παιχνίδια του με τον Ολυμπιακό έχει 16.6 πόντους και 6.6 ασίστ. Ο Γιώργος Πρίντεζης είχε ανάγκη αυτή την σπουδαία παρουσία κόντρα στην Χίμκι, γιατί το τελευταίο διάστημα κολυμπούσε σε... ρηχά νερά. Πρώτος σκόρερ των Πειραιωτών με 26 πόντους, αλλά και με 7 ριμπάουντ. Πήρε πρωτοβουλίες (11/15 δίποντα), έκανε το βήμα μπροστά, ηγήθηκε της προσπάθειας όταν έπρεπε και έβγαλε μεγάλο πείσμα και θέληση στα δύσκολα.

Ήταν πολύ όμορφο αυτό που είπε ο Κεστούτις Κεμζούρα για τον Κώστα Παπανικολάου στη συνέντευξη Τύπου: «Μετά το τέλος του αγώνα του είπα πως όταν παίζεις έτσι καλά, ο Ολυμπιακός είναι αδύνατον να χάσει. Δεν είναι μόνο η καλή του εμφάνιση, αλλά και το γεγονός πως κατά την διάρκεια του αγώνα μας κράτησε ενωμένους». Το έχουμε τονίσει πολλάκις πως είναι παίκτης-βαρόμετρο για τους "ερυθρόλευκους" και όποτε παίζει σύμφωνα με το ταλέντο και τις δυνατότητές του, αυτόματα ανεβάζει το επίπεδο της ομάδας. Με το χαρακτηριστικό του πάθος και την ενέργεια του, παρασέρνει και τους συμπαίκτες του. Μέτρησε 18 πόντους, έβαλε μεγάλα τρίποντα (4/8), πήρε 6 ριμπάουντ και έδωσε 2 ασίστ, σε μία ακόμη γεμάτη εμφάνιση. «Σε βλέπουμε ως τον επόμενο αρχηγό και ηγέτη του Ολυμπιακού» του τόνισαν οι Αγγελόπουλοι όταν ανανέωσε. Ώρα να το καταλάβει, να το εμπεδώσει και να το κάνει πράξη! Ζητούμενο; Να σταθεροποιήσει την απόδοση του και να δώσει τέλος στα σκαμπανεβάσματα.

Ο Ολυμπιακός, πλέον, βρίσκεται στην 9η θέση της κατάταξης με ρεκόρ 6-8 και παραμένει ζωντανός στο κυνήγι της πρόκρισης στα προημιτελικά. Σε αντίθετη περίπτωση, όχι μόνο η Χίμκι θα ξέφευγε, αλλά θα έχανε και σημαντικό έδαφος για να πετύχει τον στόχο του. Πλέον, με «διπλό» στο Βελιγράδι επί του Ερυθρού Αστέρα την Παρασκευή θα κάνει γερό μπάσιμο για την είσοδο του στα πλέι-οφς. Ανταποκρίθηκε στο «πρέπει» του πρώτου αγώνα, αλλά ο βασικός στόχος είναι το «δύο στα δύο» μέσα στην «διαβολοβδομάδα». Γιατί μετά ακολουθούν μάχες με Μπαρτσελόνα (εκτός) και με Φενέρμπαχτσε στο ΣΕΦ.