Ολυμπιακός: Στη Μαδρίτη όπως στη... Μόσχα

O Oλυμπιακός δεν είναι το φαβορί στη Μαδρίτη, όπως δεν ήταν και κόντρα στη ΤΣΣΚΑ όταν... άλωσε την Μόσχα. Αυτά θα προσέξουν οι Πειραιώτες, η μάχη μεταξύ Μιλουτίνοφ-Ταβάρες και η ώρα του Ρότσεστι. 

Ολυμπιακός: Στη Μαδρίτη όπως στη... Μόσχα

Όταν βγαίνει το καλεντάρι της Ευρωλίγκας με τους αγώνες του πρωταθλήματος, υπάρχουν παιχνίδια στα οποία οι άνθρωποι των «ερυθρολεύκων» ξέρουν πως το πιθανότερο σενάριο είναι να μην κερδίσουν. Οι λεγόμενες ήττες «εντός προγράμματος».

O Ολυμπιακός, λοιπόν, απόψε το βράδυ (22:00, Νοvasports 2), θα δώσει ένα από αυτά τα παιχνίδια κόντρα στη Ρεάλ στη Μαδρίτη. Μία από τις καλύτερες, αλλά και από τις πιο σταθερές ομάδες της δεκαετίας στη διοργάνωση, διαθέτοντας εδώ και χρόνια τον ίδιο προπονητή (o Πάμπλο Λάσαο βρίσκεται στη θέση του από το 2011), αλλά και έναν σπουδαίο βασικό κορμό παικτών (Ρέγες, Γιουλ, Φερνάντεθ, Καμπάτσο, Τόμπκινς, Τέιλορ, Κάρολ, Ταβάρες, Κοζέρ), με αποτέλεσμα οι μπασκετμπολίστες της ισπανικής ομάδας να συνεννοούνται με κλειστά τα μάτια. Με σχεδόν το ίδιο υλικό, άλλωστε, (συν τον εκπληκτικό Λούκα Ντόντσιτς που πλέον διαπρέπει στο ΝΒΑ) αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Βελιγράδι το 2018.

Το αήττητο της Ρεάλ στη Μαδρίτη

Η Ρεάλ φέτος διαθέτει μία από τις πιο ισχυρές έδρες της διοργάνωσης, έχοντας επικρατήσει απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους. Έχει «επτά στα επτά» στη Μαδρίτη, μετρώντας νίκες απέναντι στις Φενέρμπαχτσε, Μακάμπι, Άλμπα, Μπαρτσελόνα, Χίμκι, ΤΣΣΚΑ και Βαλένθια. Θα μπορέσει, λοιπόν, αυτός ο Ολυμπιακός να κοιτάξει στα ίσα την «Βασίλισσα», η οποία έχει το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ στην Ευρωλίγκα με 9-3; Αν μιλούσαμε για τους Πειραιώτες περασμένων εβδομάδων, θα λέγαμε πως δεν έχουν τύχη. Αυτοί οι «ερυθρόλευκοι» όμως, με το αναγεννημένο πρόσωπο που έχουν δείξει τις τελευταίες πέντε αγωνιστικές, σαφώς και μπορούν να κοντράρουν στα ίσα το συγκρότημα του Πάμπλο Λάσο και να διεκδικήσουν το «διπλό».

Σκοράρει συνεχώς πάνω από 82 πόντους

Αφήνοντας τις εφιαλτικές εμφανίσεις κόντρα σε Εφές και Μακάμπι στο ΣΕΦ, από το παιχνίδι κόντρα στη Ζαλγκίρις και μετά, οι παίκτες του Κεστούτις Κεμζούρα και μετά έχουν ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοση τους. Έχουν τρεις νίκες σε πέντε ματς, χάνοντας στις λεπτομέρειες από την Μπάγερν και στη παράταση από τον Παναθηναϊκό. Παράλληλα, σε αυτό το διάστημα, έχουν βελτιώσει αρκετά την στατιστική τους, δείγμα της αγωνιστικής ανάτασης της ομάδας σχεδόν σε όλα τα επίπεδα. Σκοράρουν συνεχώς πάνω από 82 πόντους, έχοντας μέσο όρο 89.6 (!) στην επίθεση, ενώ στις ασίστ ανέβηκαν στις 17.2 ανά παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός έχει αρχίσει να «δένει» σαν σύνολο, έχει βρει ρυθμό, έχει αποκτήσει χημεία, οι παίκτες έχουν βρει τον ρόλο τους και οι τελευταίες εξαιρετικές τους εμφανίσεις, έχουν γεμίσει με αυτοπεποίθηση τους «ερυθρόλευκους».

Να βάλει «Stop» στο τρανζίσιον της Ρεάλ

Οι Πειραιώτες, βέβαια, θα πρέπει να δώσουν μεγάλη έμφαση στην άμυνα τους. Στόχος τους να κόψουν τον γρήγορο ρυθμό των Ισπανών και το γεγονός πως αρέσκονται να βγάζουν εύκολα αιφνιδιασμούς. Αν πατήσουν… γκάζι, γίνονται ισοπεδωτικοί. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η Ρεάλ διαθέτει την καλύτερη επίθεση στη διοργάνωση, έχοντας μέσο όρο 85.8 πόντους, ενώ είναι δεύτερη (με 19.0 ασίστ) στο κομμάτι της δημιουργίας. Αν το ματς πάει σε πολλές κατοχές και οι Μαδριλένοι ανεβάσουν από νωρίς σε υψηλό βαθμό τον δείκτη του σκορ, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν για τους «ερυθρόλευκους».

Όταν... άλωσε την Μόσχα

Oδηγός για τον Ολυμπιακό, όμως, είναι το ματς στη Μόσχα, όταν σημείωσαν μία τεράστια νίκη απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης ΤΣΣΚΑ. Σε εκείνο το ματς είχαν κάνει το βήμα μπροστά οι Κέβιν Πάντερ (16 πόντοι, 5/9 δίποντα) και Μπράντον Πολ (20 πόντοι, 3/5 δίποντα, 2/5 τρίποντα) και το σίγουρο είναι πως οι «ερυθρόλευκοι» θα χρειαστούν στην Μαδρίτη την ικανότητά τους στο σκοράρισμα. Ο Κέβιν Πάντερ, μάλιστα, θα επιστρέψει στη δωδεκάδα των «ερυθρολεύκων» (είχε μείνει εκτός από το ΟΑΚΑ) και αναμφίβολα, με την απόδοσή του, θα επιχειρήσει να δείξει πως έχει θέση μέσα σε αυτή.

Μιλουτίνοφ εναντίον Ταβάρες

Η πιο σημαντική μονομαχία στο παιχνίδι, αυτή που θα αναμένουν άπαντες με ενδιαφέρον, θα είναι η κόντρα «δεινοσαύρων» μέσα στη ρακέτα. Ο κατά γενική ομολογία κορυφαίος σέντερ της EuroLeague, Νίκολα Μιλουτίνοφ, θα αντιμετωπίσει τον θηριώδη ύψους 2.21 Έντι Ταβάρες, ο οποίος έχει βελτιώσει κατακόρυφα την απόδοση του την τελευταία διετία.

Ο Σέρβος σέντερ βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση (10.8 πόντοι, 66.7% δίποντα, 9.8 ριμπάουντ), ερχόμενος από δύο σερί νταμπλ-νταμπλ στην Ευρωλίγκα (13 πόντοι-11 ριμπάουντ με Αρμάνι, 14 πόντοι-10 ριμπάουντ με Παναθηναϊκό), αλλά το σίγουρο είναι πως θα αντιμετωπίσει έναν ψηλό πρόκληση στη μάχη της Μαδρίτης, ο οποίος ξέρει να αξιοποιεί τα μακριά του χέρια σε άμυνα και επίθεση (5.8 πόντοι, 72.1% δίποντα, 5.9 ριμπάουντ, 2.0 μπλοκ). Πίσω από τον Νίκολα Μιλουτίνοφ υπάρχει ο Γουίλι Ριντ, ο οποίος έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του, ενώ η εναλλακτική λύση μετά τον Έντι Ταβάρες, για την Ρεάλ είναι ο (αθλητικός) Τζόρνταν Μίκι (8.6 πόντοι, 4.5 ριμπάουντ).

Έτοιμος ο Ρότσεστι για το βήμα μπροστά

O Κεστούτις Κεμζούρα στις δηλώσεις τόνισε πως από την στιγμή που θα απουσιάσει ο Βασίλης Σπανούλης, θα πρέπει οι υπόλοιποι γκαρντ του Ολυμπιακού να κάνουν το βήμα μπροστά. Δεν κατονόμασε κάποιον συγκεκριμένα, αλλά είναι δεδομένο πως το μυαλό του πρώτα απ’ όλους, θα πήγε στον Τέιλορ Ρότσεστι. Διότι μετά τον αρχηγό των «ερυθρολεύκων», είναι ο αμέσως επόμενος παίκτης με υψηλό βαθμό ποιότητας και ικανότητας σε σκορ και δημιουργία. Έχουν κοινά αγωνιστικά χαρακτηριστικά και για αυτόν τον λόγο ο Λιθουανός τεχνικός συνηθίζει να μοιράζει τον χρόνο συμμετοχής μεταξύ τους. Ο 33χρονος Αμερικανός γκαρντ, λοιπόν, έχει μιλήσει με τον προπονητή του και ξέρει πως απέναντι στην Ρεάλ θα κληθεί να καλύψει και το κενό του Βασίλη Σπανούλη. Κύριο ζητούμενο; Να συνεισφέρει στο οργανωτικό κομμάτι και να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του. Έχει ικανότητα στη πάσα, ξέρει να διαβάζει το παιχνίδι του αντιπάλου, είναι λειτουργικός στο πικ-εν-ρολ και αν βρεθεί σε καλή μέρα, μπορεί να κάνει την διαφορά από την θέση του πλέι-μέικερ. Τώρα, καλείται να… αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά.