Ολυμπιακός: Στην Ευρώπη έχει τον τρόπο του στο ΟΑΚΑ

Τις τελευταίες τρεις σεζόν, στη κανονική διάρκεια της EuroLeague, ο Ολυμπιακός αριθμεί δύο νίκες στην έδρα του Παναθηναϊκού. Όταν «καθάρισαν» Σπανούλης-Πρίντεζης και ο Ρόμπερτς. 

Ολυμπιακός: Στην Ευρώπη έχει τον τρόπο του στο ΟΑΚΑ

2016-17: "Καθάρισαν" οι "Διόσκουροι"

Από την σεζόν 2016-17, στην οποία η Ευρωλίγκα άλλαξε το σύστημα διεξαγωγής της διοργάνωσης, μετατρέποντας το σε κανονικό πρωτάθλημα με αγωνιστικές, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν συναντηθεί τρεις φορές, τόσο στο ΟΑΚΑ, όσο και στο ΣΕΦ. Μάλιστα, με τους "πράσινους" γηπεδούχους, η παράδοση είναι υπέρ των "ερυθρολεύκων", οι οποίοι έχουν βρει τον τρόπο τους να επικρατούν εκτός έδρας απέναντι στον "αιώνιο" τους αντίπαλο, δείχνοντας χαρακτήρα σε κρίσιμες στιγμές. Συγκεκριμένα, σε τρία ματς, έχουν δύο νίκες στο κλειστό του Αμαρουσίου.

Στις 18 Νοεμβρίου του 2016 είχαν επικρατήσει με σκορ 77-79, σε ένα ματς που κρίθηκε στη τελευταία φάση της αναμέτρησης. Με το σκορ στο 77-76, στα τρία δευτερόλεπτα πριν το τέλος του παιχνιδιού, έβαλαν την... σφραγίδα τους οι "Διόσκουροι" των Πειραιωτών. Σε μία συνεργασία που έχει αφήσει το στίγμα της μέσα στη δεκαετία στα ευρωπαϊκά γήπεδα, ο Βασίλης Σπανούλης έδωσε μία έξοχη ασίστ στον Γιώργο Πρίντεζη, ο οποίος με ψυχραιμία τέλειωσε άψογα την φάση, κερδίζοντας μάλιστα γκολ-φάουλ. Ακολούθως ευστόχησε και στη βολή, με τον Ολυμπιακό του Γιάννη Σφαιρόπολου να φτάνει σε ένα παλικαρίσιο "διπλό" με σκορ 77-79 μέσα στο ΟΑΚΑ.

Ο αρχηγός της ομάδας, Βασίλης Σπανούλης, πραγματοποίησε καταπληκτική εμφάνιση και ήταν ο MVP των "ερυθρολεύκων" σε εκείνο το ματς, δίνοντας τεράστια ώθηση σε σκορ και δημιουργία, μετρώντας 22 πόντους (3/5 δίποντα, 4/6 τρίποντα, 4/5 βολές) και 8 ασίστ, σε 27 λεπτά συμμετοχής.

Άξιος συμπαραστάτης του ο Γιώργος Πρίντεζης. Όχι μόνο έβαλε το "καυτό" σουτ που έκρινε το ματς, αλλά μέτρησε και 16 πόντους (6/8 δίποντα) στον αγώνα. Ήταν γενικότερα μία εξαιρετική αγωνιστική χρονιά εκείνη για τους "ερυθρόλευκους", καθώς στο τέλος έφτασαν έως και τον τελικό της Ευρωλίγκας, χάνοντας στο τέλος το τρόπαιο από την (οικοδέσποινα) Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη.

2017-18: Ο Ρόμπερτς έβαλε την... σφραγίδα του

Την επόμενη σεζόν (2017-18), Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός συναντήθηκαν ξανά στο ΟΑΚΑ. Οι "ερυθρόλευκοι" πατούσαν καλύτερα στο παρκέ, από την αρχή έως και το τέλος της αναμέτρησης, φτάνοντας μάλιστα και στο +12 (50-62) στο 30'. Στη τελευταία περίοδο, όμως, οι γηπεδούχοι αντέδρασαν. Μέτρησαν επί μέρους σκορ 21-9 και κατάφεραν στείλουν το ματς στη παράταση (72-72).

Στον έξτρα χρόνο, όμως, οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου έκαναν το βήμα μπροστά, έδειξαν χαρακτήρα, έβαλαν μεγάλα σουτ και έφτασαν σε δεύτερο σερί "διπλό" μέσα στην έδρα των "πρασίνων", επικρατώντας με σκορ 85-87. Και αν την προηγούμενη σεζόν ήταν ο Γιώργος Πρίντεζης που καθόρισε το ματς με το καθοριστικό σουτ στο οποίο ευστόχησε, σε εκείνο το ματς έβαλε την "σφραγίδα" του ο Μπράιαν Ρόμπερτς.

Με το σκορ στο 82-81, ο Αμερικανός γκαρντ ευστόχησε σε ένα "καυτό" τρίποντο, διαμορφώνοντας το 82-84 ένα λεπτό πριν το τέλος της αναμέτρησης. Ακολούθως, μάλιστα, έβαλε και δύο κρίσιμες βολές, με τους Πειραιώτες να παίρνουν ένα ακόμη "διπλό" μέσα στο ΟΑΚΑ με σκορ 85-87. Ο Μπράιαν Ρόμπετς ήταν γενικότερα ο μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης, καθώς πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση, κάνοντας το βήμα μπροστά, ευστοχώντας σε πολύτιμα σουτ από την περιφέρεια. Σε 20 λεπτά συμμετοχής μέτρησε 18 πόντους με 4/4 τρίποντα. Άξιος συμπαραστάτης του και πάλι ο Γιώργος Πρίντεζης, με 15 πόντους και 6 ριμπάουντ.

2018-19: Λεκαβίτσιους: Ο απρόσμενος ήρωας

Την σεζόν 2018-2019, ο Ολυμπιακός έδειχνε έτοιμος και ικανός να σημειώσει το τρίτο του συνεχόμενο "διπλό" μέσα στο ΟΑΚΑ. Οι "ερυθρόλευκοι" του Ντέιβιντ Μπλατ προηγήθηκαν στο ημίχρονο με σκορ 41-48, δείχνοντας πως πατούν καλύτερα στο γήπεδο. Οι "πράσινοι", όμως, αντέδρασαν εντυπωσιακά στο δεύτερο ημίχρονο. Σημείωσαν 52 (!) πόντους, βρίσκοντας στο πρόσωπο του Λούκας Λεκαβίτσιους έναν... απρόσμενο ήρωα!

Ο Λιθουανός γκαρντ μέτρησε 17 πόντους (4/6 δίποντα, 3/7 τρίποντα), βάζοντας πολύτιμα σουτ, κάνοντας την διαφορά για το "τριφύλλι", οδηγώντας το στη νίκη με 93-80. Από τους Πειραιώτες, πραγματοποίησε καταπληκτική εμφάνιση ο Γιώργος Πρίντεζης, ο οποίος ήταν ασταμάτητος στο "ζωγραφιστό". Σε 30 λεπτά συμμετοχής μέτρησε 26 πόντους (9/10 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 5/6 βολές), 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Αξιοσημείωτη και η παρουσία του "καυτού" Γιάνις Τίμα από την περιφέρεια. Τέλειωσε το ματς έχοντας 17 πόντους με 5/6 τρίποντα.