Με «διπλό» στο ΟΑΚΑ φέρνει τα πάνω-κάτω

Στον Πειραιά κρατούν χαμηλούς τόνους, αλλά ξέρουν πως με ενδεχόμενο «διπλό» στο ΟΑΚΑ, θα ανατρέψουν το κλίμα, δίνοντας απαντήσεις σε όλα τα επίπεδα.

Με «διπλό» στο ΟΑΚΑ φέρνει τα πάνω-κάτω

O Oλυμπιακός έχει ξεκινήσει την προετοιμασία του για το μεγάλο παιχνίδι της Παρασκευής (6/12, 21:30), στο οποίο θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, για την 12η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ομάδων, ύστερα από τον περίφημο επεισοδιακό ημιτελικό Κυπέλλου στο ίδιο γήπεδο τον περασμένο Φλεβάρη, όταν και οι «ερυθρόλευκοι» αποχώρησαν από την έδρα των «πρασίνων», όντας δυσαρεστημένοι από την διαιτησία της αναμέτρησης.

Μία κίνηση που έφερε μία μεγάλη σειρά αλλαγών και εξελίξεων στο ελληνικό μπάσκετ. Τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο Παναθηναϊκός, βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση το τελευταίο διάστημα. Οι «πράσινοι» μετρούν ένα σερί τριών σερί νικών (με ρεκόρ 7-4), έχοντας επικρατήσει απέναντι σε Ζαλγκίρις, Μπάγερν και Μπασκόνια, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» μετρούν τρία θετικά αποτελέσματα (με Ζαλγκίρις, Άλμπα, Αρμάνι Μιλάνο) τις τελευταίες τέσσερις αγωνιστικές.

Στη θεωρία, το συγκρότημα του Ρικ Πιτίνο είναι το φαβορί της αναμέτρησης. Τόσο γιατί παίζει στην έδρα του, όσο και πως δείχνει να πατάει καλύτερα στο γήπεδο, έχοντας υψηλότερο βαθμό χημείας και ομοιογένειας, καθώς δεν έχει ιδιαίτερες αλλαγές στο ρόστερ του σε σχέση με πέρσι. Αν μιλούσαμε πριν ένα μήνα για το συγκεκριμένο ματς, το «τριφύλλι» θα είχε ξεκάθαρα τον πρώτο λόγο στο ματς. Όμως, η αγωνιστική άνοδος που έχουν επιδείξει οι Πειραιώτες τις τελευταίες εβδομάδες, έχοντας βελτιωθεί σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού τους, δίνουν ελπίδες πως οι «ερυθρόλευκοι» έχουν τις πιθανοτητές τους ώστε να πάρουν το «διπλό» στο ΟΑΚΑ.

Ο Ολυμπιακός έχει βρει ρυθμό στην επίθεση

Η αγωνιστική του βελτίωση, αλλά και η υψηλή του απόδοση στις τελευταίες αγωνιστικές, πιστοποιείται περίτρανα και στη στατιστική κατηγορία. Στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια της ομάδας, οι παίκτες του Κεστούτις Κεμζούρα έχουν βρει ρυθμό στην επίθεση. Είναι χαρακτηριστικό πως έχουν ανεβάσει τον μέσο όρο τους στους 88.7 πόντους, αφήνοντας πίσω τους την μίζερη δυσκολία στο να ξεπεράσουν τους 70 πόντους. Τεράστια αλλαγή προς το καλύτερο, καθώς μέχρι και πριν την «διαβολοβδομάδα» στη Γερμανία, διέθεταν την χειρότερη επίθεση στη διοργάνωση, με μόλις 71.7 πόντους. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν αρχίσει να βάζουν μεγάλα σουτ από την περιφέρεια, τρέχουν περισσότερο στο ανοιχτό γήπεδο, τελειώνουν αιφνιδιασμούς, παρουσιάζονται περισσότερο αποτελεσματικοί κοντά στο καλάθι και βγάζουν περισσότερες συνεργασίες στο παρκέ, δείγμα πως σιγά-σιγά αποκτούν την επιθυμητή χημεία μεταξύ τους. Σημείωσαν 83 κόντρα στη Ζαλγκίρις, 99 με αντίπαλο στην Άλμπα, 82 εναντίον της Μπάγερν και 91 απέναντι στην Αρμάνι Μιλάνο.

Στο μεγάλο λιμάνι θα πάνε στο ΟΑΚΑ σεμνά και ταπεινά, δίχως διθυράμβους και μεγάλα λόγια. Το αντιμετωπίζουν σαν ένα παιχνίδι στο οποίο θέλουν και θα πάνε για τη νίκη, ώστε να συνεχίσουν το νικηφόρο τους σερί στη διοργάνωση, ανεβαίνοντας ακόμη ψηλότερα στη κατάταξη της Ευρωλίγκας. Θέλουν να μην τους επηρεάσει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η οποία με τους «μηχανισμούς» της βρήκε και πάλι τρόπο να ταράξει τα νερά λίγο πριν ένα «αιώνιο» ντέρμπι με το θέμα της Εθνικής και των διεθνών του Ολυμπιακού.

Όμως, άπαντες στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο ξέρουν πως πρόκειται και για… κάτι παραπάνω από ένα απλό παιχνίδι Ευρωλίγκας. Το ηθικό είναι ανεβασμένο. Οι Πειραιώτες έχουν ενισχύσει την αυτοπεποίθηση τους, έχουν φτιάξει την ψυχολογία τους και κυρίως οι παίκτες έχουν αρχίσει να αποκτούν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, όχι μόνο για τις δυνατότητές τους, αλλά κυρίως για τους συμπαίκτες τους. Το κλίμα στην ομάδα είναι ενωτικό, υπάρχει συσπείρωση.

Το 2019 ήταν και είναι μία ζόρικη σεζόν για τους Πειραιώτες, τόσο για εξωαγωνιστικά, όσο και για αγωνιστικά θέματα. Η δεκαετία αυτή τους ανήκει στην Ευρώπη, είναι η πιο πετυχημένη ομάδα (2 κατακτήσεις Ευρωλίγκας, 5 συμμετοχές σε τελικούς, 2010, 2012, 2013, 2015, 2017), αλλά η τελευταία χρονιά τους έχει ταλαιπωρήσει. Έχουν, όμως, μπροστά τους μία μεγάλη ευκαιρία να φέρουν τα πάνω-κάτω! Αγωνιστικά, ηθικά, επικοινωνιακά και όπως θέλετε. Να κρατήσουμε την δήλωση του Κεστούτις Κεμζούρα ενόψει ΟΑΚΑ: «Δεν μπορώ να υποσχεθώ πως θα νικήσουμε. Μπορώ όμως να υποσχεθώ πως θα παλέψουμε από την αρχή μέχρι το τέλος».

Το «κλειδί» η άμυνα και ο «Παπ» πάνω στον Καλάθη

Ένα από τα πιο δυνατά στοιχεία στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού, είναι η αποτελεσματικότητά του στην επίθεση. Οι «πράσινοι» έχουν μέσο όρο 88.4 πόντους και διαθέτουν την παραγωγική ομάδα σε αυτόν τον τομέα στην Ευρωλίγκα. Παράλληλα, είναι δεύτεροι και στις ασίστ με 19.1 τελικές πάσες. Ο Ολυμπιακός είναι πλέον 10ος με 77.9 πόντους. Στόχος των «ερυθρολεύκων» θα είναι να βγάλουν σκληράδα στα μετόπισθεν και να σταματήσουν τον γρήγορο ρυθμό των «πρασίνων», ρίχνοντάς τους στο σκοράρισμα κάτω από τους 80 πόντους. Όταν το έκαναν πράξη Αρμάνι και Βιλερμπάν, πήραν τη νίκη απέναντι στο «τριφύλλι».

Ζητούμενο; Η πίεση πάνω στη μπάλα και κυρίως στον «εγκέφαλο» του Παναθηναϊκού, Νικ Καλάθη. Έχει 9.1 ασίστ μέσο όρο και 13.8 πόντους, με τους περισσότερους πόντους της ομάδας να περνούν από τα χέρια του. Ο Αντώνης Κόνιαρης αναμένεται να είναι ο παίκτης που θα αναλάβει αρχικά το μαρκάρισμα του, καθώς διαθέτει αμυντικές ικανότητες, αλλά πάνω στον διεθνή γκαρντ του «τριφυλλιού» θα πέσει και ο Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση.

Με το μεγαλύτερο σε όγκο κορμί του, αλλά και με την ενέργεια που ξέρει να βγάζει στο παρκέ, θα επιχειρήσει να τον «βραχυκυκλώσει», ώστε να τον αναγκάσει να υποπέσει σε περισσότερο λάθη. Θα έχουν όμως δουλειά και οι Γιώργος Πρίντεζης, Όγκουστιν Ρούμπιτ και Σάσα Βεζένκοφ, για τον χρόνο που θα παίξουν στο «4», καθώς πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν ο Ντεσόν Τόμας (14.3 πόντοι, 5.2 ριμπάουντ), όπως και ο Τζίμερ Φριντέτ (14.1 πόντοι, 41.3% τρίποντα). Βέβαια, αρκετές φορές σε αυτά τα ματς προκύπτει και ένας «ήρωας» από το πουθενά. Πέρσι, για παράδειγμα, στο ΟΑΚΑ, είχε κάνει την «ζημιά» ο Λούκας Λεκαβίτσιους.

Η μπάλα στον Μιλουτίνοφ

Ο Σέρβος σέντερ του Ολυμπιακού πραγματοποιεί και φέτος σπουδαία σεζόν. Είναι ο κορυφαίος παίκτης των «ερυθρολεύκων» σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης, έχοντας μέσο όρο 10.5 πόντους (65.6%) δίποντα, 9.8 ριμπάουντ και 1.2 ασίστ σε 11 συμμετοχές. Μάλιστα, έχει σημειώσει πέντε νταμπλ-νταμπλ, έχοντας κυριαρχήσει κάτω από τα καλάθια. Αναμφισβήτητα, θα αποτελέσει το μεγάλο σημείο αναφορά για τους Πειραιώτες στο ΟΑΚΑ και ο Κεστούτις Κεμζούρα θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα που έχει στα χέρια του. Άλλωστε, τόσο ο Γιώργος Παπαγιάννης, όσο και ο Ίαν Βουγιούκας, ναι μεν διαθέτουν το ύψος, αλλά όχι τις ικανότητες του Νίκολα Μιλουτίνοφ ώστε να τον κοντράρουν στα ίσια.

Τα «ιδιαίτερα» στους ξένους

Ο Ολυμπιακός φέτος άλλαξε αρκετούς παίκτες στο ρόστερ του. Σχεδόν όλους τους ξένους, με εξαίρεση τον Νίκολα Μιλουτίνοφ. Αυτό, λοιπόν, θα είναι το πρώτο «αιώνιο» ντέρμπι για αρκετούς παίκτες των «ερυθρολεύκων». Ο Κέβιν Πάντερ, ο Μπράντον Πολ, ο Όγκουστιν Ρούμπιτ, ο Γουέιντ Μπάλντγουϊν, ο Τέιλορ Ρότσεστι και ο Γουίλι Ριντ, θα αντιμετωπίσουν για πρώτη φορά την ατμόσφαιρα ενός αγώνα Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ. Οι συνθήκες θα είναι ιδιαίτερες, η ατμόσφαιρα εχθρική και οι… παλιοί έχουν ήδη ξεκινήσει τα φροντιστήρια στους «νέους» για το τι θα συναντήσουν, επισημαίνοντάς τους πως θα πρέπει να παρουσιαστούν πανέτοιμοι, όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά κυρίως πνευματικά.

Για παράδειγμα, πέρσι, ο Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος έμεινε δίχως σκορ σε 22 λεπτά (έχοντας 0/4 σουτ), δείχνοντας φανερά επηρεασμένος, σε αντίθεση με τον Γιάνις Τίμα που είχε πάρει... φωτιά από την περιφέρεια με 17 πόντους και 5/6 τρίποντα. Ο Ολυμπιακός πέρσι έχασε με 93-80 στην ευρωπαϊκή αναμέτρηση στο ΟΑΚΑ, με τον Γιώργο Πρίντεζη να κάνει πράγματα και θαύματα (26 πόντοι, 9/10 δίποντα, 5/6 βολές, 1/2 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ).

Πάντως, το ΟΑΚΑ στην Ευρώπη δεν… τρομάζει τους «ερυθρόλευκους». Γιατί τόσο την σεζόν 2017-18 (85-87), όσο και στην αγωνιστική χρονιά 2016-17 (77-79), οι Πειραιώτες είχαν πάρει «διπλά» στην έδρα των «πρασίνων», δείχνοντας μάλιστα πυγμή και χαρακτήρα σε αυτά τα ματς τα οποία κρίθηκαν στις λεπτομέρειες.

Αγωνία για Ριντ

Ο Γουίλι Ριντ συνέχισε το ατομικό του πρόγραμμα προπόνησης και αποθεραπείας, έχοντας στόχο να προλάβει το παιχνίδι της Παρασκευής κόντρα στον Παναθηναϊκό. Προέρχεται από θλάση στον προσαγωγό, αισθάνεται καλύτερα, αλλά οι πιθανότητές παρουσίας του στο ματς παραμένουν μοιρασμένες. Βλέπετε, ακόμη και αν έχει αναρρώσει από το πρόβλημα του, το ερώτημα είναι σε τι κατάσταση θα είναι σε θέση να παρουσιαστεί στο ΟΑΚΑ.

Υπάρχει η σκέψη μήπως θα ήταν καλύτερα να παρουσιαστούν δώδεκα ετοιμοπόλεμοι παίκτες κόντρα στον Παναθηναϊκό, προλαβαίνοντας και το ρίσκο συμμετοχής του Αμερικανού σέντερ. Στο ενδεχόμενο που απουσιάσει, όπως συνέβη και απέναντι στην Αρμάνι Μιλάνο, ο Όγκουστιν Ρούμπιτ θα μεταφερθεί στο «5» πίσω από τον Νίκολα Μιλουτίνοφ, με τον Σάσα Βεζένκοφ να παίρνει (και πάλι) ενεργή θέση στο «4».