Μα από την ΑΕΚ και τη Ζαλγκίρις;

Ο Στέφανος Λεμονίδης γράφει για τις δυο  αποτυχίες της περιόδου και παραπέμπει στο πρωτάθλημα για εξιλέωση, με αντίξοες βέβαια συνθήκες.

Μα από την ΑΕΚ και τη Ζαλγκίρις;

Aν σας έλεγαν στο ξεκίνημα της περιόδου ότι ο Ολυμπιακός θα παίξει στον τελικό του Κυπέλλου με την ΑΕΚ και στα νοκ άουτ της Ευρωλίγκα με τη Ζαλγκίρις, είμαστε σίγουροι ότι θα βγάζατε άμεσα εισιτήρια για το Βελιγράδι και θα στοιχηματίζατε μόνο στη διαφορά του σκορ, το παιχνίδι με την “Ένωση”. Κι όμως αυτές οι συναντήσεις καταλογίζονται στις κακές στιγμές του Ολυμπιακού και η εξιλέωση θα έρθει μόνο με την κατάκτηση του πρωταθλήματος, όπου παίζει με τον Παναθηναϊκό με μειονέκτημα έδρας και με δεδομένη την εχθρική διαιτησία.

O Ολυμπιακός παρουσιάστηκε στα πλέι-οφ χωρίς ενέργεια, με πολλά προβλήματα τραυματισμών, τα οποία μπορούν να δικαιολογηθούν μέχρι ενός σημείου (τραυματισμός Μιλουτίνοφ μέσα στον αγώνα). Απαράδεκτο ό,τι συνέβη με τον Πρίντεζη, που πήγε να αφαιρέσει … ένα κάλο στο μικρό δάχτυλο του ποδιού του και δεν μπορεί να περπατήσει (μολύνθηκε η πληγή), χωρίς νόημα έπαιξε ο Παπανικολάου με τον Πανιώνιο, ενώ έπρεπε να μείνει λίγο ακόμη έξω για να συνέλθει. Αποτέλεσμα να μην υπάρχει φρεσκάδα σε μια φάση, όπου όλες οι ομάδες βρίσκονται στο πικ της φόρμας τους. Ακόμη και η Ρεάλ, που είχε ανάλογους τραυματισμούς με τον Ολυμπιακό, προγραμμάτισε τον Γιουλ να παίξει στα πλέι-οφ.

Με τόσους τραυματίες, η παλικαριά και η φουστανέλα μετράνε για ένα ματς (το δεύτερο). Χρειαζόταν ρίσκο. Τόμπσον και Γουίλτζερ είδαν τον τρίτο αγώνα από τον πάγκο (ήταν εκτός δωδεκάδας) ενώ θα μπορούσαν να ξεκουραστούν Πρίντεζης και Παπανικολάου, ώστε να μπορέσουν να παίξουν στον τέταρτο αγώνα. Στον τελευταίο τελικά της σειράς, όπου ο Ολυμπιακός έδειξε το μέταλλο του, όταν όμως ήταν αργά. Και μπορεί να είναι παρηγοριά η απόδοση του στο τελευταίο δεκάλεπτο του Κάουνας, ταυτόχρονα όμως αυξάνει τη θλίψη γιατί αν είχε ετοιμοπόλεμους όλους τους παίκτες θα πήγαινε σίγουρα στο Βελιγράδι.

Είναι αποτυχία ως τώρα η πορεία του ΟΣΦΠ, αφού στο ματς με την ΑΕΚ πήγε ψυχολογικά απροετοίμαστος και με τη Ζαλγκίρις με τραυματίες, λόγω κακού προγραμματισμού.

Ο Μπράουν εξάλλου αποκτήθηκε για να ενισχύσει (θεωρητικά) την περιφέρεια, αλλά πέρασε και δεν ακούμπησε.

Σε γενικές γραμμές, ο Ολυμπιακός παγιδεύτηκε και στη γενικότερη φιλοσοφία του «έχουμε τους καλύτερους Έλληνες» και πρέπει να πάρουμε «ξένους, με ρόλο». Το καλοκαίρι, είναι κομβικής σημασίας για το πώς θα χτιστεί πλέον η ομάδα

Πάνω απ’ όλα σε αυτή τη σειρά πρέπει να βγάλουμε το καπέλο στην Ζαλγκίρις που νίκησε τον Ολυμπιακό όχι μόνο στα πλέι-οφ, αλλά και σε συνολικό επίπεδο, αν σκεφτούμε ότι το σκορ στα μεταξύ των δυο ομάδων παιχνίδια είναι 5-1! Ο Γιασικεβίτσιους με ένα ρόστερ μέτριων παικτών έφτιαξε ομάδα φάιναλ-φορ.

Τι θα γίνει τώρα; Οι Αγγελόπουλοι δεν συνηθίζουν να κάνουν σπασμωδικές κινήσεις. Εκτός απροόπτου, ο Σφαιρόπουλος θα μείνει στον πάγκο για να οδηγήσει την ομάδα στους τελικούς και θα κριθεί στη λήξη της χρονιάς.

ΥΓ: Για το κοουτσάρισμα, τις επιλογές του Σφαιρόπουλο, την τακτική που ακολούθησε, περιμένετε την ανάλυση από έναν ειδικό, τον Κώστα Σορώτο.