Oλυμπιακός: Οι «πληγές» του στην EuroLeague

Η προβληματική εικόνα στον συσχετισμό ασίστ/λάθη λόγω της έλλειψης δημιουργών, η αδυναμία στο περιφερειακό σουτ, αλλά και ο χαμηλός μέσος όρος στην επίθεση που ζορίζουν τον Ολυμπιακό. 

Oλυμπιακός: Οι «πληγές» του στην EuroLeague

Έχουμε διανύσει μόλις τρεις αγωνιστικές στην EuroLeague, αλλά οι ομάδες έχουν αρχίσει να μας δείχνουν κάποια πρώτα δείγματα γραφής τους. Τουλάχιστον τις προθέσεις τους, αλλά και μέρος των δυνατοτήτων τους στη φετινή σεζόν.

Ο Ολυμπιακός σε αυτές τις πρώτες τρεις αγωνιστικές, έχοντας μάλιστα αντιμετωπίσει υποδεέστερους αντιπάλους, έχει παρουσιάσει μία προβληματική εικόνα, ενώ είναι εμφανείς και οι αδυναμίες του. Και όλα αυτά απέναντι σε συλλόγους, όπως η Βιλερμπάν, η Βαλένθια και η Ζενίτ, οι οποίοι πέρσι ούτε καν έπαιζαν στη διοργάνωση.

Οι "ερυθρόλευκοι", λοιπόν, εμφανίζουν μεγάλο πρόβλημα στον συσχετισμό ασίστ/λάθη, δείγμα της εμφανέστατης αδυναμίας που υπάρχει στο κομμάτι της δημιουργίας, λόγω της έλλειψης ποσότητας καλών παικτών σε αυτόν τον τομέα. Από τις 18 ομάδες, βρίσκονται στη 17η (!) θέση, έχοντας μέσο όρο 14.3 ασίστ και 14.6 λάθη. Οι τελικές πάσες είναι λιγότερες από τις κακές αποφάσεις, οι οποίες και υπερισχύουν. Για να καταλάβετε την διαφορά, η Αναντολού Εφές που βρίσκεται στη πρώτη θέση σε αυτόν τον τομέα, έχει μέσο όρο 22.0 ασίστ και μόλις 8.6 λάθη...

Ο δεύτερος τομέας ο οποίος «πονάει» τους Πειραιώτες, είναι το περιφερειακό σουτ. Μπορεί ο Ντέιβιντ Μπλατ να επιχείρησε φέτος να στελεχώσει το ρόστερ του με παίκτες που θα είναι σκόρερ, διαθέτοντας έφεση στο τρίποντο, αλλά οι "ερυθρόλευκοι" στη πράξη έχουν... σπάσει τα καλάθια. Το γεγονός αυτό, βέβαια, φαινόταν από τα φιλικά, αλλά τώρα βγάζει... μάτι και στα επίσημα. Ο Ολυμπιακός είναι η 15η ομάδα σε αυτό το κομμάτι στη διοργάνωση, έχοντας μέσο όρο 28.7% (19/66 τρίποντα). Σημειώνει περίπου 6 τρίποντα ανά 22 προσπάθειες. Για να δείτε την διαφορά με τον πρώτο, η ΤΣΣΚΑ έχει 45.7%, με 14/31 σουτ ανά παιχνίδι.

Πρόβλημα υπάρχει και στην επίθεση. Αν και ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τρεις ομάδες (Βιλερμπάν, Βαλένθια, Ζενίτ) που δεν φημίζονται για την δυναμική τους στην άμυνα, οι Πειραιώτες έχουν μέσο όρο 73.3 πόντους, όντας στη 14η θέση της κατάταξης. Κάτι που είναι μακριά από τον στόχο των 80 πόντων μέσο όρο, που επιθυμούσε ο Ντέιβιντ Μπλατ. Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η Άλμπα Βερολίνου, βρίσκονται στη πρώτη θέση με 91 πόντους!

Υπάρχουν, πάντως, και τρεις τομείς στους οποίους οι "ερυθρόλευκοι" τα πηγαίνουν καλά. Είναι δεύτεροι στα ριμπάουντ (39.0 μέσο όρο), κάτι που βέβαια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον συγκλονιστικό Νίκολα Μιλουτίνοφ (έχει 13.3 μέσο όρο), δεύτεροι στα κλεψίματα (8.0 ανά παιχνίδι), ενώ διαθέτουν και την τρίτη καλύτερη άμυνα, με 74.0 παθητικό. Όμως, ας μην ξεχνάμε πως δεν αντιμετώπισε πρωτοκλασάτες ομάδες (Φενέρμπαχτσε, Εφές, ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα), αλλά τρεις ομάδες (Βιλερμπάν, Βαλένθια, Ζενίτ) περιορισμένων δυνατοτήτων.