Της... αμύνης τα παιδιά

Ο Κώστας Σορώτος γράφει για την άμυνα του Ολυμπιακού και την περηφάνια των παικτών που εδωσαν τη νίκη 

Της... αμύνης τα παιδιά

Ο σημερινός Ολυμπιακός είχε να διαχειριστεί μια σειρά από δυσάρεστες καταστάσεις. Την ήττα στο πρώτο παιχνίδι που του στέρησε το πλεονέκτημα έδρας, τους αμέτρητους τραυματισμούς βασικών του και μη παικτών, τις κακές του τελευταίες εμφανίσεις και την αμφιβολία που είχαν δημιουργήσει και τέλος απέναντί του έναν εξαιρετικό αντίπαλο με σαφώς λιγότερο άγχος από αυτόν.

Έπρεπε λοιπόν να βρει τον τρόπο και ο τρόπος ήταν ένας: ΑΜΥΝΑ.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν σε μια πολύ δύσκολη στιγμή επιστράτευσε το μεγάλο του όπλο, την άμυνα. Μόνο που για να παίξει μια ομάδα την άμυνα που έπαιξε ο Ολυμπιακός στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού πρέπει να επιστρατεύσεις κάτι που δεν διδάσκεται ίσως στα σεμινάρια των προπονητών η στη θεωρία αλλά όμως είναι πολύ βασικός παράγοντας στον αθλητισμό και αυτά τα σημεία ήταν η καρδιά και η περηφάνια. Πιστεύω ειλικρινά ότι αν αναλωθώ σήμερα σε μια τακτική προσέγγιση του παιχνιδιού θα αδικήσω και την υπερπροσπάθεια των παικτών και των προπονητών του Ολυμπιακού αλλά θα αδικήσω και την ουσία του συγκεκριμένου παιχνιδιού.

Ο Ολυμπιακός από την αρχή του αγώνα μπήκε με πολύ σκληρή άμυνα και με μια διαφοροποίηση στην αντιμετώπιση των pick n roll αφού αυτή τη φορά επέλεξε κατά βάση την άμυνα με αλλαγές και κάπως έτσι κατέστρεψε τη δημιουργία της Ζαλγκίρις και ειδικότερα του Πάνγκος που είναι ο βασικός μοχλός της Ζαλγκίρις στην οργάνωση και δημιουργία του παιχνιδιού της.

Ταυτόχρονα στη προσπάθεια της Ζαλγκίρις να ακουμπήσει τη μπάλα στο χαμηλό ποστ οι παίκτες του Ολυμπιακού έδωσαν τρομερές μάχες και στις περισσότερες βγήκαν νικητές.

Ένα ακόμα κομμάτι που οι παίκτες του Ολυμπιακού επικράτησαν ήταν το κομμάτι των ρημπάουντ και μάλιστα κατά κράτος σε ένα κομμάτι που στο πρώτο παιχνίδι πλήγωσε πολύ την ομάδα.

Εδώ τα νούμερα τα λένε όλα. Η Ζαλγκίρις πήρε σε όλο το παιχνίδι μόλις 3 επιθετικά ρημπάουντ…..

Επίσης ο Ολυμπιακός με την πολύ σκληρή του άμυνα υποχρέωσε την Ζαλγκίρις, μια εξαιρετικά πειθαρχημένη και δουλεμένη ομάδα, σε 16 λάθη και αυτό το νούμερο δείχνει πολλά. Για την ακρίβεια αυτά τα δύο νούμερα έδωσαν την νίκη ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ζαλγκίρις σούταρε με πολύ καλύτερα ποσοστά από ότι ο Ολυμπιακός. Η Ζαλγκίρις σούταρε με 55% στο δίποντο έναντι 43% του Ολυμπιακού και με 45% στο τρίποντο έναντι 41% του Ολυμπιακού. Μόνο που ο Ολυμπιακός έκανε 12 προσπάθειες περισσότερες.

Στο μόνο κομμάτι που ο Ολυμπιακός κινδύνεψε ήταν στο τρίτο δεκάλεπτο, που μπήκε λίγο χαλαρός στην άμυνα και ισοφαρίστηκε αλλά με το ξεκίνημα του τέταρτου δεκαλέπτου η άμυνα του Ολυμπιακού έγινε πολύ σκληρή , άφησε την Ζαλγκίρις σχεδόν 6 λεπτά άποντη και παρόλα τα επιθετικά προβλήματα που αντιμετώπισε με 2 μεγάλα τρίποντα του Μάντζαρη και του Παπανικολάου ξαναπήρε τα ηνία του παιχνιδιού και αυτά δεν τα ξαναδιαπραγματεύθηκε ποτέ.

Τελειώνοντας θέλω να επισημάνω την ηρωική προσπάθεια του Παπανικολάου και του Μπόγρη σε δουλειές που ενδεχομένως δεν θα φανούν σε νούμερα και του Μάντζαρη που στα σημεία που λύγιζε ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που τον κράτησε όρθιο.

Τώρα η σειρά πάει στο Κάουνας, εκεί δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα και θα πρέπει ο Ολυμπιακός να κρατήσει τη δουλειά που έγινε σήμερα στην άμυνα και να ελπίζει σε περισσότερη βοήθεια επιθετικά από τον Πρίντεζη , που λογικά θα έχει ρυθμό μετά από 5 μέρες και ίσως θα πρέπει να πάρει περισσότερα από τους Αμερικάνους παίκτες του που σήμερα εκτός του Μακλίν ήταν και πάλι αόρατοι και με μικρό χρόνο συμμετοχής…..

Περιμένουμε δύο μεγάλα παιχνίδια και πιστεύω ότι η μεγάλη ευκαιρία του Ολυμπιακού θα είναι το δεύτερο παιχνίδι…..