Σορώτος: Οι έξυπνες «βόμβες» του Ολυμπιακού, Χαραλαμπόπουλος-Κόνιαρης

Ο Κώστας Σορώτος περνάει από «ακτινογραφία» τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και τον Αντώνη Κόνιαρη – Τι θα δώσουν στον Ολυμπιακό και γιατί είναι τεράστια επένδυση για τον σύλλογο

Σορώτος: Οι έξυπνες «βόμβες» του Ολυμπιακού, Χαραλαμπόπουλος-Κόνιαρης

Ο Κώστας Σορώτος μας μίλησε για τα δύο ελληνόπουλα που έπιασαν φέτος λιμάνι, τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και τον Αντώνη Κόνιαρη οι οποίοι με την κατάλληλη προσοχή θα αποτελέσουν το μέλλον της ομάδας.

Διαβάστε ακόμα τι μας είπε για τον Ντέιβιντ Μπλατ, τα όσα έχουν συμβεί στο ελληνικό πρωτάθλημα και τη λύση που προτείνει προκειμένου η Μπάσκετ Λιγκ να δυναμώσει και να γνωρίσει και πάλι τις δόξες του παρελθόντος!

Ο Έλληνας κόουτς δε συνηθίζει να μασάει τα λόγια του και το ίδιο έκανε και στην ανάλυσή του για τους Χαραλαμπόπουλο και Κόνιαρη. Γιατί θεωρεί ότι ο πρώτος έχει όλα τα φόντα να διαπρέψει όταν θα είναι στο επιθυμητό επίπεδο και γιατί ο Κόνιαρης είναι έτοιμος να προσφέρει άμεσα.


Καλησπέρα κύριε Κώστα. Θέλετε να μας πείτε δύο λόγια για τις μεταγραφές των Κόνιαρη και Χαραλαμπόπουλου στον Ολυμπιακό;

Είναι δύο πολύ έξυπνες και καλές μεταγραφές. Μετά από καιρό ο Ολυμπιακός επενδύει σε νέα παιδιά που έχουν τις προοπτικές να σηκώσουν το βάρος της φανέλας.

Μπορούν δηλαδή να φτάσουν στα επίπεδα που είναι οι Σπανούλης και Πρίντεζης;

Αυτό εξαρτάται από τα ίδια τα παιδιά και το πώς θα δουλέψουν και ειδικά για τον Βασίλη θα χρειαστεί χρόνο. Είναι πολύ καλό που θα αγωνιστεί στον Ιωνικό ως δανεικός για ένα χρόνο γιατί έχει περάσει πολλά. Μια έπαιζε, μια όχι, είχε και τον τραυματισμό πέρυσι. Πιστεύω είναι καλό αυτό που συνέβη για να ξανανιώσει ψυχολογικά καλά. Σαν ταλέντο το έχει 100%. Ο Κόνιαρης είναι άλλη περίπτωση, είναι πιο έτοιμος από την παρουσία του στον ΠΑΟΚ και πιστεύω ότι θα είναι μια καλή λύση στα γκαρντ του Ολυμπιακού.

Πιστεύετε ότι το βάρος που είχε στον Παναθηναϊκό ο Χαραλαμπόπουλος αντί να του δώσει ώθηση στην καριέρα, μήπως του την φρέναρε και λίγο;

Κατ’ αρχάς αν δεν είσαι μέσα σε μια ομάδα για να βλέπεις τι γίνεται, δεν μπορείς να έχεις ολοκληρωτική άποψη, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος να βγάλεις λάθος συμπεράσματα. Εγώ πιστεύω ότι γενικά έπεσε πολύ βάρος σε αυτό το παιδί, δεν δούλεψε και όπως θα έπρεπε το κορμί του και αν θυμάσαι κι ένα καλοκαίρι έπαιξε σε τρεις διαφορετικές εθνικές, αγωνίστηκε με Νέους και Εφήβους και έκανε και προετοιμασία με τους Άνδρες. Θα έλεγα ότι δεν του δόθηκε και χρόνος, με εξαίρεση ένα διάστημα που τον χρησιμοποίησε ο Πεδουλάκης. Γενικά δεν είχε πολύ χρόνο και ένα νέο παιδί για να σου βγει πρέπει να του δείχνεις εμπιστοσύνη και να του δίνεις κίνητρο.
Ο Ολυμπιακός στη φουρνιά του Σλούκα, του Μάντζαρη και του Παπανικολάου είχε προπονητή τον Ντούντα. Έναν άνθρωπο που τους εμπιστευόταν. Τους έβαλε, έπαιξαν, έφαγαν «σφαλιάρες» η ομάδα έχανε, όμως τελικά ξεκίνησε να κερδίζει, να γυρίζει αγώνες που έμοιαζαν χαμένοι και τα παιδιά πήραν ψυχολογία. Απογειώθηκαν. Χρειάζεται λίγο ο προπονητής να κερδίσει την αυτοεκτίμηση ενός παίκτη.

Ένα σχόλιο για τον φετινό Ολυμπιακό;

Είναι γεγονός ότι έχει δώσει μεγάλο βάρος στους ξένους παίκτες. Κοίταξε, είναι δύσκολο οι ελληνικές ομάδες πλέον να φέρνουν τους ξένους παίκτες από το πάνω ράφι όπως γινόταν παλιότερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αγορές των ξένων να είναι και ένα στοίχημα. Ένα στοίχημα που μπορεί να το κερδίσεις, αλλά και να το χάσεις με την ίδια ευκολία. Θα έλεγα ότι προσωπικά εμένα δεν με ενθουσιάζει μια ομάδα με πάρα πολλούς ξένους. Είναι γεγονός όμως ότι αυτό ίσως ταιριάζει περισσότερο στον κόουτς Μπλατ. Άλλωστε αυτός είναι ο άνθρωπος που έχει τα κλειδιά του Ολυμπιακού, αυτός αποφασίζει πως θα στελεχώσει το ρόστερ του. Εγώ θα ήθελα μια ομάδα με πλούσιο ελληνικό κορμό, αφού κακά τα ψέματα πάντα αυτός έπαιζε σημαντικό ρόλο, μαζί με τους καλούς ξένους που όπως σου είπα είναι δύσκολο πλέον να έρθουν στη χώρα μας.

Είναι και η συγκυρία όμως τέτοια, αφού ο Ολυμπιακός δεν θα βρίσκεται στο πρωτάθλημα φέτος

Μπορεί να έχει παίξει ρόλο κι αυτό. Οι πρόεδροι έχουν αποδείξει ότι στηρίζουν τους προπονητές τους και τους εμπιστεύονται όμως. Δεν παίρνουν αποφάσεις εν θερμώ. Έτσι και με τον Μπλατ. Η φετινή χρονιά είναι ένα στοίχημα. Να δούμε πως θα λειτουργήσει ο Ολυμπιακός χωρίς τις υποχρεώσεις του στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Είναι και αυτό ένα στοίχημα έτσι; Εννοώ το πρωτάθλημα. Η κίνηση του Ολυμπιακού να φύγει έφερε στο προσκήνιο προβλήματα ετών που θάβονταν.

Το ελληνικό μπάσκετ νοσεί, κακά τα ψέματα Νίκο. Είναι κακό για όλους όσους ζούμε από αυτό το άθλημα. Σίγουρα παίζει ρόλο το θέμα του Ολυμπιακού. Είναι ίσως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ας μην κρυβόμαστε, το ελληνικό πρωτάθλημα χωρίς τον Ολυμπιακό δεν υπάρχει. Aν πέρυσι τέτοια εποχή σου έλεγε κάποιος ότι του χρόνου ο Ολυμπιακός δεν θα είναι στην Μπάσκετ Λιγκ, θα τον περνούσες για τρελό, δεν θα το πίστευες.

Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τον Παναθηναϊκό όμως…

Θα έλεγα ότι θα πρέπει όλοι αυτοί που παίρνουν αποφάσεις και σε συλλογικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να κάτσουν και να συζητήσουν ουσιαστικά και από το μηδέν. Μακριά από εγωισμούς προκειμένου να ξαναμπεί το μπάσκετ στον δρόμο που πρέπει. Τον δρόμο των επιτυχιών, που έκανε το άθλημα αγαπητό στον κόσμο. Σε αυτό παίζουν ρόλο και οι διοικήσεις των ομάδων αλλά και της ομοσπονδίας η οποία θα πρέπει να παίξει τον θεσμικό της ρόλο με μεγαλύτερη θέρμη αν θέλεις.

Μέχρι στιγμής η ΕΟΚ δεν έχει λειτουργήσει και ως πυροσβέστης

Νομίζω ότι μέχρι στιγμής άπαντες έχουν λειτουργήσει με γνώμονα τον εγωισμό, όχι το συνολικό καλό. Επιμένω για την ομοσπονδία. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες. Βέβαια, για να είμαι δίκαιος και ο νέος Υφυπουργός πήρε μια πρωτοβουλία η οποία «θάφτηκε» εν τη γεννέση της. Πρέπει όλοι λιγάκι να το δουν αλλιώς. Πιστεύω ότι θα πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα στο ελληνικό μπάσκετ. Εγώ είμαι με αυτούς θα το αλλάξουν, όχι θα το καταστρέψουν.