Ο Ολυμπιακός στην Α2: Τα επτά καλά της μοίρας του...

Πως η φετινή χρονιά προσφέρεται για την ομάδα του Ολυμπιακού να παίξει μπάσκετ αναπόσπαστη και να αποδώσει στο μέγιστο βαθμό.

Ο Ολυμπιακός στην Α2: Τα επτά καλά της μοίρας του...

Μπαίνουμε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη σεζόν για τον Ολυμπιακό και γενικά το ελληνικό μπάσκετ αφού φέτος μετά από πολλά χρόνια ο ήδη μικρός ανταγωνισμός εξαιτίας της ισχύς των Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού θα μειωθεί ακόμα περισσότερο με την απουσία των «ερυθρόλευκων».

Αυτό δείχνει να μην ενοχλεί καθόλου τους διοικούντες του «αιώνιου αντιπάλου» αφού συχνά – πυκνά κοκορεύονται ότι εκείνοι υποβίβασαν την ομάδα του Πειραιά, φροντίζοντας συστηματικά να παραποιούν την αλήθεια η οποία είναι μια και μοναδική: Ο Ολυμπιακός επέλεξε να εγκαταλείψει το πρωτάθλημα το οποίο έχει στιγματιστεί από την αναξιοπιστία και την επιλεκτική εύνοια υπέρ συγκεκριμένης ομάδας.

Όσο δεν γίνονται αλλαγές στην ΚΕΔ και την ΕΟΚ ο Ολυμπιακός δεν προτίθεται να συμμετέχει σε αυτή τη φαρσοκωμωδία, είναι γεγονός και ξεκαθαρισμένο.

Το να επιλέξει φυσικά να αγωνιστεί με θυγατρική στην Α2 είναι μια δύσκολη απόφαση που ξεσήκωσε συζητήσεις, όμως υπάρχουν και πολλά θετικά στοιχεία. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να τα καταγράφουμε:

Θα χαίρεται το μπάσκετ

Πόσες και πόσες φορές δεν είδαμε τους παίκτες του Ολυμπιακού σε έξαλλη κατάσταση κατά τη διάρκεια ενός αγώνα πρωταθλήματος και ειδικότερα ενός ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό τα τελευταία χρόνια; Η ομάδα του Πειραιά βίωνε στο πετσί της την αδικία αρκετές φορές μέσα στο ΟΑΚΑ και κάποιες και μέσα στο ΣΕΦ στα παιχνίδι με τους «πράσινους», με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον των καλαθοσφαιριστών τους για το παιχνίδι να ατονίζει και να μετατρέπεται σε οργή για τις διαιτητικές αποφάσεις. Οι παίκτες έχαναν τη συγκέντρωσή τους και αντί να έχουν το μυαλό τους «καθαρό» προκειμένου να αγωνιστούν, αναλώνονταν σε διαμαρτυρίες για τη διαιτησία και τον τρόπο που τους αντιμετώπιζαν οι ρέφερι. Αυτό πλέον θα τελειώσει και οι αθλητές του Μπλατ δεν θα χρειάζεται να σπάνε τα νεύρα τους κάθε φορά που παίζουν καλά αλλά κάποιοι «παίζουν με το ψωμί τους».

Θα βγάλει νέους παίκτες

Η συμμετοχή των πιτσιρικάδων του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα της Α2 μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για αυτούς. Οι εμπειρίες που μπορούν να αποκτήσουν θα λειτουργήσουν υπέρ τους αν τις αξιοποιήσουν με τον κατάλληλο τρόπο, αφού στην Α2 αγωνίζονται παίκτες που έχουν φάει τα γήπεδα με το κουτάλι και αποτελούν δύσκολους αντιπάλους. Μπορεί να μην βρίσκονται στο επίπεδο των παικτών της Euroleague, όμως μιλάμε για αντιπάλους που θα είναι «ψημένοι» στο μπάσκετ και θα έχουν πλεονέκτημα απέναντι στα πιτσιρίκια του Τσαλδάρη. Αν δείξουν όμως προσοχή, δουλέψουν σωστά και φροντίσουν να εκμεταλλευτούν τις γνώσεις και την εμπειρία των παικτών που θα τους πλαισιώσουν, τότε θα έχουν κάνει το πρώτο βήμα για την είσοδό τους στην πρώτη ομάδα. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τους ίδιους τους παίκτες και την όρεξή τους να παίξουν μπάσκετ υψηλών προδιαγραφών. Ο Ολυμπιακός τους δίνει την ευκαιρία. Στο χέρι τους είναι να την αξιοποιήσουν.

Ίσως γίνει ευρωπαϊκό παράδειγμα

Δεν είναι μυστικό ότι το ευρωπαϊκό μπάσκετ οδεύει προς τα πρότυπα του NBA και ότι σκοπός της Ευρωλίγκας είναι στο άμεσο μέλλον να δημιουργήσει μια κλειστή λίγκα 20 ομάδων οι οποίες θα αγωνίζονται μόνο στο δικό της πρωτάθλημα. Η κίνηση του Ολυμπιακού να φύγει λοιπόν από τις εγχώριες διοργανώσεις μόνο χαμόγελα σκόρπισε στους υπεύθυνους της Euroleague, αφού είδαν ότι κάποιος… σέρνει το χορό!

Θα είναι πιο ξεκούραστος

Η φετινή χρονιά δεν είναι μεταβατική μόνο για την ομάδα του Πειραιά, αλλά και για την Ευρωλίγκα η οποία αύξησε τις ομάδες της στις 18. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερο καλεντάρι και φυσικά περισσότερους αγώνες για τους διεκδικητές οι οποίοι πέρα από αυτή τη διοργάνωση θα έχουν υποχρεώσεις και στις εγχώριες διοργανώσεις τους. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πλεονέκτημα στον Ολυμπιακό ο οποίος μεσοβδόμαδα θα αγωνίζεται στην Ευρωλίγκα και τα Σαββατοκύριακα θα ξεκουράζονται. Την ίδια στιγμή οι αντίπαλοί του στην Ευρώπη θα «σκοτώνονται» στα πρωταθλήματά τους και θα εμφανίζονται πιο κουρασμένοι στις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις.

Περισσότερη… μελέτη!

Η απουσία του Ολυμπιακού από το πρωτάθλημα δεν αποφορτίζει μόνο την ομάδα, αλλά και τον προπονητή της, Ντέιβιντ Μπλατ. Ο κόουτς θα έχει άπλετο χρόνο να κάνει σκάουτινγκ στους αντιπάλους της ομάδας του αφού δεν θα έχει στο μυαλό του να κοουτσάρει τον Θρύλο στην Ελλάδα. Αντίθετα θα έχει στη διάθεσή του περισσότερες ελεύθερες ώρες από τους αντιπάλους για να τους… κατασκοπεύσει.

Ίσως να τον εκτιμήσουν περισσότερο στην Ελλάδα

Η αντιμετώπιση του Ολυμπιακού στην Ελλάδα από διαιτητές και άλλους παράγοντες είναι κάτι το οποίο έχει συζητηθεί αρκετές φορές. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν τυγχάνουν καλής αντιμετώπισης, ιδιαίτερα στα ντέρμπι του Παναθηναϊκού, εκεί όπου κατά καιρούς έχουμε δει να συμβαίνουν πράγματα και θαύματα και τους διαιτητές να αλλάζουν τους κανόνες είτε να εφευρίσκουν νέους προκειμένου να «σπρώξουν» τους «πράσινους» στη νίκη. Η απουσία του Ολυμπιακού ήδη έχει φέρει ντόμινο εξελίξεων στην Μπάσκετ Λιγκ, αφού ακόμα και σήμερα δεν έχει χορηγό και τον αναζητά μέσω αγγελίας, ενώ ακόμα δεν έχει βρεθεί και η 14η ομάδα που θα συμπληρώσει το πρωτάθλημα!

Θα σταματήσει να δίνει άλλοθι στον Παναθηναϊκό

Περνάει συνεχώς στα ψιλά, όμως είναι γεγονός: Ο Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από τότε που η ΚΑΕ πέρασε στα χέρια του σημερινού μεγαλομετόχου, βλέπει τα final four της Ευρωλίγκας με δύο τρόπους: Πρώτον με το… κιάλι και δεύτερον από τον καναπέ. Η αποτυχία του ωστόσο στην Ευρώπη σε συνδυασμό με τα κέντρα εξουσίας που ελέγχει στην Ελλάδα, του έδινε την ευκαιρία έπειτα από κάθε ευρωπαϊκή αποτυχία να «στήνει» τον Ολυμπιακό για να αποφύγει τη γιούχα των οπαδών του. Φέτος, με την απουσία του Ολυμπιακού το άλλοθι αυτό εξαφανίζεται. Οι «πράσινοι» δεν θα μπορούν να ξεσπάσουν την πίκρα τους για τα ευρωπαϊκά αποτελέσματα έπειτα από ένα νικηφόρο ντέρμπι και αυτό αναμένεται να τους γυρίσει μπούμερανγκ.

ΥΓ. Το ιδανικό θα ήταν το πρωτάθλημα να παίζεται επί ίσοις όροις και να μην χρειαστεί να πάρει αυτή την απόφαση. Από τη στιγμή όμως που τίποτα δεν αλλάζει, ο Ολυμπιακός αναγκάστηκε να πάρει αυτή την απόφαση.