ΤΣΣΚΑ - Εφές: Δεν βρήκαν... Ολυμπιακό, πήγαν τελικό!

Οι δύο ομάδες του τελικού της Ευρωλίγκας, μετρούν συνεχόμενες αποτυχίες τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση την κατάκτηση της ΤΣΣΚΑ το 2016. Για όλα αυτά πάντως υπήρχε λόγος. Ο Ολυμπιακός ήταν συνηθισμένος να αποκλείει και τις δύο ομάδες και φέτος που δεν έπεσαν πάνω του βρίσκονται στον τελικό της διοργάνωσης.   

ΤΣΣΚΑ - Εφές: Δεν βρήκαν... Ολυμπιακό, πήγαν τελικό!

Όλα είναι έτοιμα για τον μεγάλο τελικό της Ευρωλίγκας και όπως είναι λογικό, όλοι κινούνται σε αυτούς τους ρυθμούς. ΤΣΣΚΑ και Εφές είναι έτοιμες να στεφθούν πρωταθλήτριες Ευρώπης. Οι διαφορές μεταξύ τους είναι πολλές. Τόσο οικονομικά, όπου οι Ρώσοι «μοιράζουν τα εκατομμύρια με τη σέσουλα», όσο και αγωνιστικά αφού παίζουν τελείως διαφορετικό μπάσκετ.

Κακά τα ψέματα τα λεφτά στο συγκεκριμένο άθλημα κάνουν τη διαφορά μόνο σε βάθος χρόνου. Κανένας δεν κέρδισε τελικό (1 παιχνίδι) λόγω των χρημάτων του. Τα παραδείγματα τα έχουν δώσει προ πολλού Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός όταν διέσυραν ομάδες με τα τριπλάσια χρήματα. Αυτό είναι που κάνει την Ευρωλίγκα ξεχωριστή.

Γιατί νομίζετε η ΤΣΣΚΑ και ο Δημήτρης Ιτούδης ζητούν επανειλημμένα να καταργηθεί το Final-4 και να κρίνετε ο τίτλος σε σειρά αγώνων; Αυτό είναι μία άλλη ιστορία και δεν είναι ώρα να την αναλύσουμε. Οι Ρώσοι είναι οι μεγαλύτεροι «λούζερς» σε Final-4, κάτι που καλούνται να αλλάξουν άμεσα και πιο συγκεκριμένα από σήμερα (19/05). Ο Νάντο Ντε Κολό δείχνει να είναι σε τρομερή κατάσταση και μπορεί να οδηγήσει την ομάδα του σε ακόμα μία επιτυχία ανάλογη του 2016.

Από την άλλη η Εφές που έχει σπάσει όλα τα κοντέρ της στατιστικής με το γρήγορο και αποτελεσματικό μπάσκετ που παίζει. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως οι Τούρκοι διαθέτουν το μισό μπάτζετ από αυτό των Ρώσων. Σέιν Λάρκιν και Αταμάν οδηγούν την ομάδα σε μία ξέφρενη χρονιά και σε συνδυασμό με την καταλυτική παρουσία του Μίσιτς στο ρόστερ, κανείς δεν ξέρει που μπορούν να σταματήσουν.

Μέσα σε όλα αυτά όμως υπάρχει ένα κοινό στοιχείο που εξηγεί τον λόγο που οι δύο ομάδες μετρούν συνεχόμενες αποτυχίες. Ολυμπιακός! Ναι καλά διαβάσατε. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν αποκλείσει πολλάκις και τις δύο ομάδες και ειδικά από το 2013 και μετά, όποτε έπεφταν πάνω στον Ολυμπιακό, αποχαιρετούσαν τη διοργάνωση, Σύμπτωση; Ίσως. Πάντως έχει αρκετές βάσεις αυτό.

Το 2013 αφού ο Ολυμπιακός πέρασε με 3-2 στις νίκες την Εφές, σκόρπισε στον ημιτελικό την ΤΣΣΚΑ με 69-52 σε ένα παιχνίδι που θα το θυμάται για πολλά χρόνια ο Ετόρε Μεσίνα. Το 2015 η Εφές βρέθηκε στον όμιλο του Ολυμπιακού, τερματίζοντας 4η μετά την ήττα της στο ΣΕΦ με 86-75.

Στη συνέχεια οι «ερυθρόλευκοι» απέκλεισαν και πάλι στον ημιτελικό την ΤΣΣΚΑ με 70-68 και δεν χάλασαν την παράδοση. 2 χρόνια αργότερα οι Πειραιώτες θα βρεθούν και πάλι στο δρόμο της Εφές στα πλέι-οφ και θα την αποκλείσουν με 3-2 στις νίκες. Όσο για τον ημιτελικό μπορείτε να το μαντέψετε και μόνοι σας. Ο Ολυμπιακός πέταξε και πάλι έξω την «Ρωσική αρκούδα» με 82-78.

Φέτος λοιπόν οι δύο ομάδες και μετά από πολλά «ερυθρόλευκα» στραπάτσα καλούνται να κατακτήσουν το τρόπαιο. Είναι δύσκολο να γίνει ανάλυση τέτοιων παιχνιδιών πριν ξεκινήσουν και ο λόγος είναι απλός. Μιλάμε για έναν αγώνα. Μπορούν να συμβούν τα πάντα, μπάτζετ και ιστορίες δεν παίζουν κανέναν απολύτως ρόλο. Για αυτό το λόγο, σε ένα Final-4, ποτέ μη λες ποτέ...