Και τώρα: μην ξαναχάσεις στο ΣΕΦ!

Το κακό συνήθειο όταν τελειώνει η regular season και το καθήκον του Ολυμπιακού να υπερασπιστεί το ΣΕΦ απέναντι στη Ζάλγκιρις για να ταξιδέψει στο Βελιγράδι. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Και τώρα: μην ξαναχάσεις στο ΣΕΦ!

Το έκανε πέρσι, το έπαθε και φέτος ο Ολυμπιακός. Τόσο την περασμένη σεζόν, όσο και στην τρέχουσα, ολοκλήρωσε την regular season με 4 ήττες στα τελευταία 5 παιχνίδια του, έχοντας εξασφαλίσει σε αυτό το χρονικό διάστημα νωρίτερα το πλεονέκτημα έδρας. Αναμφισβήτητα, όταν έχεις καπαρώσει αυτό το πολύτιμο αβαντάζ, όταν έχεις πετύχει τον πρώτο στόχο σου, δεν είναι είναι εύκολο να αγωνίζεσαι έχοντας το ίδιο υψηλό κίνητρο με πριν.

Κανείς όμως δεν μπορεί να κατηγορήσει τους Πειραιώτες πως χαλάρωσαν, πως αδιαφόρησαν, πως διάλεξαν αντίπαλο. Ηττήθηκαν στα δύο τελευταία παιχνίδια τους (με Μάλαγα και Ζάλγκιρις) στην παράταση, σε δύο ματς που κρίθηκαν στο σουτ. Και κόντρα στους Λιθουανούς, οι "ερυθρόλευκοι" είναι δικαιολογημένοι. Αγωνίστηκαν χωρίς τον παίκτη σημείο αναφοράς μέσα στην ρακέτα τους, Γιώργο Πρίντεζη, δίχως τον αμυντικό τους "ογκόλιθο", Κώστα Παπανικολάου, τέθηκε νοκ-άουτ από την αναμέτρηση ο πολύτιμος Κιμ Τιλί, ενώ απουσίασε ο Τζαμέλ Μακλίν, ο οποίος συνηθίζει να δίνει επιθετική ώθηση στους "ερυθρόλευκους" με την ικανότητα του στο "ένας εναντίον ενός" σε αγώνες που οι Πειραιώτες... κολλάνε στο σκοράρισμα. Το μεγαλύτερο μέρος της φροντ-λάιν απουσίαζε, με τον Νίκολα Μιλουτίνοβ παράλληλα να παίζει έχοντας πρόβλημα στην μέση.

Ναι, αυτές είναι λογικές δικαιολογίες για την ήττα κόντρα στην Ζάλγκιρις, αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά. Η ήττα κοντεύει να γίνει "συνήθειο" στον Ολυμπιακό στην EuroLeague στις τελευταίες αγωνιστικές. Έχασε με... κάτω τα χέρια από την (αδιάφορη) Μπαρτσελόνα μέσα στο ΣΕΦ (63-90), κόντραρε στα ίσα αλλά ηττήθηκε στο τέλος στην Μόσχα απέναντι στη ΤΣΣΚΑ (89-81), δεν κατάφερε να νικήσει την δίχως κίνητρο Μάλαγα μέσα στην Ισπανία στην παράταση (87-85), ενώ στην αυλαία της κανονικής περιόδου λύγισε και πάλι στον έξτρα χρόνο απέναντι στη Ζάλγκιρις (85-86) στην έδρα του.

Η αποστολή του Ολυμπιακού κόντρα στην Ζάλγκιρις ήταν εξ αρχής δύσκολη έχοντας τόσες σημαντικές απουσίες και η... έκπληξη ήταν το γεγονός πως οι Πειραιώτες έλεγχαν στο απόλυτο το ματς μέχρι το 26', όντας στο +16 (59-43). Μετά από εκεί όμως, ήρθε το... μπλακ-άουτ. Οι Λιθουανοί απάντησαν με ένα 15-0 σερί σημειώνοντας εύκολα καλάθια στο ανοιχτό γήπεδο, απέκτησαν ψυχολογία, έβαλαν σουτ, έφεραν το ματς στα ίσα, πήραν τα ηνία στο σκορ, έδειξαν χαρακτήρα στην παράταση και πήραν τη νίκη. Εκείνο το... νεκρό διάστημα είναι που έκανε και την διαφορά στο ματς. Ήθελαν το αποτέλεσμα οι "ερυθρόλευκοι" και αυτό αποτυπώνεται στο γεγονός πως ο Γιάννης Σφαιρόπουλος χρησιμοποιήσει για πολλά λεπτά στο παρκέ τους Μιλουτίνοβ (38), Παπαπέτρου (37) και Σπανούλη (34), αλλά στο τέλος ξέμειναν όμως από δυνάμεις. Λογικό να συμβεί αυτό με τόσες απουσίες, καθώς επήλθε η κούραση, αλλά θα μπορούσε η ομάδα να είχε μεγαλύτερα επίπεδα ενέργειας ως την λήξη αν έπαιζαν περισσότερο οι Στρέλνιεκς (μόλις 14 λεπτά) και Μπράουν (12 λεπτά).Έπαιξε ρόλο και η τύχη όμως. Στο τελευταίο σουτ άλλωστε κρίθηκε το ματς, στις λεπτομέρειες, σε ένα χαμένο ριμπάουντ νωρίτερα.

Έδειξε διάρκεια και συνέπεια σε 30 αγώνες και χαρακτήρα στα μεγάλα ματς

Όλα αυτά όμως πέρασαν, τέλειωσαν, δεν χρειάζεται περισσότερη ανάλυση. Η ουσία είναι πως ο Ολυμπιακός για δεύτερη σερί σεζόν, στην πιο δύσκολη και ανταγωνιστική EuroLeague όλων των εποχών, με τον μαραθώνιο των 30 αγώνων, θα αγωνιστεί ξανά στα playoffs έχοντας το πολύτιμο πλεονέκτημα έδρας. Και αυτό δείχνει την διάρκεια, την συνέπεια, την σταθερότητα και την ποιότητα της ομάδας του Πειραιά σε βάθος χρόνου, με τα σκαμπανεβάσματα να είναι μέρος του προγράμματος.

Μπορεί να έχασε μέσα-έξω από τις Μπαρτσελόνα και Ζάλγκιρις, αλλά μην ξεχνάμε πως επικράτησε εντός και εκτός τόσο απέναντι στην Φενέρμπαχτσε, όσο και κόντρα στην Ρεάλ, έχοντας νικήσει στο ΣΕΦ και την ΤΣΣΚΑ. Μέτρησε 5/6 εναντίον των ομάδων που αγωνίστηκαν στο περασμένο Final Four. Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, έχει δείξει χαρακτήρα και την δυναμική του στα μεγάλα, δύσκολα και απαιτητικά ματς και αυτό καλείται να κάνει και τώρα, στην κρίσιμη ώρα, απέναντι στους φιλόδοξους Λιθουανούς του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Το τελευταίο του εμπόδιο πριν "σφραγίσει" το "εισιτήριο" για το Final Four του Βελιγραδίου.

Το περσινό πάθημα να γίνει μάθημα

To συγκεκριμένο ματς δεν θα έχει καμία σχέση με τις μάχες των playoffs, κυρίως γιατί ο Ολυμπιακός θα παρουσιαστεί εντελώς διαφορετικός έχοντας ενεργούς στο ρόστερ του τους Πρίντεζη, Παπανικολάου, Μακλίν και Τιλί. Με αυτούς τους παίκτες εν δράσει, αυτόματα ψηλώνει, ανεβαίνει επίπεδο σε άμυνα, επίθεση, ριμπάουντ, αλλά και στο κομμάτι της ενέργειας.

Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα πρέπει να υποτιμήσει έστω και για λίγα λεπτά την Ζάλγκιρις. Θα είναι "έγκλημα" για τον Ολυμπιακό αν επαναπαυτεί στο πλεονέκτημα έδρας και δεν μπει μέσω στο παρκέ έχοντας το... μαχαίρι στα δόντια. Το παθαίνει αυτή η ομάδα ορισμένες φορές, το έχουμε δει πολλάκις στο πρόσφατο παρελθόν. Σαν να χαλαρώνει (και την πατάει) όταν αισθάνεται πως είναι το μεγάλο φαβορί και αντιθέτως λειτουργεί στα "κόκκινα", σημειώνοντας συναρπαστικές ανατροπές και μεγάλες νίκες, όταν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, όταν έχει τον ρόλο του αουτσάιντερ.

Προφανώς και φέτος έχει τον πρώτο λόγο για την πρόκριση, είναι το φαβορί, αλλά το περσινό... πάθημα με την Εφές, η οποία έκανε το break στο δεύτερο ματς, θα πρέπει να του γίνει μάθημα. Μπορεί να ήρθε στη συνέχεια η πρόκριση, επιστρέφοντας από την "κόλαση" της Κωνσταντινούπολης σε εκείνο το "do or die" παιχνίδι, αλλά φέτος δεν χρειάζονται άλλα... θρίλερ. Επιβάλλεται να υπερασπιστεί την έδρα του μπροστά στο κοινό του και να μην χάσει ξανά στο ΣΕΦ. Θα πρέπει να γίνει το "αφεντικό" στη σειρά και να κάνει πράξη το καθήκον του, παραμένοντας πιστός με τα ραντεβού του στα Final Four.