Η γεωγραφία των Final Four: Η επέλαση των Τούρκων!

Για πρώτη φορά στα χρονικά των Final Four, θα λάβουν μέρος δύο τουρκικές ομάδες. Φενέρμπαχτσε και Εφές. Ο Ολυμπιακός είναι η ελληνική ομάδα με τους περισσότερους τελικούς.

Η γεωγραφία των Final Four: Η επέλαση των Τούρκων!

Συμπληρώθηκε η τετράδα του φετινού Final Four, το οποίο θα διεξαχθεί στη Βιτόρια, και θα έχουμε μάλιστα και μία ιστορική στιγμή. Για πρώτη φορά στα χρονικά της διοργάνωσης, θα αγωνιστούν εκεί δύο ομάδες από την Τουρκία! Η Φενέρμπαχτσε θα αντιμετωπίσει την Αναντολού Εφές στον ημιτελικό (στον άλλον θα παίξουν Ρεάλ-ΤΣΣΚΑ), κάτι που σημαίνει πως για τέταρτη σερί σεζόν, θα δούμε σε τελικό σύλλογο από τη γειτονική χώρα. Η ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, άλλωστε, αγωνίστηκε εκεί το 2016 (ήττα από την ΤΣΣΚΑ) στο Βερολίνο, το 2017 που πήρε το τρόπαιο κόντρα στον Ολυμπιακό στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και πέρσι (2018), όταν και έχασε τον τίτλο από την Ρεάλ Μαδρίτης στο Βελιγράδι.

Το γεγονός, βέβαια, δεν μπορεί να μας προξενήσει έκπληξη. Τα τελευταία χρόνια οι Τούρκοι έχουν ξοδέψει πολλά εκατομμύρια ευρώ, έχοντας φέρει την τελευταία δεκαετία κορυφαίους παίκτες και προπονητές, προσπαθώντας με κόπο να πετύχουν και να διακριθούν. Μπορεί να υστερούν σε αξιόλογους γηγενείς παίκτες οι Τούρκοι, αλλά διαθέτουν μεγάλη γκάμα από την αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Φενέρμπαχτσε: Νικολό Μέλι, Νίκολα Κάλινιτς, Κώστας Σλούκας, Γιαν Βέσελι, Λουίτζι Ντατόμε, Μάρκο Γκούντουριτς, Μπόμπι Ντίξον. Εφές: Σέιν Λάρκιν, Ροντρίγκ Μπομπουά, Αντριέν Μοερμάν, Τιμπόρ Πλάις, Βασίλιε Μίτσιτς, Μπράιαντ Ντάνστον, Κρούνοσλαβ Σιμόν.

Τα στραπάτσα, βέβαια, που πέτυχαν οι Τούρκοι ήταν συνεχόμενα τα πρώτα χρόνια, καθώς αδυνατούσαν να φτάσουν στα Final Four. Παράλληλα, έβλεπαν με θαυμασμό τις ελληνικές ομάδες, τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, να διαπρέπουν στην EuroLeague, κατακτώντας τα τρόπαια, έχοντας και σερί συμμετοχές στη τελική τετράδα της διοργάνωσης.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι Τούρκοι έκαναν 14 (!) χρόνια να επιστρέψουν σε Final Four. Το 2001 είχε αγωνιστεί η Εφές και μετά έπαιξε ξανά το 2015 σύλλογος από την χώρα στη τελική φάση της διοργάνωσης, με την παρουσία της Φενέρμπαχτσε στο τουρνουά της Μαδρίτης. Έκανε γρήγορα βήματα προόδου όμως. Το 2016 έγινε η πρώτη ομάδα από την Τουρκία που έπαιξε ποτέ σε τελικό Final Four, ενώ το 2017 έγινε το πρώτο κλαμπ από την χώρα που κατάφερε να αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης, κατακτώντας μάλιστα το τρόπαιο μέσα στην Κωνσταντινούπολη, στον τελικό κόντρα στον Ολυμπιακό.

Οι ελληνικές ομάδες, βέβαια, έχουν τεράστια και μεγαλύτερη ιστορία στις επιτυχίες. Ο Παναθηναϊκός έχει 11 παρουσίες σε Final Four, 7 συμμετοχές σε τελικούς, έχοντας κατακτήσει το τρόπαιο 6 φορές. Ο Ολυμπιακός έχει 10 συμμετοχές σε Final Four, έχει παίξει σε 8 τελικούς και έχει πάρει το τρόπαιο 3 φορές. Υπάρχουν φυσικά και οι 3 παρουσίες του Άρη σε Final Four, ενώ από 1 παρουσία έχουν ΠΑΟΚ και ΑΕΚ.

Οι παρουσίες στα Final Four από το 1988 και μετά: