Ο Κρόιφ, τα χρήματα που δεν σκοράρουν, η Μπασκόνια και η Ζαλγκίρις!

Κάποτε ο μεγάλος Γιόχαν Κρόιφ είχε πει για τα μεγάλα μπάτζετ ότι δεν παίζουν ρόλο σε μια ομάδα.

Ο Κρόιφ, τα χρήματα που δεν σκοράρουν, η Μπασκόνια και η Ζαλγκίρις!

Δεν θα συμφωνήσουμε σε απόλυτο βαθμό, όμως υπάρχουν τρανά παραδείγματα ότι όσα χρήματα και να ρίξει κάποιος σε μια ομάδα, αν δεν το λέει και η... καρδούλα των παικτών της, τότε οι μεγάλες νίκες και κατ΄επέκταση οι διακρίσεις δύσκολα θα έρθουν.

Ο «ιππτάμμενος Ολλανδός» είχε πει συγκεκριμένα: «βρείτε μου ένα τσουβάλι λεφτά που βάζει γκολ». Ακριβώς το ίδιο ισχύει και στο μπάσκετ. Κανένα μπάτζετ από μόνο του δεν κέρδισε ποτέ τρόπαια, κανένας λογαριασμός... τραπέζης δεν πάτησε στο παρκέ.

Η νίκη της Μπασκόνια επί της ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα, αλλά και αυτή της Ζαλγκίρις επί της Φενέρ στην Τουρκία, αποδεικνύουν ότι ο Κρόιφ είχε απόλυτο δίκιο όταν ξεστόμιζε την μεγάλη αυτή ατάκα. Οι δεύτεροι αγώνε των playoffs της Euroleague ξεκίνησαν με δύο τεράστιες εκπλήξεις, επιβεβαιώνοντας τη ρήση που θέλει τα δεύτερα ματς να είναι και τα πιο κρίσιμα για τις ομάδες. Ρώσοι και Τούρκοι είδαν Βάσκους και Λιθουανούς να κάνουν τα break και να δίνουν νέο ενδιαφέρον στις μεταξύ τους αναμετρήσεις.

Και αν η Φενέρ φαινομενικά έχει πιο εύκολο έργο και τη δυνατότητα να «σπάσει» πιο... άνετα την έδρα της Ζαλγκίρις, δεν ισχύει το ίδιο και για την ΤΣΣΚΑ. Όχι ότι οι Ρώσοι υπολείπονται δυναμικότητας, απλά οι Βάσκοι έχουν το έξτρα κίνητρο της διοργάνωσης του Final Four στην έδρα τους!

Πέραν τούτου είναι μια ομάδα «ψημένη» στα δύσκολα, με συνεχή παρουσία στην Ευρωλίγκα που μπορεί να βρει τον τρόπο να υπερασπιστεί στη Βιτόρια τη νίκη που πήρε στη Μόσχα.

Από την πλευρά της η Φενέρ διαθέτει πολύ πιο έμπειρους παίκτες από την Ζαλγκίρις. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι οι Λιθουανοί δεν μπορούν να κάνουν δύο νίκες στην έδρα τους, όμως όπως και να έχει η Μπασκόνια φαντάζει πιο ικανή για τη μεγάλη έκπληξη.

Αυτά όμως τα λέμε σε φιλολογικό επίπεδο. Μένει να δούμε και στην πράξη αν Μπασκόνια και Ζαλγκίρις θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν το «θαύμα».

Μέχρι τότε, ας αρκεστούμε στα λόγια του Κρόιφ...