Oλυμπιακός: Με ψυχραιμία για την επόμενη μέρα

Οι Αγγελόπουλοι θα αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία την επόμενη μέρα του Ολυμπιακού, δίχως σπασμωδικές κινήσεις. Μετά το τέλος της σεζόν οι όποιες αλλαγές. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Oλυμπιακός: Με ψυχραιμία για την επόμενη μέρα

Σας αναλύσαμε στην εφημερίδα τα αίτια της αγωνιστικής καθίζησης του Ολυμπιακού. Δεν του βγήκαν του Ντέιβιντ Μπλατ τα ρίσκα που πήρε στο ρόστερ του, κάποιοι παίκτες από τους νεοφερμένους δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις, ενώ και οι παλαιότεροι διένυσαν παρατεταμένο ντεφορμάρισμα. Η χημεία της ομάδας στο παρκέ δεν ήταν η επιθυμητή.

Από ένα σημείο και μετά, βέβαια (γιατί οι Πειραιώτες είχαν δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής στο ξεκίνημα της σεζόν) παρουσιάστηκαν και προβλήματα στη διοίκηση, αλλά και στα αποδυτήρια, με αποτέλεσμα να επηρεάσουν ακόμη περισσότερο την εικόνα της ομάδας. Ήρθε και σε μία κακή χρονική στιγμή ο πόλεμος των "ερυθρολεύκων" με την Ομοσπονδία και όλα αυτά... χάλασαν το μυαλό, τόσο στους προπονητές, όσο και στους παίκτες, με αποτέλεσμα στις τελευταίες 10 αγωνιστικές να μετρήσουν 8 ήττες και να τεθούν νοκ-άουτ από τα προημιτελικά της Ευρωλίγκας. Ένας αποκλεισμός που πληγώνει το πρεστίζ του Ολυμπιακού, αλλά οι Πειραιώτες καλούνται να συνεχίσουν.

Σημασία έχει η επόμενη μέρα

Δεν χρειάζεται να αναλωθούμε περισσότερο με το πως και το γιατί. Άλλωστε, όλα αυτά τα έχουμε γράψει αναλυτικά κατά την διάρκεια της σεζόν και όχι μόνο στο τέλος. Σημασία έχει η επόμενη μέρα, το μέλλον των "ερυθρολεύκων". Υπάρχει και το πρωτάθλημα, αλλά οι Πειραιώτες αδιαφορούν για αυτό και το έχουν δείξει ήδη στη πράξη. Πλέον, έχουν ένα -8 στη βαθμολογία και στο ενδεχόμενο που στα playoffs αντιμετωπίσουν ξανά τον Παναθηναϊκό, δεν θα κατέβουν να παίξουν αν δεν οριστούν ξένοι διαιτητές. Το "μέχρι τέλους" δεν εξέπνευσε. Συνεχίζει να ισχύει...

Στον Ολυμπιακό, λοιπόν, δεν πρόκειται να πάρουν καμία βιαστική απόφαση και οι Αγγελόπουλοι θα αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία την επόμενη μέρα της ομάδας. Δίχως σπασμωδικές κινήσεις. Άλλωστε, σχεδόν ποτέ δεν προχώρησαν σε κινήσεις πανικού. Ο Ντέιβιντ Μπλατ έχει συμβόλαιο και για την επόμενη σεζόν με τους "ερυθρόλευκους", αλλά αν οι δύο πλευρές αποφασίσουν από κοινού να χωρίσουν, τότε υπάρχει τρόπος να έρθει το "διαζύγιο". Τεράστιος κόουτς, εγνωσμένης αξίας προπονητής, αλλά μέχρι στιγμής αυτή η σχέση δεν έχει ταιριάξει. Το αν θα συνεχίσει στη θέση του και στη νέα χρονιά, ένας άνθρωπος ο οποίος πάντως δείχνει να ταλαιπωρείται από το πρόβλημα υγείας του, θα φανεί στη πράξη. Υπάρχουν "φωνές" για επιστροφή του Γιώργου Μπαρτζώκα από τότε που έφυγε από την Χίμκι, αλλά αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός έχει προπονητή με συμβόλαιο για τη νέα χρονιά.

Τα συμβόλαια και οι ελεύθεροι

Στο κομμάτι του ρόστερ, δεν μπορούμε να κάνουμε σενάρια, διότι πολύ απλά το ποιοι παίκτες θα έρθουν ή θα φύγουν, θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις του προπονητή. Το σίγουρο είναι πως οι Γιώργος Πρίντεζης, Βαγγέλης Μάντζαρης και Δημήτρης Αγραβάνης έχουν συμβόλαιο έως το 2020, ο Κώστας Παπανικολάου (που ανανέωσε πέρσι) έως το 2022, ενώ από τους παλιούς μένει ελεύθερος ο Βασίλης Σπανούλης. Υπάρχει όμως η διάθεση να του γίνει επέκταση, συνεχίζοντας την καριέρα του στο μεγάλο λιμάνι. Ελεύθερος μένει τόσο ο Γιάνις Στρέλνιεκς (δύσκολα θα συνεχίσει), όσο και ο Γιώργος Μπόγρης. Στους ξένους είναι περισσότερο πολύπλοκα τα πράγματα, καθώς η ΚΑΕ προσέφερε κλειστά διετή συμβόλαια στους Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, Ζακ ΛεΝτέι και Γιάνις Τίμα. Όσον αφορά τον Νίκολα Μιλουτίνοφ; Έχει συμβόλαιο έως το 2020, αλλά οι Σπερς αναμένεται να τον κάνουν δικό τους το καλοκαίρι, προσφέροντας το buy-out που φτάνει κοντά στο 1.000.000 δολάρια.

Θα ήταν σοφή κίνηση, πάντως, μετά το τέλος της αναμέτρησης κόντρα στη Νταρουσάφακα, να βγουν και να μιλήσουν οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλους, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο για το μέλλον της ομάδας. Δίνοντας απαντήσεις για όλες αυτές τις φημολογίες που έχουν αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες. Είτε για εκείνες που αφορούν τα αγωνιστικά, είτε τα εξωαγωνιστικά θέματα. Θα ήταν καλό, επίσης, να αντιληφθούν στο μεγάλο λιμάνι το ποιοι είναι μαζί τους, και ποιοι... απέναντι.

Κανείς δεν έχει συμβόλαιο με την επιτυχία, ούτε και γίνεται κάθε χρόνο να βρίσκεται στο Final Four ο Ολυμπιακός. Ενδεχομένως κάποιος να σχολιάσει πως "οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού καλόμαθαν", γιατί ήρθαν τα τρόπαια στην EuroLeague το 2012 και το 2013, με την ομάδα να μετρά 4 συμμετοχές σε τελικούς μέσα σε 6 χρόνια (2012-2017). Δεν γίνεται όμως να μην υπάρξει και προβληματισμός, όταν υπάρχει μία πτωτική πορεία σε μία ομάδα που έχει αγαπηθεί τα τελευταία χρόνια τόσο από φίλους, όσο και από εχθρούς, για τα τρομερά επιτεύγματα της. Πιθανή τρίτη σερί σεζόν δίχως τίτλο, και με μη συμμετοχή στα playoffs της EuroLeague, δεν είναι μικρό πράγμα...