Ο Μπερτομέου ανοίγει το δρόμο για τη συμμετοχή ομάδων μόνο στην Ευρωλίγκα και όχι σε πρωτάθλημα

Η αλλαγή στο καταστατικό που θα αφορά ομάδες με δεκαετή συμβόλαια όπως ο Ολυμπιακός

Ο Μπερτομέου ανοίγει το δρόμο για τη συμμετοχή ομάδων μόνο στην Ευρωλίγκα και όχι σε πρωτάθλημα

Σε μια σημαντική αλλαγή ετοιμάζεται να προχωρήσει η Ευρωλίγκα. Συγκεκριμένα, υπάρχει η σκέψη να μπει στο καταστατικό της όρος που θα επιτρέπει στις ομάδες που έχουν υπογράψει 10ετή συμβόλαια να παίζουν μόνο στην Ευρωλίγκα χωρίς να έχουν την υποχρέωση συμμετοχής σε κάποιο Εθνικό πρωτάθλημα.

Αυτό αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Live Sport. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό δεν προβλέπεται σήμερα στο καταστατικό. Πρόσφατα, ο Τζόρντι Μπερομέου είχε ερωτηθεί για το ενδεχόμενο μια ομάδα να αγωνίζεται μόνο στην Ευρωλίγκα και είχε απαντήσει ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την έγκριση της πλειοψηφίας των ομάδων που έχουν 10ετή συμβόλαια.

Πλέον αυτό δεν θα χρειάζεται καθώς ο Καταλανός παράγοντας ετοιμάζει αλλαγή του καταστατικού έτσι ώστε οι ομάδες που το επιθυμούν και έχουν δεκαετή συμβόλαια -ανάμεσα σε αυτές και ο Ολυμπιακός αλλά και ο Παναθηναϊκός- να μπορούν να αποχωρούν από το πρωτάθλημά τους και να συνεχίσουν να παίζουν στην Ευρωλίγκα χωρίς να χρειάζονται καμία απολύτως έγκριση.

Αν και εφόσον αυτή η αλλαγή ψηφιστεί και γίνει εφαρμόσιμη, τότε είναι σαφές ότι μπορεί να επηρεάσει το σκηνικό σε όλο το Ευρωπαϊκό μπάσκετ. Άλλωστε αυτή η σκέψη έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία αρκετά ομάδες στην Ευρώπη έχουν εκφράσει σχετικούς προβληματισμούς. Κυρίως λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν με τη διαιτησία -τέτοια περίπτωση είναι και ο Ολυμπιακός- εξετάζουν το ενδεχόμενο αποχώρησης από τα Εθνικά πρωταθλήματα και τη συμμετοχή σε άλλες διοργανώσεις.

Προφανώς πρόκειται για μια σκέψη που αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα στο μπάσκετ.