Σορώτος: "Αρρωστημένος ο Ολυμπιακός, τέλος εποχής, τι πρέπει να γίνει την επόμενη χρονιά"

Ο Κώστας Σορώτος μίλησε για τον "αρρωστημένο" Ολυμπιακό, τον Σπανούλη, τον Γκος, την ημέρα που άρχισε ο κατήφορος, για τον πάγκο που δεν έχει Ολυμπιακούς και την επόμενη ημέρα της ομάδας.

Σορώτος: "Αρρωστημένος ο Ολυμπιακός, τέλος εποχής, τι πρέπει να γίνει την επόμενη χρονιά"

Ο ίδιος δεν έχει κρύψει ποτέ του ότι είναι φίλος του Ολυμπιακού και στην εκπομπή "Sport City" του Αθήνα 984 επιχειρηματολόγησε για τα όσα συμβαίνουν φέτος στην ομάδα του Πειραιά.

«Πολλές φορές στον αθλητισμό αν δεν είσαι στην ομάδα δεν μπορείς να εξηγήσεις πράγματα και καταστάσεις. Χωρίς να θέλω να κάνω τον έξυπνο, είχα εκφράσει αμφιβολίες για την τέταρτη θέση όταν λέγανε ακόμα οτι είναι εφικτό. Τον τελευταίο καιρό ο Ολυμπιακός έχει την εικόνα της άρρωστης ομάδας, σε πολλά επίπεδα. Σε προσανατολισμό επιθετικό, δεν έχει αμυντική κατεύθυνση και κυρίως δεν έχει ποιότητα παικτών, να ανταποκριθούν στο επίπεδο που θέλει ο Ολυμπιακός. Και οι ξένοι δείχνουν ένα κλικ κάτω από το επίπεδο που θα μπορούσαν να σηκώσουν την ομάδα πάνω τους, αλλά και οι Έλληνες, ιδιαίτερα τα νέα παιδιά φαίνεται ότι πλέον δεν μπορούν. Δεν μπορεί να τα περιμένουν όλα από τον Σπανούλη. Και ο Σπανούλης με τους τραυματισμούς και ο Πρίντεζης που πέρασε δύσκολες στιγμές μετά τη διαρροή του ηχητικού», είπε αρχικά, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τις τελευταίες σεζόν η ομάδα του Πειραιά μένει από δυνάμεις και έχει τραυματισμούς στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν:

«Αυτό που πρέπει να λάβουν υπόψη τους κι εμένα με παραξενεύει σαν προπονητή. Αν δεν κάνω λάθος είναι η τρίτη, τέταρτη χρονιά που ο Ολυμπιακός φτάνει στο πιο κρίσιμο σημείο της Ευρωλίγκας και ξεφουσκώνει,είναι ξεθυμασμένος από δυνάμεις, έχοντας πολλούς τραυματισμούς και με διαφορετικούς προπονητές. Αντί να είναι η ομάδα φορμαρισμένη, ο Ολυμπιακός και με παίκτες ξεκούραστους, κάτι στο οποίο βοηθάει το ελληνικό πρωτάθλημα, φαίνεται να είναι ντεφορμέ, με τραυματίες και χωρίς δυνάμεις. Με διαφορετικούς προπονητές , αλλά με τον ίδιο γυμναστή, χωρίς να θέλω να πω κάτι για τον άνθρωπο».

Όσον αφορά τις συνέπειες του ηχητικού μηνύματος που διέρρευσε, αναστατώνοντας τα «ερυθρόλευκα» αποδυτήρια, είπε: «Το ηχητικό που βγήκε στον αέρα μάλλον έχει παίξει ρόλο, ειδικά στις σχέσεις των Ελλήνων παικτών. Μπορεί, μπορεί, δεν το ξέρω σίγουρα, μια υπόθεση κάνω, αλλά μπορεί να έχει συμβάλλει. Ένας παίκτης ξέρει καλύτερα τι γίνεται κάθε μέρα στην ομάδα, εμείς δεν μπορούμε να το ξέρουμε αυτό. Πάντως σε μια ομάδα πρέπει να βγαίνει και η δουλειά που γίνεται όλη την εβδομάδα. Έτσι βγαίνει το ηθικό και η καλή ψυχολογία, αν ξέρεις ότι γίνεται καλή δουλειά όλη την εβδομάδα. Αν πιστεύεις στην ομάδα, βαδίζεις με σιγουριά, ακόμη κι αν σου στραβώσουν ένα -δύο αποτελέσματα. Δεν υπάρχει όμως πιστεύω.Χθες βλέπαμε δύο ξένα παιδιά να παίζουν και τους άλλους να μην μπορούν, όχι ότι δεν ήθελαν να κερδίσουν. Δεν μπορούσαν να σηκώσουν κεφάλι. Και δεν είναι τυχαίο ότι το ένα παιδί που πάλευε ήταν αυτός που ήρθε τελευταίος.».

Ο Ολυμπιακός με τη Ζαλγκίρις έπαιζε μπάσκετ αλάνας, χωρίς πλάνο και με ηρωικούς εφόδους του Ουέμπερ: « Όταν δεν έχεις εμπιστοσύνη στην ομάδα κάποια στιγμή θα πας σε παιχνίδι αλάνας, θα πάνε σε ατομικές πρωτοβουλίες. Αυτό συνέβη και με τον Ουέμπερ. Ο μόνος που πίστευε στον εαυτό του και πήρε φόρα για να κερδίσει η ομάδα του. Κράταγε τον Ολυμπιακό μόνος του. Όμως έτσι δεν μπορείς να κερδίσεις ομάδες επιπέδου Ζαλγκίρις. Δεν το συζητάμε καν για ομάδες όπως η Ρεάλ και η Φενέρ. Το τι φταίει; ίσως είναι και ένα τέλος εποχής».

Στη συνέχεια ο Έλληνας κόουτς θέλησε να αναφερθεί στη διαδικασία διαδοχής του Βασίλη Σπανούλη, η οποία θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει πριν από χρόνια:

«Η διαδικασία διαδοχής του Σπανούλη έπρεπε να έχει ξεκινήσει πριν από τρία χρόνια. Δεν λέω να μη παίζει ο Σπανούλης. Θα έπρεπε ο Ολυμπιακός να έχει βρει τον τρόπο και τα πρόσωπα που μαζί με τον Βασίλη θα έτρεχαν την ομάδα και όταν σταματούσε θα υπήρχε διάδοχη κατάσταση. Ιδανικός θα ήταν ο Σλούκας, όμως ας μη μείνουμε σε ονόματα. Παίκτης με ταλέντο, με ηγετικά προσόντα, με προσωπικότητα. Καλώς η κακώς δεν έχει γίνει. Ακόμα και ο Γκριν δεν έπιασε πέρυσι, δεν τον εμπιστευτήκαμε. Πέρυσι ήρθαν κάποιοι μέτριοι ξένοι και φέτος κάποιοι κακοί ξένοι».

Για τον Γκος και το βαρύ φορτίο που κουβαλάει« Είναι 23 χρονών, πέρυσι πρώτη χρονιά του στην Ευρώπη , στην Παρτίζαν σε μια σαφώς κατώτερη διοργάνωση. Κλήθηκε να κάνει τον πρωταγωνιστή στον Ολυμπιακό στην πρώτη του σεζόν στην Ευρωλίγκα. Δεν είναι κακός παίκτης, είναι ολοφάνερο ότι έχει λυγίσει. Δεν είναι και ο παίκτης που θα στηριχθείς πάνω του. Είναι ένας παίκτης που ακούει τη μουρμούρα του κόσμου όταν αστοχείς σε ένα σουτ και δεν το αντέχει. Για να μη νομίζουν ότι τα ρίχνω στον Μπλατ. Μερικές φορές οι προπονητές διαλέγουμε ανάλογα με τον προϋπολογισμό της ομάδας. Όπως έλεγε και ο αείμνηστος Φαίδων Ματθαίου, με αβγά κάνεις μόνο ομελέτα, δεν μπορείς να κάνεις φιλέτο.Είναι και ο Σπανούλης μεγάλης ηλικίας, βγάζει τραυματισμούς. Μεγάλος παίκτης δεν το συζητάμε. Μεγάλη προσωπικότητα και μερικές φορές καταπνίγει και τα άλλα παιδιά, με ευθύνη των παιδιών βέβαια. Νομίζω ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να βγουν μπροστά ο Παπανικολάου και οι άλλοι Έλληνες. Δε γίνεται να έχουν πάντα τον Σπανούλη και για τα καλά και για τα άσχημα. Χάνει ο Ολυμπιακός; φταίει ο Σπανούλης. Ε, δεν γίνεται να φταίει πάντα ο Σπανούλης. Ήρθε η ώρα να βγουν μπροστά και τα άλλα παιδιά. Και ο Ολυμπιακός πρέπει να ενισχύσει την ομάδα με άλλους Έλληνες. Ότι είχε κάνει ο Ντούντα δηλαδή, με Σλούκα, Μάντζαρη, Παπανικολάου. Ας πάρει τον Κόνιαρη, τον Λαρεντζάκη, δεν ξέρω , λέω εγώ. Κάποια νέα παιδιά να σηκώσουν το βάρος».

Για τον τραυματισμό Σπανούλη: «Αν ιατρικά δεν μπορεί να ξαναπαίξει, δεν μπορεί. Δεν πρέπει να αναγκάσεις έναν άνθρωπο να πάθει χειρότερη ζημιά».

Για την χρονιά και το πως εξελίσσεται μετά την απόφαση του Ολυμπιακού να φύγει από το ΟΑΚΑ και να μη αγωνιστεί στα ντέρμπι αν δεν σφυρίξουν ξένοι διαιτητές «Αν ο Ολυμπιακός αποκλειστεί και δεν κατέβει για τους αγώνες με τον Παναθηναϊκό, η χρονιά είναι τελειωμένη από αρχές Απρίλη. Ο κατήφορος του Ολυμπιακού και στην Ευρωλίγκα ξεκίνησε μετά τον ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό. Είμαι Ολυμπιακός, το ξέρουν όλοι αυτό. Κι εμένα το θυμικό μου έλεγε "τι κάνουμε εδώ πέρα, πάμε να φύγουμε", αλλά οι μεγάλες αποφάσεις πρέπει να παίρνονται και με τη λογική, όχι με το θυμικό. Δεν ξέρω αν έχουν σκεφτεί καν εναλλακτική λύση, όμως περνάμε σε άλλη συζήτηση γιατί αφορά συνολικά το ελληνικό μπάσκετ.Το ελληνικό μπάσκετ έχει ανάγκη τον Ολυμπιακό, ο Ολυμπιακός είναι τεράστιο σωματείο. Δεν μπορεί να λέει ένα πράγμα ο Ολυμπιακός και να μην κάθεσαι να το σκεφτείς, να το συζητήσεις. Γίνεται μια σύσκεψη και γίνεται της κακομοίρας. Και απέχει η ΕΟΚ, ο ηγέτης του αθλήματος. Και φεύγει ο Ολυμπιακός, δεν φεύγει ο Πειραϊκός. Δε γίνεται να μην μπορείς να κάτσεις στο τραπέζι να βρεις λύση, για τον Ολυμπιακό μιλάμε. Το ίδιο θα έλεγα και για τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ φυσικά. Και να μην ασχολείται καν η κεφαλή του αθλήματος. Χωρίς τον Ολυμπιακό όταν θα έρθει η ώρα οι άλλες ομάδες να πάρουν τηλεοπτικό συμβόλαιο, τότε θα καταλάβουν τι σημαίνει αυτό. Πόσο εύκολο είναι να πάρει μια μικρή ομάδα τηλεοπτικό συμβόλαιο χωρίς ματς με τον Ολυμπιακό; Διάβαζα μια δήλωση του προέδρου της ΑΕΚ, με όλο το σεβασμό, και έλεγε "δεν μας ενδιαφέρει αν θα φύγει ο Ολυμπιακός. Ή φτιάξε μια ομάδα να αναπληρώσεις το κενό και να έχει αντίπαλο ο Παναθηναϊκός ή θα καταλάβεις τι σημαίνει πρωτάθλημα χωρίς τον Ολυμπιακό, όταν έρθει η ώρα να υπογράψεις τηλεοπτικό συμβόλαιο».

Τέλος, αναφέρθηκε στο αν μπορεί να υπάρξει σωτηρία για τον Ολυμπιακό τη φετινή σεζόν:

«Δύσκολο για φέτος να υπάρξει σωτηρία, όμως πάντα υπάρχει η επόμενη μέρα. Η διοίκηση αγαπάει την ομάδα, οπότε αν οι οπαδοί είναι μια φορά στεναχωρημένοι, εκείνοι είναι δέκα. Μην ξεχνάμε ότι το 2011 έφτασαν στα όρια της αποχώρησης οι Αγγελόπουλοι και την επόμενη χρονιά πανηγύρισαν ευρωπαϊκό. Δεν θα πεθάνουν ποτέ αυτές οι ομάδες. Ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός έχουν κόσμο από πίσω.

Πρέπει να βρίσκεις λύσεις στα προβλήματα. Για μένα πρέπει να δουλέψει και κάποιος Ολυμπιακός στον Ολυμπιακό. Δεν γίνεται ο οργανισμός Ολυμπιακός να μην έχει δώσει στο τμήμα μπάσκετ του Ολυμπιακού ένα παιδί. Δε γίνεται να μην υπάρχουν παιδιά που έχουν ζήσει την ομάδα για χρόνια. Που είναι ο Παναγιώτης Φασούλας, που είναι ο Θοδωρής Παπαλουκάς, που είναι ο Γιάννης Παραγιός και τόσοι άλλοι ακόμα; Στον πάγκο του Παναθηναϊκού βλέπεις τον Αλβέρτη. Ποιος θα δώσει τον ενθουσιασμό όταν στον πάγκο δεν ξέρουν τι σημαίνει ο Ολυμπιακός, ο κόσμος, η φανέλα; Φεύγει ο Τόμιτς καλώς η κακώς γιατί πρέπει να κάνει ένα βήμα στην καριέρα του. Δεν τελειώνουν οι παλιοί παίκτες του Ολυμπιακού στον Τόμιτς. Όλες οι σύγχρονες ευρωπαϊκές ομάδες θέλουν τεχνικό διευθυντή, μόνο οι ελληνικές δεν έχουν ».

Καταλήγοντας μίλησε για την ομάδα που προπονεί, τον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας για τον οποίο είπε ότι πάει για άνοδο και στηρίζεται σε ένα κράμα νεαρών και πιο έμπειρων αθλητών. «Παίζουμε σε έναν όμιλο με έμπειρες ομάδες που θα αγωνίζονταν άνετα σε μεγαλύτερη κατηγορία. Ο πρόεδρος μας , ο ηγέτης της ομάδας είναι ο Γιώργος Μαυραγάνης υπήρξε παίκτης στην ομάδα και έχει την δυνατότητα και την τεχνογνωσία. Αντίπαλοι μας είναι το Αιγάλεω, τα Μέγαρα,η Αχαγιά καλές και οργανωμένες ομάδες, που μπορούσαν να πρωταγωνιστήσουν και στη Β Εθνική», σημείωσε ο Έλληνας κόουτς.