Ολυμπιακός: Η ομάδα των αμείλικτων «πρέπει»

Ο κυρ Σάββας γράφει για τη νίκη του Ολυμπιακού με 89-69 επί της Μπάγερν Μονάχου.

Ολυμπιακός: Η ομάδα των αμείλικτων «πρέπει»

Ο Βαγγέλης Ιωάννου, μέσα στο ντελίριο ενθουσιασμού που επικρατούσε μετά τον θρίαμβο της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού τροπαίου στην Κωνσταντινούπολη το 2012, χαρακτήρισε τον μπασκετικό Ολυμπιακό ως «ομάδα των θαυμάτων, ομάδα των υπερβάσεων.» Και αν μια εντός έδρας νίκη κόντρα στην ενδέκατη της βαθμολογίας Μπάγερν Μονάχου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σε καμία περίπτωση θαύμα, υπάρχουν κάποιοι αγωνιστικοί και εξωαγωνιστικοί παράγοντες, που την καθιστούν υπέρβαση.

Πρώτος τέτοιος παράγοντας ήταν το αποψιλωμένο από τους τραυματισμούς ρόστερ του. Ο Ντέιβιντ Μπλατ αναγκάστηκε να εμφανίσει την ομάδα του στο ματς με 10 ετοιμοπόλεμους παίκτες και τον νεαρό, υπερταλαντούχο πλην εντελώς άπειρο Αλεξέι Ποκουσέφσκι. Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το σημερινό κατόρθωμα του Ολυμπιακού, πρέπει να τονιστεί ότι κατάφερε να κερδίσει τη Μπάγερν Μονάχου με ουσιαστικά δύο ενεργούς γκαρντ.

Με τους ποιοτικότερους «κοντούς» του (Στρέλνιεκς και Σπανούλη) στα πιτς, τον Άξελ Τουπάν στην αφάνεια και τον Βαγγέλη Μάντζαρη ελαφρώς καλύτερο από τη συνηθισμένη του φετινή μετριότητα, οι ερυθρόλευκοι εξουδετέρωσαν, και μάλιστα με ευκολία την αξιοπρεπέστατη περιφερειακή γραμμή της Μπάγερν, έχοντας ως πρωταγωνιστές τον κοντρολαρισμένο Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος και τον «πυραυλοκίνητο» Μπριάντε Γουέμπερ.

Ο εκκεντρικός Αμερικανός, με το ιδιαίτερο μαλλί και την αστείρευτη ενέργεια που αποκτήθηκε εν μέσω τρομερής αμφισβήτησης, μιας και οι οπαδοί του Ολυμπιακού ονειρεύονταν τον Τζέιμς Νάναλι, έχει καταφέρει να κερδίσει με το καλημέρα τις καρδιές τους. Όχι γιατί είναι ο καλύτερος γκάρντ στην Ευρώπη, αλλά γιατί προσδίδει με το παραπάνω δύο στοιχεία που έλειπαν για χρόνια από την περιφέρεια των ερυθρολέυκων. Νεύρο και ένταση!

Δεύτερη και σημαντικότερη τροχοπέδη αποτέλεσε το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός μπήκε στο σημερινό παιχνίδι με το «πρέπει» της νίκης να στέκεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι του, προσδίδοντας ασύλληπτη πίεση σε ένα σύνολο με παίκτες άπειρους σε τέτοιες καταστάσεις, που μάλιστα στερούταν έναν χαρισματικό ηγέτη που ζει και αναπνέει για αυτά τα παιχνίδια. Μια εκτός προγράμματος ήττα, που εκ των υστέρων μοιάζει πολύ πιο απίθανη απ’όσο φάνταζε πριν το παιχνίδι, θα έβαζε ουσιαστικά ταφόπλακα στα όνειρα των ερυθρόλευκων για μια θέση στην οχτάδα.

Πώς λοιπόν κατάφερε ο Ολυμπιακός να μετατρέψει ένα ματς τόσο ειδικών συνθηκών σε παράσταση για ένα ρόλο και να κερδίζει με άνεση, παίζοντας καλό μπάσκετ;
Πρώτο και σημαντικότερο, διότι οι ψηλοί του οργίασαν! Ο Λε Ντει που σταμάτησε στους 23 πόντους και ο Μιλουτίνοφ που ήταν εξίσου εντυπωσιακός με 20, έκαναν τη διαφορά. Κάποιες στιγμές, σου έδιναν την εντύπωση ότι αγωνίζονταν κόντρα σε παιδάκια. Η συνύπαρξη μάλιστα των 2 ταυτόχρονα στην πεντάδα, αφήνει ένα μεγάλο ερωτηματικό για το τι θα συνέβαινε αν υπήρχε ένα ακόμη αθλητικό πεντάρι στην ομάδα, ώστε ο Λε Ντέι να λογίζεται ως τεσσάρι και να μπορούν οι συγκεκριμένοι δύο να αγωνίζονται μαζί για περισσότερο χρόνο!

Δεύτερος παράγοντας που καθόρισε σε τεράστιο βαθμό την έκβαση του σημερινού αγώνα ήταν η συγκλονιστική άμυνα που έπαιξε ο Ολυμπιακός. Με μπροστάρηδες τον Γουέμπερ που πίεζε με τρομερό aggressiveness στη μπάλα, τον Μιλουτίνοφ που σκέπασε τα καλάθια και τον Παπανικολάου που όταν αγωνίζεται δίνει την εντύπωση ότι ο Ολυμπιακός παίζει με παίκτη παραπάνω, οι ερυθρόλευκοι αποσυντόνισαν την Μπάγερν και την περιόρισαν στους 69 πόντους, που στην πραγματικότητα θα μπορούσαν να ήταν πολύ λιγότεροι αν ο Ολυμπιακός δεν χαλάρωνε στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Όμως όσο καλά και αν αποδώσουν οι σέντερ και όσο αποπνικτική άμυνα και αν εμφανίσει ο Ολυμπιακός, αυτά τα ματς δεν κερδίζονται χωρίς τους μεγάλους ηγέτες. Ο Γιώργος Πρίντεζης, που δοκιμάστηκε όσο κανείς άλλος τη φετινή σεζόν, φυλούσε για το πιο νευραλγικό παιχνίδι μία εμφάνιση ηγετική, που μπορεί να μην έβγαλε μάτια σε επίπεδο αριθμών, αλλά ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόταν η ομάδα!

Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχάσουμε το σημαντικότερο παράγοντα. Το DNA του Ολυμπιακού, μιας ομάδας που μπορεί να εμφανιστεί ασυγχώρητα χαλαρή όταν χαρακτηρίζεται φαβορί, είναι σφυρηλατημένο ακριβώς για αυτές τις καταστάσεις.
Η ερυθρόλευκη φανέλα, ανεξάρτητα από το ποιοι τη φορούν, δεν ήταν ποτέ για τα εύκολα! Ήταν πάντα για εκείνα που έμοιαζαν δύσκολα!