Ολυμπιακός: Επιχείρηση ανασύνταξης και επιβίωσης με ΤΣΣΚΑ

Ο Ολυμπιακός καλείται σε έναν ισχυρό αντίπαλο, όπως η ΤΣΣΚΑ, να ορθώσει το ανάστημα του και να αντιδράσει, παραμένοντας ζωντανός στον ευρωπαϊκό του στόχο. Έτσι θα βρει και πάλι τον δρόμο του. 

Ολυμπιακός: Επιχείρηση ανασύνταξης και επιβίωσης με ΤΣΣΚΑ

Ο Ολυμπιακός βιώνει την χειρότερη του περίοδο, την πιο ακατάλληλη στιγμή. Οι Πειραιώτες αριθμούν τέσσερις σερί ήττες στην διοργάνωση, τις περισσότερες που έχουν μετρήσει ποτέ στην ιστορία τους, ισοφαρίζοντας το αρνητικό ρεκόρ της σεζόν 2013-2014. Τότε, στη φάση του TOP-16, είχαν κάνει 4 συνεχόμενες ήττες, υπό τις οδηγίες του Γιώργου Μπαρτζώκα, με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν ταλαιπωρηθεί με αρκετούς τραυματισμούς.

Ο Ολυμπιακός είναι και πάλι σε αυτή τη θέση, έχοντας χάσει από Φενέρμπαχτσε (90-75), Μπαρτσελόνα (55-76), Μακάμπι Τελ Αβίβ (65-64) και Αναντολού Εφές (73-65) το τελευταίο διάστημα, ενώ τα αρνητικά αποτελέσματα γίνονται και πέντε, αν προσθέσουμε και τον αποκλεισμό στο Κύπελλο από τον Παναθηναϊκό.

Ο «μαύρος» Φλεβάρης

Τον Φλεβάρη περιμέναμε (σύμφωνα και με τα λεγόμενα του Ντέιβιντ Μπλατ) την ομάδα του Πειραιά να φορτσάρει, να ανεβάσει την απόδοση της και να δείξει το πραγματικό της αγωνιστικό πρόσωπο, αλλά σε αυτόν τον μήνα την βλέπουμε να βιώνει μία μεγάλη αγωνιστική κρίση. Έτσι όπως τα κατάφεραν οι Πειραιώτες, όχι μόνο αποχαιρέτησαν το πλεονέκτημα έδρας ενόψει των προημιτελικών της Ευρωλίγκας, αλλά θα ζοριστούν να κατακτήσουν ακόμη και την πέμπτη θέση, αφού η Μπαρτσελόνα όχι μόνο είναι από πάνω στη κατάταξη, αλλά υπερτερεί και στην ισοβαθμία.

Ο Ολυμπιακός καλείται να αντιδράσει άμεσα, αλλιώς θα κινδυνεύει να βιώσει μία οδυνηρή πέμπτη ήττα, κινδυνεύοντας ακόμη και για την πρόκριση του στην επόμενη φάση. Πλέον, είναι και θέμα επιβίωσης!

Επόμενος αντίπαλος, λοιπόν, την Παρασκευή το βράδυ (21:30) η ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο ΣΕΦ. Ένας ισχυρός αντίπαλος, τον οποίο οι Πειραιώτες πέρσι τον κέρδισαν στο Φάληρο (με 88-86, έχοντας για πρωταγωνιστή τον Σπανούλη με 16 πόντους και 8 ασίστ), ενώ και φέτος, στο ματς του πρώτου γύρου στη ρωσική πρωτεύουσα, λύγισαν στις λεπτομέρειες (69-65).

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι στην ισοβαθμία (18-5) στη δεύτερη θέση μαζί με την Ρεάλ Μαδρίτης. Δεν… καίγεται για τη νίκη στον βαθμό που «φλέγεται» ο Ολυμπιακός, αλλά είναι δεδομένο πως η ρωσική ομάδα θα τα δώσει όλα για να πάρει το θετικό αποτέλεσμα.

Έτσι θα βρει τον δρόμο του...

Τι θα πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός για να φέρει τα πάνω-κάτω; Καταρχάς, να παρουσιάσει βελτίωση στον τομέα της επίθεσης, καθώς στις τελευταίες τέσσερις αγωνιστικές ζορίζεται να βάλει την μπάλα στο καλάθι. Είναι τουλάχιστον απογοητευτικό το ποσοστό των 64.7 πόντων που αριθμεί σε αυτό το χρονικό διάστημα (ενώ είχε 80 με 81 μέσο όρο), ενώ υπάρχει μία πτωτική πορεία και στο κομμάτι της δημιουργίας. Εκεί που οι Πειραιώτες είχαν έναν λαμπρό μέσο όρο που έφτανε τις 20 ασίστ ανά παιχνίδι, έχοντας μία υπέροχη κυκλοφορία της μπάλας, πλέον έχουν πέσει στο φτωχό ποσοστό των 12.5 (!) τελικών πασών.

Είναι τραγική και η απόδοση της ευστοχίας του πίσω από τα 6.75 μέτρα, καθώς οι οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ έχουν… σπάσει τα καλάθια από την περιφέρεια. Έχουν μόλις 27% ποσοστό ευστοχίας (με 26/96 σουτ), ένας τομέας ο οποίος τους έχει κοστίσει στο να βρουν και ρυθμό στο κομμάτι του σκορ.

Παράλληλα, ο Ολυμπιακός καλείται να βρει και πάλι τον εαυτό του στο κομμάτι της ταχύτητας. Έχτισε, έφτιαξε και δημιούργησε ένα σύνολο που ήθελε να ποντάρει στο γρήγορο παιχνίδι και στο εύκολο καλάθι στο τρανζίσιον, αλλά πλέον είναι ελάχιστες οι φορές που τρέχει στο ανοιχτό γήπεδο και λιγότερες οι στιγμές που σκοράρει σε καταστάσεις αιφνιδιασμού. Η ομάδα, αδικαιολογήτως, έχει γίνει αργή και στατική και αυτό το πληρώνει.