Η προσοχή στους Ερτέλ-Πάνγκος και η «εξαφάνιση» του Τόμιτς

To πλάνο που θα ακολουθήσει ο Ολυμπιακός ώστε να περάσει το εμπόδιο της Μπαρτσελόνα. Ο περιορισμός της δημιουργίας των Ερτέλ και Πάνγκος και η «εξαφάνιση» του Τόμιτς από τον εκπληκτικό Μιλουτίνοφ. 

Η προσοχή στους Ερτέλ-Πάνγκος και η «εξαφάνιση» του Τόμιτς

Δεν πέρασε και πολύς καιρός από την τελευταία συνάντηση των δύο ομάδων στην Ευρωλίγκα. Περίπου ενάμιση μήνας. Στις 18 Δεκεμβρίου, ο Ολυμπιακός πήρε το «διπλό» μέσα στη Βαρκελώνη με σκορ 60-69, έχοντας άμυνα για σεμινάριο (περιορίζοντας την δημιουργία των γηπεδούχων, κρατώντας τους μόλις στις 9 ασίστ, αλλά και σε χαμηλό σκορ), αλλά και έναν εκπληκτικό Νίκολα Μιλουτίνοφ.

Σε 27 λεπτά συμμετοχής, ο Σέρβος σέντερ ήταν θεριό ανήμερο. Σημείωσε ένα εντυπωσιακό νταμπλ-νταμπλ, τελειώνοντας το παιχνίδι έχοντας 18 πόντους (5/8 δίποντα, 8/9 βολές) και 14 (7-7) ριμπάουντ, κερδίζοντας και 8 φάουλ, κάνοντας… θραύση και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ήταν το ματς που ο κορυφαίος παίκτης των «ερυθρολεύκων» στην τρέχουσα σεζόν «εξαφάνισε» το μεγάλο αντίπαλο δέος, Άντε Τόμιτς.

Πέρα από το γεγονός πως τον κέρδισε κατά κράτος στις μονομαχίες μέσα στην ρακέτα, η παρουσία του Κροάτη ήταν τόσο απογοητευτική, που ο προπονητής του, Σβέντισλαβ Πέσιτς, τον κράτησε στο παρκέ μόλις 13 λεπτά, σημειώνοντας σε αυτό το διάστημα 1 σουτ.

Είναι δεδομένο πως για ακόμη μία φορά, ο Ντέιβιντ Μπλατ θα ποντάρει στο μέγεθος και στο ταλέντο του Νίκολα Μιλουτίνοφ ώστε να «πληγώσει» τους Καταλανούς. Άξιος συμπαραστάτης του σε εκείνο το ματς και ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος σημείωσε 14 πόντους με 4/9 τρίποντα. Από την Μπαρτσελόνα ξεχώρισαν ο φόργουορντ Βίκτορ Κλαβέρ (13 πόντοι) και ο Ισπανός σέντερ, Πιέρ Οριόλα (10 πόντοι, 6 ριμπάουντ).

«Χειροπέδες» στους Ερτέλ και Πάνγκος

Ο Ολυμπιακός στο πρώτο ματς στην Βαρκελώνη, ο τομέας στον οποίο έδωσε έμφαση, ήταν ο περιορισμός της δημιουργίας των Καταλανών. Και η προσοχή δόθηκε κυρίως στο να «εξολοθρευτούν» οι δύο κινητήριοι μοχλοί της ομάδας, ο Τομά Ερτέλ και ο Κέβιν Πάνγκος. Αυτό θα επιχειρήσουν να κάνουν και αυτή την φορά στο ΣΕΦ.

Ο Γάλλος γκαρντ (με τις 4.7 ασίστ μέσο όρο) μοίρασε 3 τελικές πάσες στην Βαρκελώνη, ενώ ο Καναδός δεν έδωσε ούτε μία ασίστ στους συμπαίκτες του, με τους «μπλαουγκράνα» να μοιράζουν μόλις 9 ασίστ σε ολόκληρο το παιχνίδι.

Όπως είχε πει και στις δηλώσεις του τότε ο Γιώργος Μπόγρης, οι Πειραιώτες έκλειναν σωστά τον δεξί διάδρομο που αρέσκονται να κινούνται Ερτέλ-Πάνγκος και με αυτόν τον τρόπο τους έβγαλαν εκτός ρυθμού. Με αυτόν τον τρόπο άμυνας, οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ "εξαφάνισαν" και τα πικ-εν-ρολ των Ισπανών, στα οποία και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό. Είχαν και για όπλο τους τα ριμπάουντ σε εκείνο το παιχνίδι. Τομέας στον οποίο και κυριάρχησαν (29-43), μαζεύοντας συνολικά 21 (!) επιθετικά.