Ο απολογισμός του Ολυμπιακού μετά τις 20 πρώτες αγωνιστικές της EuroLeague

Επίθεση που ξεπερνά τους 80 πόντους, δημιουργία που φτάνει τις 20 ασίστ, σταθερή δύναμη στην άμυνα αλλά και κυριαρχία στον τομέα των ριμπάουντ. Αυτός είναι ο Ολυμπιακός των 20 πρώτων αγωνιστών. 

Ο απολογισμός του Ολυμπιακού μετά τις 20 πρώτες αγωνιστικές της EuroLeague

Ολοκληρώθηκαν τα 2/3 της EuroLeague και σε αυτές τις 20 αγωνιστικές ο Ολυμπιακός παραμένει σε τροχιά τετράδας. Οι Πειραιώτες βρίσκονται στην πέμπτη θέση της κατάταξης, έχοντας ρεκόρ 12-8, με την Αναντολού Εφές να βρίσκεται στην τέταρτη με μία νίκη παραπάνω (13-7). Εκείνη την ήττα από την Νταρουσάφακα να μην έκαναν οι «ερυθρόλευκοι», η οποία ήταν εκτός προγράμματος, και θα ήταν ισόβαθμοι με τον αντίπαλο τους, αλλά με το αν δεν γράφεται ιστορία.

Οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ, πάντως, συνεχίζουν να κρατούν την τύχη στα χέρια τους. Η πρώτη τριάδα, με τις Φενέρμπαχτσε, Ρεάλ Μαδρίτης και ΤΣΣΚΑ Μόσχας, έχει ξεχωρίσει, οπότε το ζητούμενο είναι η τέταρτη θέση ή τουλάχιστον η Πέμπτη, καθώς παρακάτω ο κάθε σύλλογος θα κληθεί να αντιμετωπίσει τους τρεις «μεγάλους» με μειονέκτημα έδρας.

Ήρθε και όπως ήθελε ο Ολυμπιακός το αποτέλεσμα στην Βαρκελώνη. Η ΤΣΣΚΑ… άλωσε την έδρα της Μπαρτσελόνα, οπότε οι Πειραιώτες γλίτωσαν την ισοβαθμία με τους «μπλαουγκράνα», τους οποίους μάλιστα θα φιλοξενήσουν στο ΣΕΦ την ερχόμενη Πέμπτη. Ένα σημαντικό ματς για τον Βασίλη Σπανούλη και την παρέα του, καθώς σε ενδεχόμενο επικράτησης θα αποκτήσουν ξεκάθαρο προβάδισμα για οριστικό πλασάρισμα στην πρώτη πεντάδα με +2 νίκες, ενώ θα υπερτερούν και στην ισοβαθμία.

Ας ρίξουμε όμως μία ματιά στο πως τα έχουν πάει οι Πειραιώτες μέχρι στιγμής στην διοργάνωση. Τόσο στις δέκα πρώτες αγωνιστικές, όσο και στις επόμενες δέκα, ο Ολυμπιακός μέτρησε ρεκόρ 6-4, με το σύνολο να είναι στο 12-8. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν δείξει καλά δείγματα γραφής, παρουσιάζοντας τις περισσότερες φορές με επιτυχία το στυλ μπάσκετ που θέλει μας παρουσιάζει ο Ντέιβιντ Μπλατ. Γρήγορος ρυθμός, περισσότερες κατοχές, μεγαλύτερη έμφαση στην επίθεση, καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας η οποία περνάει πλέον από περισσότερα χέρια, αλλά και ένα σύνολο που παραμένει σκληροτράχηλο στην άμυνα, όντας παράλληλα κυριαρχικό στον τομέα των ριμπάουντ.

Οι Πειραιώτες έχουν ανεβάσει τον μέσο όρο στην επίθεση τους πάνω από τους 80 πόντους, είναι η τρίτη καλύτερη ομάδα στην δημιουργία μοιράζοντας σχεδόν 20 ασίστ (19.0) σε κάθε ματς, ενώ βρίσκονται στην ίδια θέση και στην άμυνα (77.4 παθητικό). Παράλληλα, διαθέτουν το δεύτερο σύνολο στο κομμάτι των ριμπάουντ (35.7), ενώ έχουν σχετικά βελτιώσει την ικανότητα τους στο περιφερειακό σουτ (38.2%).

Αν είναι ένας τομέας στον οποίο οι "ερυθρόλευκοι" θα πρέπει να βελτιωθούν είναι τα λάθη τους, τα οποία και τους κοστίζουν αρκετές φορές. Κάνουν περίπου 13 (12.8) σε κάθε ματς, ενώ είναι σχετικά χαμηλό και το ποσοστό ευστοχία τους στις βολές (74.0%). Δύο φορές έχασε στην τρέχουσα σεζόν ο Ολυμπιακός από την Φενέρμπαχτσε, αλλά αν ρίξετε μία ματιά στην στατιστική, είναι πρώτη σε τέσσερις βασικές κατηγορίες. Σε άμυνα, δίποντα, τρίποντα, αλλά και στον συσχετισμό ασίστ/λάθη. Είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη και πιο σταθερή ομάδα μέχρι στιγμής στην διοργάνωση.

Η στατιστική του Ολυμπιακού στον πρώτο γύρο

Σύστημα αξιολόγησης: 6ος (βαθμό 93.2) – 1η Ρεάλ Μαδρίτης (106.5)

Επίθεση: 8ος (80.1 πόντοι) – 1η ΤΣΣΚΑ Μόσχας (86.4)

Άμυνα: 3ος (77.4) – 1η Φενέρμπαχτσε (74.5)

Ριμπάουντ: 2ος (35.7) – 1η Ρεάλ Μαδρίτης (36.5)

Επ. Ριμπάουντ: 3ος (11.0) – 1η Νταρουσάφακα (12.1)

Αμ. Ριμπάουντ: 2ος (24.6) – 1η Ρεάλ Μαδρίτης (27.0)

Ασίστ: 3ος (19.0) – 1η Αναντολού Εφές (20.2)

Κλεψίματα: 13ος (5.5) – 1η Χίμκι (7.8)

Μπλοκ: 8ος (2.5) – 1η Νταρουσάφακα (3.8)

Λάθη: 4ος (12.8) – 1η Νταρουσάφακα (13.5)

Βολές: 11ος (74.0%) – 1η Ζαλγκίρις (80.8%)

Δίποντα: 9ος (53.8%) – 1η Φενέρμπαχτσε (59.2%)

Τρίποντα: 7ος (38.2%) – 1η Φενέρμπαχτσε (43.9%)

Συσχετισμός ασίστ/λάθη: 7ος – 1η Φενέρμπαχτσε