Οι αντίπαλοι γκαρντ «πληγώνουν» τον Ολυμπιακό στις ήττες του

Στις επτά από τις οκτώ ήττες του Ολυμπιακού, ο πρώτος σκόρερ του αντίπαλου ήταν πάντα γκαρντ.  Η αδυναμία των Πειραιωτών στην περιφερειακή άμυνα, ελλείψει defensive stopper. 

 

 

Οι αντίπαλοι γκαρντ «πληγώνουν» τον Ολυμπιακό στις ήττες του

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Σε αυτές τις 20 πρώτες αγωνιστικές που ολοκληρώθηκαν στην EuroLeague, ο Ολυμπιακός έχει μετρήσει 8 ήττες. Στις 7 από αυτές, ο πρώτος σκόρερ του αντιπάλου ήταν γκαρντ!

Ο Μάικ Τζέιμς (22 πόντοι) έκανε την... ζημιά με την Αρμάνι Μιλάνο στον Πειραιά, ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ (20 πόντοι) έκανε την διαφορά για την ΤΣΣΚΑ στην Μόσχα, ο Λούκας Λεκαβίτσιους (17 πόντοι) εξελίχθηκε σε ανέλπιστο ήρωα για τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, ο Κώστας Σλούκας (20 πόντοι) ήταν καθοριστικός με τα μεγάλα σουτ που έβαλε στο ΣΕΦ, ο Μάριους Γκριγκόνις (19 πόντοι) έδειχνε ασταμάτητος στο Κάουνας με την Ζαλγκίρις, ενώ ο Τόνι Ντάγκλας (19 πόντοι) έκανε "πάρτι" με την Νταρουσάφακα. Τώρα, ήταν η σειρά των Έρικ Γκριν (17 πόντοι, 4/4 τρίποντα) και Μπόμπι Ντίξον για την Φενέρμπαχτσε, με τον τελευταίο να σημειώνει ένα εντυπωσιακό νταμπλ με 13 πόντους και 10 ασίστ.

Μόνη εξαίρεση το ματς στην Μαδρίτη, στο οποίο ήταν πρώτος σκόρερ ο φόργουορντ Άντονι Ράντολφ (16 πόντοι), αλλά όλοι θυμάστε πόσο μεγάλα προβλήματα δημιούργησε ο Αργεντινός πλέι-μέικερ, Φακούντο Καμπάτσο (13 πόντοι, 5 ασίστ). Ακόμη, πάντως, και στις νίκες, ο Ολυμπιακός έχει βρει τον μπελά του από τους "κοντούς". Με την Εφές υπέφερε από το ταλέντο του Βασίλιε Μίτσιτς (24 πόντοι, 6 ασίστ), ενώ με την Μπασκόνια στο ΣΕΦ ο 35χρονος Μαρσελίνιο Χουέρτας κόντεψε να βιώσει... δεύτερη νεότητα (17 πόντοι, 7/9 δίποντα).

Είναι ξεκάθαρο πως οι "ερυθρόλευκοι" έχουν μία αδυναμία στην περιφερειακή άμυνα. Εκεί βρίσκεται θα λέγαμε φέτος η... αχίλλειος πτέρνα τους. Δεν υπάρχει defensive stopper στα γκαρντ επιπέδου Έισι Λο και Ντάνιελ Χάκετ, οι οποίοι είχαν είτε την σκληράδα, είτε το κορμί, αλλά και την ταχύτητα, για να «δαγκώσουν» τον κάθε... σβούρα.

Κανείς δεν περιμένει από τον Βασίλη Σπανούλη στα 36 του να παίζει την άμυνα που έπαιζε στα 25 του, ο Γιάνις Στρέλνιεκς έχει αρετές σε σκορ και δημιουργία, αλλά είναι soft στα ανασταλτικά του καθήκοντα, ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος δεν ήταν ποτέ του ογκόλιθος στα μετόπισθεν, ενώ ο Βαγγέλης Μάντζαρης έχει περιορισμένο ρόλο. Για αυτό κιόλας ορισμένες φορές ο Ντέιβιντ Μπλατ χαμηλώνει στο "2" είτε τον Αξέλ Τουπάν, είτε τον Κώστα Παπανικολάου, αναλαμβάνοντας «ειδικές αποστολές», για να κρύψει αυτή την αδυναμία του, αλλά το πρόβλημα δεν καλύπτεται πάντα.

Αναλυτικά οι πρώτοι σκόρερ του αντίπαλου:

Με Αρμάνι Μιλάνο: Μάικ Τζέιμς, 22 πόντοι, 3/8 τρίποντα, 5 ασίστ
Με ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Σέρχιο Ροντρίγκεθ, 20 πόντοι, 6/10 τρίποντα, 5 ασίστ.
Με Παναθηναϊκό: Λούκας Λεκαβίτσιους, 17 πόντοι, 3/7 τρίποντα.
Με Φενέρμπαχτσε: Kώστας Σλούκας, 20 πόντοι, 5/10 δίποντα, 4 ασίστ.
Με Ζαλγκίρις: Μάριους Γκριγκόνις, 19 πόντοι, 3/4 τρίποντα,
Με Νταρουσάφακα: Τόνι Ντάγκλας, 19 πόντοι, 8/16 δίποντα, 9 ασίστ.
Με Ρεάλ Μαδρίτης: Άντονι Ράντολφ, 16 πόντοι, 2/5 τρίποντα
Με Φενέρμπαχτσε (εκτός): Έρικ Γκριν, 17 πόντοι, 4/4 τρίποντα