Ολυμπιακός: Ραντεβού στη Βιτόρια!

Ο κουρασμένος Ολυμπιακός που... λύγισε στην Μαδρίτη από την ευστοχία της Ρεάλ, η σημασία να τερματίσει είτε 4ος, είτε 5ος και τα κέρδη με τους Μπόγρη-Γκος στην Μαδρίτη. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος. 

Ολυμπιακός: Ραντεβού στη Βιτόρια!

Φενέρμπαχτσε, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Ρεάλ Μαδρίτης, είναι οι τρεις ομάδες που ήδη έχουν ξεχωρίσει στην EuroLeague. Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ομάδες, υπερτερούν ξεκάθαρα σε ποιότητα, σε βάθος στο ρόστερ, αλλά και σε συνοχή και ομοιογένεια. Έχουν πρωτοκλασάτους παίκτες-πρωταγωνιστές που παίζουν χρόνια μαζί, διαθέτοντας παράλληλα και τον ίδιο προπονητή για αρκετά χρόνια. Όλα αυτά είναι ορισμένα από τα στοιχεία που τους έχουν δώσει την δυνατότητα να έχουν ήδη καπαρώσει τις τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης. Όχι, δεν είναι άτρωτες. Για να τις νικήσεις, όμως, ειδικά μέσα στις έδρες τους, θα πρέπει να μην έχεις απουσίες, να είσαι φρέσκος, να πιάσεις υψηλή απόδοση και να τις περιορίσεις με την άμυνα σου.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν στην Μαδρίτη, είχε νοκ-άουτ τον φετινό του MVP, Νίκολα Μιλουτίνοφ, δεν είχε ενέργεια να βγάλει σκληράδα στην άμυνα, καθώς υπέφερε από την κούραση έχοντας δώσει 5 ματς μέσα σε 9 μέρες. Αποτέλεσμα; Να ξεμείνει από δυνάμεις, έχοντας απέναντι του και μία εντυπωσιακή Ρεάλ που έκανε ένα από τα καλύτερα της παιχνίδια φέτος. Οι "ερυθρόλευκοι" πραγματοποίησαν καλή εμφάνιση, κοίταξαν στα μάτια τον αντίπαλο, μπήκαν δυναμικά βρίσκοντας ρυθμό στην επίθεση, αλλά οι παίκτες του Πάμπλο Λάσο ήταν εντυπωσιακά-εκνευριστικά εύστοχοι στο σκοράρισμα, καθ' όλη την διάρκεια της αναμέτρησης. Στο πρώτο ημίχρονο είχαν 14/18 δίποντα και 7/13 τρίποντα, ολοκληρώνοντας το ματς έχοντας 21/32 (65.6%) δίποντα και 13/23 (56.5%) τρίποντα, αποδεικνύοντας περίτρανα το γιατί διαθέτουν την κορυφαία επιθετική γραμμή στην διοργάνωση, αναγκάζοντας τον Ολυμπιακό να δεχτεί 94 πόντους.

Το πάλευε, προσπαθούσε, μοχθούσε ο Ολυμπιακός στο παρκέ, ρισκάροντας να ακολουθήσει τον ρυθμό της Ρεάλ, πηγαίνοντας το ματς σε υψηλό σκορ, αλλά στην τελευταία περίοδο, με τους γηπεδούχους να βγάζουν αιφνιδιασμούς και να σημειώνουν το ένα μεγάλο σουτ μετά το άλλο, ήταν αναμενόμενο οι Πειραιώτες να... λυγίσουν, καθώς η "βενζίνη" από το ντεπόζιτο τέλειωνε. Πνευματικά οι "ερυθρόλευκοι" είχαν κάπως αδειάσει τις τελευταίες μέρες. Έδωσαν το 100% κόντρα στον Παναθηναϊκό, πάτησαν το... γκάζι στο δεύτερο ημίχρονο κόντρα στην ΑΕΚ, ακολούθησε κατάθεση ψυχής κόντρα στην Μπασκόνια στην παράταση σε εβδομάδα με διπλή αγωνιστική, οπότε αναμενόμενο ήταν κάπου... να σκάσουν.

Αν θεωρήσουμε, πάντως, πως Φενέρμπαχτσε, ΤΣΣΚΑ και Μαδριλένοι, έχουν "καπαρώσει" θέση και στο φετινό Final Four, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, τότε ο Ολυμπιακός... ανανεώνει το ραντεβού του με την Ρεάλ για την Βιτόρια, καθώς εκεί θα διεξαχθεί η τελική φάση της διοργάνωσης. Οι Πειραιώτες, πλέον, βρίσκονται στην πέμπτη θέση της κατάταξης, αλλά παραμένουν σε τροχιά τετράδας. Πάντως, ακόμη και 5ος να βγει, αντιμετωπίζοντας με μειονέκτημα (πιθανότατα) την Εφές, δεν θα έχει και μεγάλη διαφορά. Οι "κόκκινοι" φέτος δεν είναι η παραδοσιακή ομάδα έδρας που δεν χάνει σπίτι της και ζορίζεται εκτός. Αν βρεθεί στη μέρα του μπορεί να κερδίσει τον οποιοδήποτε αντίπαλο (Ρεάλ, Εφές, Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ), σε οποιαδήποτε έδρα (Βαρκελώνη, Μόναχο, Βιτόρια, Μόσχα), και αν παρουσιαστεί κατώτερος των περιστάσεων, χάνει και από την... Νταρουσάφακα! Το ζόρι θα είναι να βγεις 6ος, 7ος και 8ος, και να έχεις να αντιμετωπίσεις τους τρεις πρώτους. Έχουμε καιρό όμως μέχρι τότε.

Ο Ολυμπιακός κρατά από την Μαδρίτη τον εξαιρετικό συσχετισμό που είχε στον τομέα ασίστ/λάθη (22/7), την σπουδαία εμφάνιση και την ετοιμότητα του Γιώργου Μπόγρη (12 πόντοι, 6/6 δίποντα, 3 ασίστ) που απέδειξε πως δικαίως έχει ρόλο και θέση στο ρόστερ της ομάδας. Την επιστροφή του Βασίλη Σπανούλη στα νταμπλ-νταμπλ στην Ευρώπη (12 πόντοι, 11 ασίστ) με τον αθεόφοβο να το καταφέρνει έχοντας υποστεί εξάρθρωση στο δάχτυλο του, αλλά και το ώριμο παιχνίδι του Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, ο οποίος ήταν ουσιαστικός και αποτελεσματικός. Σε 25 λεπτά είχε 13 πόντους (2/4 δίποντα, 3/4 τρίποντα), 5 ασίστ, μόλις 1 λάθος και 1 κλέψιμο. Παρόμοιες εμφανίσεις αναμένουν στο μεγάλο λιμάνι από εκείνον και στο μέλλον.