Οι πετσέτες είναι κόκκινες!

Η αποστομωτική απάντηση του Ολυμπιακού στον Παναθηναϊκό για τα σχόλια περί... λευκής πετσέτας φέτος, η άμυνα του Μπλατ, τα ριμπάουντ, ο MVP Μιλουτίνοφ και ο Παπανικολάου που ήταν παντού. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος 

Οι πετσέτες είναι κόκκινες!

Ήταν ένα μεγάλο "ερυθρόλευκο" ξέσπασμα, με τους παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ να στήνουν το δικό τους... πάρτι στο ΣΕΦ. Μία ομάδα που ξεχείλιζε από αγωνιστικό πάθος και θέληση, παίζοντας (και) για την περηφάνια της. Ήταν μία γεμάτη, πανάξια και επιβλητική νίκη επί του Παναθηναϊκού, με τους Πειραιώτες να κάνουν επίδειξη δύναμης και ανωτερότητας απέναντι από τον αντίπαλο τους. Η απόλυτη κυριαρχία και στις δύο πλευρές από την αρχή έως και το τέλος της αναμέτρησης, με την διαφορά να σταθεροποιείται σε διψήφιο αριθμό. Αυτή την φορά δεν υπήρχαν μπλακ-άουτ, ούτε σκαμπανεβάσματα, ούτε δύο διαφορετικά πρόσωπα. Η κόκκινη Ferrari πάτησε γκάζι και άφησε τους "πράσινους" να φάνε την... σκόνη της.

Μία χορταστική εμφάνιση, την οποία απόλαυσε τόσο ο προπονητής του Ολυμπιακού (όπως τόνισε στις δηλώσεις του), όσο και ο φίλαθλος κόσμος των γηπεδούχων. Ήταν η ιδανική αντίδραση μετά την απρόσμενη ήττα κόντρα στην Νταρουσάφακα (που δεν χωνεύεται...), αλλά και η τέλεια αποστομωτική απάντηση στα βιαστικά και υποτιμητικά "πράσινα" σχόλια περί... λευκής πετσέτας. Οι πετσέτες, όμως, είναι κόκκινες, όπως και τα πανιά στο κατάρτι, και ο Βασίλης Σπανούλης με την παρέα του έχουν βάλει πλώρη για τη Βιτόρια. Το ρεκόρ τους, πλέον, είναι στο 10-6 και παραμένουν σε τροχιά τετράδας, έχοντας για μεγάλο τους αντίπαλο την Αναντολού Εφές, την οποία και... πάτησαν στο Φάληρο.

Ριμπάουντ, άμυνα και λάθη έκαναν την διαφορά

Ο Ολυμπιακός "διψούσε" για αυτή τη νίκη επί του Παναθηναϊκού. Τόσο για την προσπάθεια του να παραμείνει στις πρώτες θέσεις της κατάταξης, όσο και για από πλευράς γοήτρου, καθώς ήθελε να απαντήσει στις δύο περασμένες ήττες του Νοέμβρη από τον Παναθηναϊκό. Δύο ματς στα οποία "πληγώθηκε" κυρίως γιατί έχασε την μάχη των ριμπάουντ (αν και είναι 1η στην EuroLeague στη κατηγορία) και επειδή αναλώθηκε σε αρκετά λάθη, παρουσιάζοντας αδυναμίες στην άμυνα. Για αυτόν τον λόγο σας τονίσαμε πριν το παιχνίδι πως ο Ντέιβιντ Μπλατ θα δώσει βαρύτητα σε αυτούς τους τρεις τομείς: ριμπάουντ, λάθη και άμυνα!

Τι έκαναν, λοιπόν, οι Πειραιώτες στο ΣΕΦ; Κυριάρχησαν κατά κράτος στον τομέα των ριμπάουντ. Από την αρχή έως και το τέλος του αγώνα, οι "ερυθρόλευκοι" είχαν το πάνω χέρι σε αυτό το κομμάτι. Βγήκαν νικητές σε αυτή την μάχη με 38-32, έχοντας φυσικά για μεγάλο πρωταγωνιστή τον τρομερό Νίκολα Μιλουτίνοφ, με τον Σέρβο γίγαντα να μετρά 18 (5 επιθετικά, 13 αμυντικά), μαζεύοντας σαν αρπακτικό το ένα μετά το άλλο. Στο ημίχρονο είχε ήδη μαζέψει τα 12 (!) από αυτά. Ασταμάτητος!

Στα δύο πρώτα ματς στο ΟΑΚΑ, το "τριφύλλι" σημείωσε 93 και 79 πόντους αντίστοιχα, σκοράροντας αρκετά περισσότερο από τον μέσο όρο που έχει στην άμυνα του ο Ολυμπιακός. Αυτό δεν γινόταν να συνεχιστεί. Οι "ερυθρόλευκοι", λοιπόν, αυτή την φορά πίεσαν περισσότερο, δεν άφησαν τον αντίπαλο να πάρει... ανάσα, του έβαλαν δύσκολα και τον ανάγκασαν να σημειώσει μόλις 25 στο πρώτο εικοσάλεπτο και μόλις 40 στο 30'. Θυμηθείτε τις φάσεις στις αλλαγές και στα μις ματς των ψηλών με κοντύτερο αντίπαλο, στις οποίες ο Ολυμπιακός λειτούργησε στην εντέλεια.

Ναι, στην τελευταία περίοδο δέχτηκαν 25, με τους γηπεδούχους να έχουν κάπως χαλαρώσει και αφαιρεθεί από τον ενθουσιασμό τους, αφού είχαν ανεβάσει την διαφορά στο +20. Το παθητικό τους όμως στο τέλος έκλεισε στο 65 και αυτό είναι επιτυχία. Η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ είχε δεχτεί μέσο όρο 85 πόντους στα δύο ματς στο ΟΑΚΑ και τώρα στο ΣΕΦ έριξε το "τριφύλλι" 20 πόντους κάτω! Και με καθαρή άμυνα, δίχως πολλά φάουλ. Με τους παίκτες του Αμερικανού κόουτς να κλείνουν χώρους, να απλώνουν χέρια, να κλέβουν και να κόβουν μπάλες ανά πάσα στιγμή, βγάζοντας... δόντια για κάθε κατοχή, σε κάθε διεκδίκηση. Ο αντίπαλος πήρε από νωρίς το μήνυμα πως "εδώ κάνουμε κουμάντο εμείς". Ναι, ο Ολυμπιακός έκανε και πάλι αρκετά λάθη (14), αλλά το γεγονός πως μοίρασε 20 ασίστ, βγάζοντας αρκετές συνεργασίες στο παρκέ, έχοντας καλή κυκλοφορία της μπάλας, έφεραν θετικό πρόσημο στον συσχετισμό, αλλά και την δυνατότητα να ελέγξει τον ρυθμό. Έξτρα όπλο του στο ματς ήταν το αξιόπιστο τρίποντο. Είχε 50% στο ημίχρονο (5/10), τελειώνοντας το παιχνίδι με 38.5% (10/26).

O MVP Μιλουτίνοφ, ο Παπανικολάου που ήταν παντού και η επιστροφή του Μάντζαρη

Ο Ντέιβιντ Μπλατ μας είχε συνηθίσει στα τελευταία παιχνίδια του Ολυμπιακού να χρησιμοποιεί μικρότερο ροτέισον, ποντάροντας κυρίως σε 8 παίκτες. Αυτή την φορά, όμως, έβαλε στην εξίσωση τους 11 αθλητές του, με εξαίρεση τον (ανέτοιμο λόγω τραυματισμού) Γιάνις Τίμα. Στην ουσία, αυτό έγινε γιατί πήρε σχεδόν 10 λεπτά ο Σάσα Βεζένκοφ και 16 ο Βαγγέλης Μάντζαρης, στην επιστροφή του στις ενεργές και ουσιαστικές εμφανίσεις. Ναι, μπορεί να μην πέτυχε πόντο, με την μπάλα να μην του κάνει τα χατήρι στα σουτ που δοκίμαζε, αλλά η παρουσία του ήταν πολύτιμη. Ξεκίνησε βασικός, λειτούργησε με αυτοπεποίθηση, έδωσε μπόλικες έξτρα πάσες, ασίστ, συνείσφερε στην καλή κυκλοφορία της μπάλας, έπαιξε πιεστική άμυνα και διεκδίκησε κάθε κατοχή. Αυτό το θετικό του πρόσωπο είχε λείψει από την ομάδα, το χρειάζεται και είναι δεδομένο πως ο Αμερικανός κόουτς θα του δώσει και άλλες ευκαιρίες.

Ο Κώστας Παπανικολάου πραγματοποίησε μία από τις πιο γεμάτες εμφανίσεις της καριέρας του. Το παλικάρι ήταν... παντού και το μάτι του "γυάλιζε". Φαινόταν από το πρώτο δεκάλεπτο το πόσο σημαντική ήταν η παρουσία του στο παρκέ. Εκείνος ήταν που έδωσε το σύνθημα με το πρώτο τρίποντο των "ερυθρολεύκων" στο ματς, ενώ στη συνέχεια μάζευε ριμπάουντ, πίεζε στην άμυνα, έκλεβε μπάλες, μοίραζε ασίστ και έτρεχε την ομάδα του στο ανοιχτό γήπεδο, σε κάθε ευκαιρία, βγάζοντας αστείρευτη ενέργεια με το γνωστό του ανεξάντλητο πάθος και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Τέλειωσε το ματς έχοντας 12 πόντους (3/7 τρίποντα), 5 ριμπάουντ, 4 κλεψίματα και 3 ασίστ, σε μία ηγετική εμφάνιση, δείχνοντας το γιατί στο μεγάλο λιμάνι τον αντιμετωπίζουν ως τον μελλοντικό αρχηγό τους. Είναι παίκτης-βαρόμετρο για τον Ολυμπιακό, όπως εύστοχα σχολίασε και ο Ντέιβιντ Μπλατ στη συνέντευξη Τύπου. Είχε πάντως και ο 28χρονος φόργουορντ ένα έξτρα κίνητρο στο ματς. Βλέπετε, στο παρκέ του ΣΕΦ βρέθηκαν τα τρία "3άρια" των Πειραιωτών της διετίας 2015-2017: Παπανικολάου, Λοτζέσκι, Παπαπέτρου. Τελικά, οι Αγγελόπουλοι κράτησαν τον καλύτερο!

O Nίκολα Μιλουτίνοφ πραγματοποίησε μία ακόμη συγκλονιστική εμφάνιση, αποδεικνύοντας το γιατί χαρακτηρίζεται πλέον ως ο κορυφαίος σέντερ της EuroLeague. Πλέον, ανέβηκε στην 4η θέση των κορυφαίων παικτών της διοργάνωσης, αναδείχθηκε και πάλι σε MVP της αγωνιστικής και διανύει την κορυφαία σεζόν της καριέρας του. Κόντρα στον Παναθηναϊκό ήταν θεριό ανήμερο! Τέλειωνε από την αρχή τις φάσεις με επιβλητικά καρφώματα, μάζευε το ένα ριμπάουντ μετά το άλλο και αλλοίωνε μπάλες στην άμυνα, κυριαρχώντας σε άμυνα και επίθεση. Διέλυσε την "πράσινη" φροντ-λάιν, δείχνοντας ανίκητος μέσα στο "ζωγραφιστό".

Νέο και εντυπωσιακό νταμπλ-νταμπλ με 18 πόντους και 18 ριμπάουντ, έχοντας 10 πόντους και 12 ριμπάουντ από το πρώτο ημίχρονο! Έχει εξελίξει το παιχνίδι του, παίρνει καλύτερες τοποθετήσεις κάτω από τα καλάθια, αξιοποιεί σωστά το κορμί του, παίζει μπάσκετ με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και όταν νιώσει καλά είναι ικανός να ισοπεδώσει τον οποιοδήποτε αντίπαλο έχει μπροστά του. Έχει αποκτήσει καλή αίσθηση με το αντίπαλο καλάθι, έχει βελτιώσει τα τελειώματα του και ο Ολυμπιακός τον έχει κάνει σημείο αναφοράς μέσα στην ρακέτα του. Εντυπωσιακό το γεγονός πως τέλειωσε το ματς έχοντας κερδίσει 11 φάουλ, δίχως να χρεωθεί με κανένα!

Έκανε το βήμα μπροστά ο Γιάνις Στρέλνιεκς (18 πόντοι, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα), ο οποίος πήρε πρωτοβουλίες, βάζοντας "καυτά" τρίποντα (4/5) που έδωσαν μεγάλη επιθετική ώθηση στον Ολυμπιακό, ενώ έκανε γεμάτη εμφάνιση και πολύτιμος Γιώργος Πρίντεζης (11 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ) παίζοντας πρώτα για την ομάδα και μετά για τον εαυτό του. Δεν του βγήκε το ματς του Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος από ένα σημείο και μετά είχε πεισμώσει στο να σκοράρει, με τον Ντέιβιντ Μπλατ να τον κρατά περισσότερο στον πάγκο, όπως και τον Ζακ ΛεΝτέι. Η βραδιά, όμως, είχε για μεγάλο πρωταγωνιστή τον Σέρβο σέντερ και ο Αμερικανός κόουτς δεν γινόταν να μην τον αφήσει στο παρκέ για 30 λεπτά στα οποία και διέπρεψε, δίνοντας το δικό του ρεσιτάλ.

Πλέον, ο Ολυμπιακός αφήνει πίσω του το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Ακολουθεί το ματς με την ΑΕΚ στο ΣΕΦ και... διαβολοβδομάδα. Υποδέχεται την Τρίτη την Μπασκόνια στο ΣΕΦ και την Πέμπτη αντιμετωπίζει την Ρεάλ στην Μαδρίτη. Στόχος του; Να κάνει το "δύο στα δύο" για τρίτη σερί διπλή αγωνιστική, στις οποίες παραμένει η πιο αποτελεσματική ομάδα στην διοργάνωση.