Οι «πράσινοι» χάνονται, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν μόνο να κερδίσουν

Δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί πιο ιδανικό αθλητικό ξεκίνημα για το 2019 από το ντέρμπι των «αιωνίων».

Οι «πράσινοι» χάνονται, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν μόνο να κερδίσουν

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός συγκρούονται το βράδυ της Παρασκευής, 04/01 στο ΣΕΦ, σε έναν αγώνα που δεν θα κρίνει κάποιο τίτλο, όμως θα είναι κομβικός για τη συνέχεια των δύο ομάδων στην Euroleague.

Θα πει κάποιος ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα προκειμένου να βγουν συμπεράσματα για το ποια ελληνική ομάδα θα καταφέρει να κάνει καλύτερη πορεία στην regular season της Euroleague, όμως με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, το παιχνίδι αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας.

Αν χάσει, χάνεται...

Για μια ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός δεν είναι και το πιο συνηθισμένο έπειτα από έναν ολόκληρο γύρο στη διοργάνωση να φιγουράρει στην 11η θέση. Οι φίλοι της ομάδας μέχρι την απομάκρυνση του Πασκουάλ και την πρόσληψη του Πιτίνο δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένοι από την εικόνα της ομάδας. Το αντίθετο, η δυσαρέσκεια ήταν έκδηλη στις τάξεις των «πρασίνων» που ίσως και να πληρώνουν τόσο βαριά τις δύο νίκες κόντρα στον Ολυμπιακό στο πρώτο μισό της σεζόν, για πρωτάθλημα και Ευρώπη.

Η ευφορία που έφεραν αυτές, έδωσαν μια εικόνα διαφορετική από αυτή της πραγματικότητας στον Παναθηναϊκό, που φέτος δείχνει σαν μια ξεκούρδιστη μηχανή. Ο πρόεδρος του «τριφυλλιού» είχε δηλώσει μετά τη νίκη επί του Ολυμπιακού ότι ο κύριος αντίπαλος φέτος έχει πετάξει «λευκή πετσέτα», όμως η εικόνα της ομάδας του δεν άργησε να τον διαψεύσει και να τα φέρει όλα... τούμπα!

Την ώρα που ο Ολυμπιακός περνούσε από έδρες όπως της Μπασκόνια, της Χίμκι, της Μπαρτσελόνα και της Μπάγερν Μονάχου, ο Παναθηναϊκός συνέχιζε την παράδοση των τελευταίων ετών που τον θέλει να... χάνει από το αεροδρόμιο όταν αγωνίζεται μακριά από το ΟΑΚΑ, ανατρέποντας τα λεγόμενα του ισχυρού άνδρα της ΚΑΕ Παναθηναϊκός και επιβεβαιώνοντας το ρητό «στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό»...

Νέα ομάδα, νέα φιλοσοφία, ίδιες συνήθειες...

Ο Ολυμπιακός φέτος αν και δεν προχώρησε σε πολλές αλλαγές σε ότι αφορά τον βασικό του κορμό, διαθέτει μια νέα ομάδα η οποία προσπαθεί να μπει με επιτυχία στην εποχή Μπλατ. Ο κόουτς που επιλέχθηκε το καλοκαίρι να αντικαταστήσει τον Γιάννη Σφαιρόπουλο είναι ένας από τους κορυφαίους στα ευρωπαϊκά παρκέ και φέτος καλείται να δείξει την αξία του σε μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη, πηγαίνει στα final four, παίρνει τίτλους στην Euroleague και παίζει συχνά στους τελικούς της διοργάνωσης και να την οδηγήσει ξανά στην κορυφή. Οι παίκτες ξέρουν πως να το κάνουν αυτό, αφού οι παλιές συνήθειες δεν ξεχνιούνται...

Σίγουρα το φορτίο είναι βαρύ για τον κόουτς Μπλατ, όμως λένε ότι «οι μεγάλοι φαίνονται στα δύσκολα» και αυτό είναι που περιμένουν να δουν οι φίλοι του Ολυμπιακού. Τα δύο πρώτα ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό δεν είχαν ευτυχή κατάληξη για τους «ερυθρόλευκους» που ξέρουν ότι μέσα στη χρονιά θα αντιμετωπίσουν αρκετές φορές τον «αιώνιο αντίπαλό» τους και θα θελήσουν σίγουρα να «ρεφάρουν» τις ήττες του πρώτου γύρου σε Ευρώπη και ελληνικό πρωτάθλημα και να πάρουν για τα καλά το πάνω χέρι στον τομέα της ψυχολογίας.

Στον Ολυμπιακό θα πρέπει να σημειώσουν ότι σε περίπτωση που κερδίσουν αύριο τον Παναθηναϊκό, θα τον δουν να «βυθίζεται» ακόμα περισσότερο στην κατάταξη της Euroleague και θα δημιουργήσουν μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση.

Όμως το σημαντικό πριν από τέτοιους αγώνες δεν είναι να κοιτάζεις τι κάνει ο αντίπαλος, αλλά μόνο η ίδια σου η ομάδα. Ο Ολυμπιακός ξεπέρασε σχετικά ανώδυνα τις μαζεμένες ήττες του Νοεμβρίου και τώρα δείχνει να είναι σε ανοδική τροχιά. Αυτό θα πρέπει να απασχολήσει τους Πειραιώτες: Πως θα συνεχίσουν την καλή πορεία τους.

Ε, και αν καταφέρουν να ρίξουν στον «βάλτο» τον Παναθηναϊκό, δεν θα τους χαλάσει κιόλας!