Πλήρωσε τις μέρες ευδαιμονίας

Ο Ολυμπιακός αφαιρέθηκε από τις μέρες ευδαιμονίας του. Το έδειξε απέναντι στο Περιστέρι, το πλήρωσε με την Νταρουσάφακα. Η ικανότητα του να κάνει τα εύκολα δύσκολα. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος 

Πλήρωσε τις μέρες ευδαιμονίας
Στην ομάδα του Ολυμπιακού υπάρχει μία χαλαρότητα τις τελευταίες μέρες. Οι Πειραιώτες μας... προϊδέασαν με την αγωνιστική τους συμπεριφορά κόντρα στο Περιστέρι και μας το έδειξαν ξεκάθαρα στο παιχνίδι κόντρα στη Νταρουσάφακα. Και στα δύο ματς, οι "ερυθρόλευκοι" βρέθηκαν να χάνουν με 19 πόντους διαφορά, με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένοι να κυνηγούν τον αντίπαλο τους στο σκορ. Στο ΣΕΦ, μάλιστα, βίωσαν νταμπλ-σκορ 19-38 (!) στο 14' από το συγκρότημα του Αργύρη Πεδουλάκη, ενώ στην Κωνσταντινούπολη είδαν τους "πράσινους" να προηγούνται με 58-39 στο 25'. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη (μέσα σε λίγες μέρες) παύει να είναι σύμπτωση. Και αν στο ελληνικό πρωτάθλημα οι Πειραιώτες κατάφεραν να αντιδράσουν, φέρνοντας τα πάνω-κάτω, φτάνοντας στην άνετη επικράτηση με 92-69 (αφού... τρόμαξαν για κάνα 15λεπτο), στην EuroLeague οι Τούρκοι τους τιμώρησαν. Και ίσως να το χρειαζόντουσαν αυτό οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ ώστε να... ξυπνήσουν, για να εμπεδώσουν άπαντες πως δεν πρέπει σε κανένα σημείο να επαναπαύονται. Το σχολίασε και ο Γιάνις Στρέλνιεκς στις δηλώσεις του: "Ίσως έπρεπε να χάσουμε για να μάθουμε".
Αυτή η ομάδα του Ολυμπιακού, όπως έχει στο dna της το στοιχείο της αυταπάρνησης, τις ηρωικές ανατροπές, το ομαδικό πνεύμα, το γεγονός πως θα παλέψει μέχρι το τέλος, έχει στο προφίλ της και αυτές τις... ήττες εκτός προγράμματος. Πρόπερσι (2016-2017) είχε χάσει εκτός έδρας από τις Γαλατάσαραϊ και Μπάμπεργκ, ενώ την περασμένη σεζόν πήρε "διπλά" στα γήπεδα των Φενέρμπαχτσε και Ρεάλ, αλλά λύγισε στις επισκέψεις του σε Μπάμπεργκ (ξανά) και Κάουνας. Είναι εντυπωσιακό το πως καταφέρνει ορισμένες φορές να μετατρέπει τα εύκολα σε δύσκολα.
«Να την φοβάσαι στα εύκολα, όχι στα δύσκολα»
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που αρκετοί λένε πως "αυτή την ομάδα θα πρέπει να την φοβάσαι στα εύκολα και όχι στα δύσκολα". Λες και ορισμένες φορές αφαιρείται από τον ενθουσιασμό των σερί θετικών αποτελεσμάτων της (είχε 6 νίκες στην EuroLeague στα τελευταία 7 ματς) και εφησυχάζεται από τη νηνεμία στη περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Λες και παρασύρεται από την ευδαιμονία των καλών ημερών της, καθώς οι Πειραιώτες στους τελευταίους αγώνες συνδύαζαν την ουσία με το θέαμα στο παιχνίδι τους. Δεν είναι μόνο πως κέρδιζαν. Το έκαναν πράξη και με επιβλητικό τρόπο, έχοντας σε κάθε ματς και διαφορετικό πρωταγωνιστή. Ισοπέδωσαν την Γκραν Κανάρια στο ΣΕΦ, "έπνιξαν" στην Βαρκελώνη την Μπαρτσελόνα και έδειξαν νωρίτερα στην Αναντολού Εφές το ποιος είναι το "αφεντικό" για την τετράδα της κατάταξης, κάνοντας το "δύο στα δύο" σε μία ακόμη "διαβολοβδομάδα". Και τώρα, απέναντι στη Νταρουσάφακα, αντί να έφταναν σε μία εύκολη επικράτηση, απέναντι στον πιο αδύναμο αντίπαλο της φετινής διοργάνωσης, η οποία είχε μόλις 1 νίκη σε 14 ματς, μετρώντας 12 σερί αρνητικά αποτελέσματα, κατόρθωσαν (διότι περί κατορθώματος πρόκειται) να χάσουν.
Και δεν είναι μόνο η ήττα, είναι και ο τρόπος, η απογοητευτική εικόνα στα πρώτα 25 λεπτά. Ένας Ολυμπιακός με ξεκάθαρη έλλειψη ενέργειας, συγκέντρωσης και σκληράδας στην άμυνα. Έχανε τις περισσότερες διεκδικούμενες μπάλες, αναλωνόταν σε λάθη στη κυκλοφορία της μπάλας και έβγαζε νευρικότητα στην επίθεση, όντας απελπιστικά άστοχος. Φάνηκε με το... καλημέρα η κατάσταση των "ερυθρολεύκων". Βρέθηκαν στην πρώτη περίοδο να χάνουν με 24-12, έχοντας 5/19 σουτ (4/13 δίποντα, 1/6 τρίποντα), μόλις 1 ασίστ και 4 λάθη, φτάνοντας στο -15 (42-27) στο 18' και στο -19 (58-39) στο 25'. Και μετά; Τρεχάτε ποδαράκια μου.... Με τον Γιάνις Στρέλνιεκς να δίνει ώθηση με τα μεγάλα σουτ που σημείωσε (4/6 τρίποντα) και τον Γιώργο Πρίντεζη (που έχασε σουτ, είχε 3/9 δίποντα, 0/2 τρίποντα) να σημειώνει ορισμένα πολύτιμα καλάθια στη τελευταία περίοδο. Έφτασαν κοντά στην ανατροπή οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ, αλλά η Νταρουσάφακα ναι μεν έχει αδυναμίες, αλλά δεν είναι Περιστέρι. Στην EuroLeague, βλέπετε, όποιος υποτιμήσει τον αντίπαλο του, στο τέλος θα το πληρώσει.
Το χειρότερο ρεκόρ του σε πρώτο γύρο
Ένα αρνητικό αποτέλεσμα εκτός προγράμματος, μία γκέλα ολκής που θα την κουβαλούν μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου. Πάλι καλά που τους έκανε το "δωράκι" η Μπαρτσελόνα με τη νίκη επί της Εφές, διατηρώντας την Αναντολού στο ίδιο ρεκόρ με τον Ολυμπιακό. Ένα 9-6 το οποίο αποτελεί το χειρότερο ρεκόρ των Πειραιωτών στον πρώτο γύρο της ανανεωμένης EuroLeague. Την σεζόν 2016-2017 είχαν 10-5 και πέρσι 11-4. Φέτος, έπεσαν δύο ήττες κάτω. Αυτό δείχνει όχι μόνο το γεγονός πως η φετινή διοργάνωση είναι ξεκάθαρα περισσότερο ανταγωνιστική, αλλά και πως οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ δεν μπόρεσαν να... γλιτώσουν τα αναμενόμενα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση τους. Με αλλαγή φιλοσοφίας, νέο προπονητή και αρκετές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ, έχοντας και ορισμένους παίκτες πρωτάρηδες στην διοργάνωση, το 9-6 δεν μπορεί να μας ξαφνιάζει. Θα λέγαμε πως ήταν αναμενόμενο.
Nαι, ο Ολυμπιακός εμφάνισε αμυντικές αδυναμίες (είχε αργές επιστροφές) κόντρα στη Νταρουσάφακα, η οποία επιχείρησε να χτυπήσει εύστοχα κυρίως κοντά στο καλάθι (26/50 δίποντα-52%, 5/15 τρίποντα-33.3%, 15/20 βολές-75%), αλλά το πρόβλημα των Πειραιωτών ήταν κυρίως στην επίθεση. Αν ρίξετε μία ματιά στην στατιστική, οι "ερυθρόλευκοι" είχαν περισσότερες κατοχές, αλλά ήταν ιδιαίτερα άστοχοι. Τέλειωσαν το ματς έχοντας 18/44 δίποντα (40.9%), 8/27 τρίποντα (29.6%), 15/20 βολές (75%). κάτι που συνέβη γιατί μάζεψε 18 (!) επιθετικά ριμπάουντ, αλλά αξιοποίησε ελάχιστα από αυτά. Πρίντεζης-Μιλουτίνοφ είχαν μαζί 5/17 δίποντα, ενώ σε όλη τη διάρκεια του ματς τα ποσοστά των φιλοξενούμενων ήταν χαμηλά. Σε όλα αυτά προσθέστε το γεγονός πως η δημιουργία των παικτών του Ντέιβιντ Μπλατ μειώθηκε κατά 6 ασίστ (19.5 μέσο όρο) καθώς μοίρασαν μόλις 13 τελικές πάσες, κάνοντας παράλληλα και 12 λάθη. Αποτέλεσμα; Να αδυνατεί να ελέγξει το ματς και να βρίσκεται σε ολόκληρη την διάρκεια πίσω στο σκορ.
Η βιασύνη του Γκος και η διαχείριση του Σπανούλη στο τέλος
Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, με εξαίρεση δύο σερί εύστοχα σουτ που έβαλε στα τέλη της τρίτης περιόδου, στο υπόλοιπο ματς δεν έδειχνε σε καλή κατάσταση. Έχασε αρκετά σουτ και ορισμένες προσπάθειες του ήταν τραβηγμένες. Ορισμένες φορές σαν να πιέζει τον εαυτό του να αποδείξει πράγματα, με αποτέλεσμα να κάνει κακό στο σύνολο, λειτουργώντας βιαστικά. Ναι, έδωσε 5 ασίστ, αλλά υπήρχαν και φάσεις που... σκότωνε την ομάδα του.
Ο Ντέιβιντ Μπλατ φέτος αξιοποιεί έξυπνα τον Βασίλη Σπανούλη. Δεν τον ρίχνει στο παρκέ για +30 λεπτά. Δεν χρειάζεται άλλωστε να... ξεζουμιστεί από τον πρώτο γύρο, καθώς ένα από τα ζητούμενα είναι να παρουσιαστεί φρέσκος την άνοιξη. Όμως, για ένα ακόμη παιχνίδι που κρίνεται στο τέλος, ο Αμερικανός τεχνικός τον κράτησε στον πάγκο. Κάτι παρόμοιο συνέβη και στο περασμένο ματς κόντρα στη Φενέρμπαχτσε. Αποτέλεσμα; Ο Ολυμπιακός να χάσει και στις δύο αναμετρήσεις. Δεν σημαίνει πως αν έπαιζε ο αρχηγός θα έδινε τη νίκη στην ομάδα του, αλλά όταν έχεις έναν πρωτοκλασάτο αθλητή στο ρόστερ σου, ο οποίος φημίζεται για τη νοοτροπία νικητή που έχει, διαθέτοντας το χάρισμα να καθορίζει την μοίρα των παιχνιδιών με τις εμπνεύσεις του, είναι ρίσκο το να τον κρατάς στον πάγκο.
Ο ρόλος του Μάντζαρη και ο Τίμα που... περισσεύει
Ο Βαγγέλης Μάντζαρης, στα τελευταία 5 παιχνίδια του Ολυμπιακού, έχει αγωνιστεί συνολικά για 17 λεπτά! Ο μέσος όρος στον χρόνο συμμετοχής του στην EuroLeague έχει πέσει στα 3.5 λεπτά σε αυτό το χρονικό διάστημα. Έπαιξε για 20:53 κόντρα στη Μπούντουτσνοστ, για 6:44 απέναντι στη Ζαλγκίρις, έμεινε στο παρκέ μόλις για 2:50 στο ματς με την Εφές στο ΣΕΦ, με την Γκραν Κανάρια ένιωσε... ζωντανός για 9:53, ενώ απέναντι στη Νταρουσάφακα δεν έπαιξε καθόλου! Ο ρόλος του όλο και περιορίζεται περισσότερο, αυτό ήταν το δεύτερο του DNP στην διοργάνωση (μετά το ματς με την Μπάγερν), ενώ είναι χαρακτηριστικό πως σε 13 ματς έχει σκοράρει μόλις στα 3.
Εντυπωσιακό αυτό που συνέβη με τον Γιάνις Τίμα. Ξεκίνησε στη βασική πεντάδα του Ολυμπιακού, έπαιξε μόλις για 1 λεπτά και μετά δεν επέστρεψε ποτέ στο ματς! Έπαιξε για 3:49 με την Εφές, για 1:09 με την Μπαρτσελόνα και για 4:26 απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Είναι ξεκάθαρο πως ο Ντέιβιντ Μπλατ δεν εμπιστεύεται πλέον τον Λετονό φόργουορντ, αλλά είναι πολυτέλεια να έχεις ξένο παίκτη που να... περισσεύει στο ρόστερ σου. Ένα θέμα στο οποίο καλείται να βρει λύση ο Ολυμπιακός.