Πασκουάλ: «Έτσι προετοιμάζω την ομάδα για κάθε παιχνίδι»

Ο τεχνικός των «πρασίνων» παραχώρησε συνέντευξη στη επίσημη ιστοσελίδα της EuroLeague ενόψει του αγώνα με τη Ρεάλ στη Μαδρίτη.

Πασκουάλ: «Έτσι προετοιμάζω την ομάδα για κάθε παιχνίδι»

Ο Παναθηναϊκός αφήχθη στη Μαδρίτη χωρίς τον Ιωάννη Παπαπέτρου στην αποστολή, ενόψει της αναμέτρησης με τη Ρεάλ την Τετάρτη (19/12) για την 13η αγωνιστική της Euroleague. O τεχνικός των «πρασίνων», Τσάβι Πασκουάλ, διετέλεσε επί 8 έτη πρώτος προπονητής της Μπαρτσελόνα (2008-2016), ενώ ήταν ήδη 4 χρόνια πριν στο τεχνικό τιμ και την δεύτερη Β των «μπλαουγκράνα».

Έχει... φάει με το κουτάλι, δηλαδή, τα "clasicos" και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα την ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι φίλαθλοι της «βασίλισσας». Σε μία διαφορετική συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα της Euroleague, o Καταλανός τεχνικός του Παναθηναϊκού ανέλυσε τα βήματα της προετοιμασίας μιας ομάδας από την πλευρά του τεχνικού τιμ πριν από έναν αγώνα. «Τι κάνετε πριν από κάθε αγώνα;» ήταν το ερώτημα που του τέθηκε, με τον Πασκουάλ να μοιράζεται τη γνώση του με τους φιλάθλους της Euroleague.

Αναλυτικά όσα επισήμανε ο Τσάβι Πασκουάλ:

«Όλες οι εβδομάδες είναι διαφορετικές μέσα στη χρονιά, άρα δεν μπορώ να πω τι κάνω πριν από κάθε αγώνα. Πάντα εξαρτάται από το τι ακολουθεί. Για παράδειγμα, όταν έρχεται διπλή αγωνιστική στη Euroleague, λειτουργείς διαφορετικά από το αν έχεις ένα παιχνίδι που εύλογα έχεις περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστείς. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι να γνωρίζεις την ομάδα σου και πόσες πληροφορίες μπορείς να δώσεις στους παίκτες για να τις αφομοιώσουν και να τις εκτελέσουν σωστά. Στη διάρκεια του αγώνα, όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται σε δέκατα του δευτερολέπτου. Αν δώσεις περισσότερες πληροφορίες από ό,τι πρέπει, ο παίκτης καταρρέει και είναι αργά. Αν δεν δώσεις αρκετές πληροφορίες, ο παίκτης δεν ξέρει τι να κάνει και δεν εκτελεί σωστά το πλάνο.

Μια τυπική προπόνηση την παραμονή ενός αγώνα είναι 50% άμυνα και 50% επίθεση. Προσπαθώ να επισημάνω τα πιο σημαντικά κομμάτια για ένα συγκεκριμένο ματς και όχι τόσο τις λεπτομέρειες. Αυτά τα έχουμε δει σε βίντεο μία ημέρα πριν. Σκέφτομαι ποια αμυντική τακτική θα έχει η άλλη ομάδα και πώς θα την αντιμετωπίσουμε, αλλά και ποια θα είναι η ταυτότητα της δικής μας άμυνας και πώς θα απαντήσουμε στο παιχνίδι του αντιπάλου.

Όλη η δουλειά μας είναι επικεντρωμένη στο προσεχές παιχνίδι. Είναι πολύ δύσκολο πλέον να αφιερώσεις χρόνο σε άλλες πτυχές που δεν αφορούν στη διοργάνωση. Άρα ό,τι κάνεις σχετίζεται με την ομάδα και τους παίκτες που αντιμετωπίζεις.

Είναι λογικό να βλέπεις τα λάθη που έκανες σε προηγούμενα ματς, αλλά ειλικρινά όλα εξαρτώνται από το πρόγραμμα. Αν είσαι στη μέση μιας διπλής αγωνιστικής στη Euroleague, είναι προτιμότερο να επικεντρωθείς στα δικά σου λάθη και όχι σε αυτά του αντιπάλου.

Στη διάρκεια της προετοιμασίας, δίνεις στους παίκτες σου τα εργαλεία για να αντιδρούν σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Είναι ένα κομμάτι των βασικών σου κανόνων στην επίθεση, πέρα από συστήματα. Για παράδειγμα, αν κάποιος παίξει πίσω από το σκριν σε μια κατάσταση pick ‘n’ roll, θα πρέπει να ξέρεις πώς να αντιδράσεις.

Είναι βασικός κανόνας να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος στις προπονήσεις και τα παιχνίδια. Αν δεν είσαι, δεν μπορείς να αποκτήσεις τη γνώση που χρειάζεται για να γίνεις καλύτερος. Όπως είναι το μπάσκετ πλέον, υπάρχει ένα αόρατο κομμάτι της προπόνησης, που αφορά το σημείο που ένας παίκτης πάει στο σπίτι του. Στο παρελθόν μια προπόνηση δύο ή τεσσάρων ωρών τη μέρα ίσως ήταν αρκετή. Τώρα, όμως, θέλεις οι παίκτες να έχουν δουλειά για το σπίτι στο κεφάλι τους. Όχι να παίρνουν τα scouting reports σπίτι τους, αλλά να θυμούνται ό,τι δούλεψαν στην προπόνηση, ειδικά στην τελευταία πριν από κάθε αγώνα.

Η τεχνολογία δεν έχει επηρεάσει πολύ τον τρόπο που προσεγγίζουμε την τελευταία προπόνηση πριν από έναν αγώνα. Προσπαθώ πάντα να επικεντρωνόμαστε στην τακτική, σε άμυνα και επίθεση. Πάντα προσέχω τι κάνουν οι άλλες ομάδες και πώς να αντιδράσω σε αυτά που βλέπω. Σήμερα, όλοι οι προπονητές έχουν τη δυνατότητα να δουν τα τελευταία τρία παιχνίδια των αντιπάλων για να καταλάβουν τι κάνουν και να φτιάξουν μια έκθεση 50 σελίδων. Το θέμα είναι πώς διαχειρίζεσαι αυτή την πληροφορία σε κάθε προπόνηση.

Αν έχεις τρεις ημέρες για προπόνηση σε μία εβδομάδα, μπορείς να κάνεις διάφορα. Μπορείς να προγραμματίσεις τις προπονήσεις σου, γνωρίζοντας πως το επόμενο ματς είναι το "κλειδί" για όλα τα άλλα. Αν κάνεις πάρα πολλά ή λίγα, η ομάδα δεν θα δουλέψει καλά. Φυσικά δεν ισχύουν τα ίδια, αν έχεις μόνο μια ημέρα για προετοιμασία. Κάθε εβδομάδα διαφέρει, λοιπόν, και πρέπει να ξέρεις τι μπορεί να αφομοιώσει η ομάδα σου και μετά τι να κάνεις απέναντι σε κάθε αντίπαλο. Το κυριότερο δεν είναι πόσο καλά ξέρεις τον αντίπαλο, κάτι που είναι σχετικά εύκολο, αλλά τι θα κάνεις με αυτές τις πληροφορίες και πώς θα προετοιμάσεις τις προπονήσεις και το παιχνίδι για να νικήσεις».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ