H επικίνδυνη Εφές και το «πρέπει» του Ολυμπιακού

Οι λόγοι που ο Ολυμπιακός έχει το «πρέπει» ώστε να νικήσει την Εφές, η οποία έχει την 3η καλύτερη επίθεση, όντας 2η σε ασίστ και σε ευστοχία σε δίποντα και τρίποντα.

H επικίνδυνη Εφές και το «πρέπει» του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός την Πέμπτη (13/12) το απόγευμα (18:45) θα αντιμετωπίσει στο ΣΕΦ την Εφές, για την δωδεκάτη αγωνιστική της EuroLeague. Ένα ιδιαίτερα σημαντικό και δύσκολο παιχνίδι για τους Πειραιώτες, καθώς σε περίπτωση που επικρατήσουν θα έχουν διπλό κέρδος. Όχι μόνο θα αναθαρρήσουν επιστρέφοντας στις νίκες (μετά την ήττα στο Κάουνας), αλλά παράλληλα θα κόψουν και τον δρόμο των Τούρκων, οι οποίοι βρίσκονται στην τέταρτη θέση έχοντας ρεκόρ 8-3 (με τους Πειραιώτες στην 5η με 6-5).

Για αυτόν τον λόγο, στο μεγάλο λιμάνι υπάρχει ένα μεγάλο «πρέπει» για το θετικό αποτέλεσμα. Γιατί επιβάλλεται να υπερασπιστούν την έδρα τους (έχουν ήδη δύο εντός έδρας ήττες από Αρμάνι Μιλάνο και Φενέρμπαχτσε), γιατί έχουν ανάγκη να επιστρέψουν στις νίκες, γιατί σε αντίθετη περίπτωση η ομάδα του Εργκίν Αταμάν θα πατήσει… γκάζι για την είσοδο στην τετράδα και οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ θα χάσουν έδαφος, βλέποντας από απόσταση τους την Αναντολού.

Η Εφές προερχόταν από ένα εντυπωσιακό 5-0 σερί νικών (κόντρα σε Γκραν Κανάρια, Παναθηναϊκό, Μακάμπι, Νταρουσάφακα, Μπασκόνια), το οποίο της το σταμάτησε η Ρεάλ Μαδρίτης στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάα, με τους Τούρκους να χάνουν το ματς μέσα από τα χέρια τους στις λεπτομέρειες. Ο Εργκίν Αταμάν έχει δημιουργήσει φέτος ένα εξαιρετικό σύνολο, το οποίο λειτουργεί υπέροχα σαν ομάδα, διαθέτοντας παράλληλα παίκτες με ποιότητα που μπορούν να κάνουν την διαφορά.

Ο Γάλλος πάουερ-φόργουορντ, Αντριέν Μοερμάν βρίσκεται σε καταπληκτική αγωνιστική κατάσταση (12.5 πόντοι, 5.5 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ, 1.5 κλέψιμο), ο συμπατριώτης του γκαρντ, Ροντρίγκ Μπομπουά είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας (12.9 πόντοι, 42.6% τρίποντα, 3.5 ασίστ) έχοντας ηγετικό ρόλο, ενώ έχει κάνει το βήμα μπροστά και ο Σέρβος γκαρντ, Βασίλιε Μίτσιτς (11.4 πόντοι, 47.5% τρίποντα, 5.5 ασίστ) πραγματοποιώντας σπουδαίες εμφανίσεις. Σε όλα αυτά προσθέστε την αθλητικότητα και την δυναμική που προσφέρει κάτω από τα καλάθια ο πρώην σέντερ του Ολυμπιακού, Μπράιαντ Ντάνστον (8.7 πόντοι, 4.5 ριμπάουντ), την προσωπικότητα και την κλάση του Σέιν Λάρκιν (8 πόντοι, 40% τρίποντα), το μέγεθος του Γερμανού «δεινόσαυρου», Τίμπορ Πλάις (10.1 πόντοι, 3.8 ριμπάουντ), αλλά και τις δυνατότητες και την εμπειρία του Κρούνοσλαβ Σιμόν (8.5 πόντοι).

Το γεγονός πως φέτος η Αναντολού Εφές παίζει εξαιρετικό μπάσκετ φανερώνεται και στο γεγονός πως διαθέτει τον δεύτερο καλύτερο βαθμό (101.9) στο σύστημα αξιολόγησης της EuroLeague, όντας πίσω μόνο από την Ρεάλ Μαδρίτης, έχοντας από κάτω τόσο τη Φενέρμπαχτσε, όσο και τη ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Παράλληλα, διαθέτει την τρίτη καλύτερη επίθεση στη διοργάνωση (86.9 πόντοι), ενώ είναι δεύτερη σε ασίστ (19.7) σε ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα (44.4%), αλλά και στα δίποντα (57.9%), δείγμα του επιθετικού ταλέντου που διαθέτει. Όπως γίνεται αντιληπτό, η Εφές δεν έχει σχέση με τις ομάδες που παρουσίαζε τα περασμένα χρόνια. Φέτος, δείχνει σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και πέρα από την ποιότητα που έχει στο να βάζει την μπάλα στο καλάθι, στη τρέχουσα σεζόν δείχνει και νοοτροπία νικητή.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, καλείται να δώσει έμφαση στα αμυντικά του καθήκοντα και να περιορίσει τα επιθετικά «όπλα» των Τούρκων. Δεν είναι ομάδα η Εφές που εξαρτιέται από έναν ή δύο παίκτες. Λειτουργούν εξαιρετικά σαν σύνολο, έχουν συγκεκριμένους μπασκετμπολίστες που πρωταγωνιστούν, αλλά ανά πάσα στιγμή που μπορεί να κάνει την «ζημιά» ο καθένας από το ρόστερ τους. Κόντρα στη Νταρουσάφακα ο Ροντρίγκ Μπομπουά πέτυχε 24 πόντους, απέναντι στη Μπασκόνια βγήκε μπροστά ο Μπροκ Μότουμ (16 πόντοι), ενώ στη νίκη επί της Μακάμπι έκαναν την διαφορά οι ψηλοί (Πλάις 14, Ντάνστον 14). Ο Κρούνοσλαβ Σιμόν (18 πόντοι) «εκτέλεσε» την Γκραν Κανάρια, με την Εφές να «πατάει» τον Παναθηναϊκό στη Κωνσταντινούπολη έχοντας για μπροστάρηδες τους Μπομπουά (19 πόντοι) και Μοερμάν (17 πόντοι).

Είναι σαν τη… Λερναία Ύδρα, λοιπόν, και οι Πειραιώτες επιβάλλεται να παρουσιαστούν έχοντας υψηλό βαθμό συγκέντρωσης και ενέργειας και στις δύο πλευρές του παρκέ. Είναι ένας ματς-πρόκληση για τους «ερυθρόλευκους» και αναμφισβήτητα ενδεχόμενο θετικό αποτέλεσμα, όχι μόνο θα τους δώσει ώθηση στη κατάταξη, αλλά θα τονώσει και το ηθικό τους.