Όνειρο και εφιάλτης

Το ονειρικό πρώτο ημίχρονο του Ολυμπιακού με 12/0 σε ασίστ/λάθη, συν τα 10/16 τρίποντα και ο εφιάλτης του δεύτερου μέρους στο Κάουνας. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος.

 Όνειρο και εφιάλτης

Ο Ολυμπιακός ήταν καταπληκτικός στο πρώτο ημίχρονο. Είχε έναν ονειρικό συσχετισμό στον τομέα ασίστ/λάθη, τον οποίο συναντάς σπάνια. Ένα πρώτο ημίχρονο στο οποίο μέτρησε 12 ασίστ και 0 λάθη, δείχνοντας υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, αλλά και συνέπειας στο πλάνο. Προφανώς και οι Πειραιώτες είχαν και για όπλο τους την εντυπωσιακή τους ευστοχίας από την περιφέρεια. Μία ομάδα που στη τρέχουσα σεζόν έχει μέσο όρο περίπου 6.5 τρίποντα ανά παιχνίδι, ολοκλήρωσε το πρώτο ημίχρονο της έχοντας ήδη 10/16 (!) εύστοχα σουτ (62.5%) πίσω από τα 6.75 μέτρα.

Και στο δεύτερο ημίχρονο η απόλυτη αγωνιστική καθίζηση, ένας εφιάλτης. Κανείς δεν περίμενε πως ο Ολυμπιακός θα συνέχιζε να είναι τόσο εντυπωσιακά εύστοχος από την περιφέρεια, ούτε και πως θα ολοκλήρωνε το ματς αλάνθαστος, αλλά η... κατηφόρα του δεν είχε τελειωμό. Οι Πειραιώτες τα "έσπασαν" στην επίθεση, σημειώνοντας μόλις 25 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο, όταν στο πρώτο είχαν πετύχει 29! Έλλειψη καθαρού μυαλού και σερί λανθασμένων αποφάσεων, με αποτέλεσμα να μετρήσουν 15 (!) λάθη στο δεύτερο εικοσάλεπτο, μη καταφέρνοντας να ελέγξουν τον ρυθμό του παιχνιδιού.

Ήταν και θέμα σκληράδας όμως. Με το που άρχισαν οι Λιθουανοί να ρίχνουν... ξύλο στο δεύτερο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός επηρεάστηκε στο παρκέ. Αν υπήρχε, όμως, ένα πρόβλημα σε διάρκεια στο παιχνίδι του, εκείνο ήταν η αμυντική του λειτουργία. Οι "ερυθρόλευκοι" δέχτηκαν +20 πόντους σε δεύτερη, τρίτη και τέταρτη περίοδο, μη καταφέρνοντας σε κανένα σημείο να περάσουν... χειροπέδες στους Λιθουανούς. Είχαν βάλει και μόλις 1 τρίποντο στο πρώτο ημίχρονο και όταν στο δεύτερο άρχισαν να... πυροβολούν (έβαλαν 6), όχι μόνο βρήκαν ρυθμό, αλλά απέκτησαν και ψυχολογία.

Ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να παρουσιαστεί σκληρός κυρίως κοντά στο καλάθι, κάτι που αποτυπώνεται και στο γεγονός πως η Ζαλγκίρις τέλειωσε το ματς έχοντας 24/41 δίποντα (58.5%). Οι Λιθουανοί εκεί εντόπιζαν την αδυναμία των Πειραιωτών και εκεί "χτυπούσαν", κάτι που φαίνεται και στην διαφορά με τα τρίποντα που δοκίμασαν (7/19-36.8%). Οι Πειραιώτες έκαναν ρεκόρ για φέτος στην EuroLeague στα εύστοχα σουτ πίσω από τα 6.75 μέτρα (13/26-50%), οι 21 ασίστ είναι δείγμα της ομαδικότητας που λειτούργησαν οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ στο παρκέ, αλλά ένα καλό ημίχρονο, σε αριθμούς και αποφασιστικότητα στο παρκέ, δεν αρκεί για να φτάσεις στη νίκη. Οι "ερυθρόλευκοι" δεν είχαν διάρκεια, ξέμειναν από... βενζίνη και βγήκαν νοκ-άουτ από την μάχη στο Κάουνας.